משבר ההסכם יפגע במו
"ייתכן וייבחן שימוש בכוח". קרי|צילום: רויטרס

הולכים לפשרה - אבל בעיניים בוחנות: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הבהיר במסיבת עיתונאים משותפת עם מקבילו הרוסי סרגיי לברוב בז'נבה כי במידה והמאמצים הדיפלומטים להתפרקות סוריה מנשקה הכימי ייכשלו - כל האופציות עדיין מונחות על השולחן, בהן גם תקיפה צבאית. לברוב ציין, כי הוא בטוח ש"אובמה מעדיף את הפתרון הדיפלומטי".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"המשטר הסורי השתמש בנשק כימי בצורה רחבה ובלתי מתקבלת על הדעת", פתח קרי את דבריו. "אובמה מאמין שהפעולה הזו בלתי מקובלת והצבנו תנאים שלפיהם איננו יכולים לאפשר לזה לקרות שוב". הוא הוסיף, כי "המילים לא מספיקות ולכן באנו לכאן כדי לדון עם רוסיה כדי להיות בטוחים שהמתווה הזה מתממש בשטח".

"דיפלומטיה יכולה למנוע פעולה צבאית. באנו לז'נבה באופן דחוף כדי לדון בנושא החשוב הזה אחרי שהנשיא אובמה והנשיא פוטין דנו ביניהם כמו גם מומחים מטעמן של ממשלות ארה"ב ורוסיה", אמר קרי.

"עלינו לעבוד ביחד כדי לקבוע אם המתווה לפשרה יצליח. המשטר הסורי השתמש בנשק כימי בצורה רחבה ובלתי מתקבלת על הדעת. הנשיא אובמה מאמין שהפעולה הזו בלתי מקובלת והצבנו תנאים ברורים לפיהם אנחנו לא יכולים לאפשר לזה לקרות שוב", הוסיף.

קרי שב והבהיר כי עקב האיומים האמריקניים בתקיפה צבאית, משטר אסד הודה לראשונה שיש בידיו נשק כימי - והתחייב לחתום על האמנה המונעת את הפצתו ואף להשמידו. "המשטר הסורי לקח היום צעד משמעותי קדימה בדרך לפירוק הנשק המסוכן הזה. אם בסופו של דבר סוריה תתפרק מהנשק הכימי יהיה מדובר ברגע היסטורי", אמר קרי.

"הפשרה - ההזדמנות האחרונה למשטר הסורי"

קרי ולברוב במסיבת העיתונאים (צילום: חדשות 2)
קרי ולברוב במסיבת העיתונאים|צילום: חדשות 2

קרי המשיך וציין כי "רק האיומים הצבאיים הביאו את אסד להודות לראשונה שיש לו נשק כימי וכי עכשיו הוא צריך להשמיד אותו. הנשיא אובמה הבהיר שאם הדיפלומטיה תיכשל - ייתכן ונזדקק לשימוש בכוח. אנחנו שואפים להשמדה כוללת של הנשק הכימי, אבל עדיין זוכרים ש-100 אלף אזרחים סורים נהרגו ולמעלה ממיליון הפכו לפליטים - וזהו כת על מצפונו של העולם".

"זה לא משחק, אמרתי את זה לשר לברוב. הפתרון הזה חייב להיות אמיתי, מהימן ומקיף - ויהיו השלכות אם הוא לא יתממש. זה המוצא האחרון לפני פעולה צבאית. מוקדם לומר אם המהלכים האלה יצלחו או לא אבל אנחנו מאמינים שיש דרך לסיים את זה. באנו לכאן כדי למצוא את הדרך לפתרון עם שותפינו הבינלאומיים. ביחד נפקח על ההבטחות של משטר אסד. המילים לא מספיקות", הבהיר בנוסף.

שר החוץ האמריקני התייחס לדברי אסד מוקדם יותר היום, לפיהם התהליך שמתבצע כעת לפרוק הנשק הכימי נחשב ל'סטנדרטי' בעיני דמשק. "אין דבר סטנדרטי בתהליך הזה בגלל עצם קיומו של נשק כימי ובגלל שעשו בו שימוש קטלני. באנו לכאן כדי לדון עם הרוסים כדי להיות בטוחים שהמתווה הזה מתממש בשטח.

קרי הבהיר כי בין ארה"ב לרוסיה יש עדיין מחלוקות - בעיקר לגבי מי שעשה את השימוש בנשק הכימי בסוריה - המשטר או כוחות המורדים: "יש מחלוקות, אבל מה שחשוב הוא מה שאנחנו מסכימים עליו - שנשים וילדים סורים מתו במתקפות של נשק כימי. אנחנו מסכימים שאסור לאף אחד להשתמש בנשק הזה ומסכימים שהרצון להתפרק מנשק כימי הוא רגע היסטורי. זה יפחית את האיום על המזרח התיכון ומהווה צעד בדרך לחיסול הנשק להשמדה המונית".