25 שנים אחרי התפוצצות הכור הגרעיני בצ'רנוביל, הופך הצורך לבחון את השפעות ארוכות הטווח של אותו אסון לרלוונטי מתמיד. סימן השאלה הגדול והתמוה ביותר כיום הוא מספר הנפגעים שעל פי חוקרים שונים, נע בין עשרות בלבד לקרוב למיליון.
"ההערכות המקלות, אלה שטוענות שמעט אנשים נהרגו בצ'רנוביל, עשו את ספירת הגוויות המיידית באזור הכור בימים ובשבועות אחרי האירוע", כך אומר פרופ' דני רבינוביץ', סגן יו"ר גרינפיס בריטניה לחדשות 2. לדבריו, "זו הגרסה שתעשיית הגרעין רוצה שנאמין לה, אבל אני מאמין שההערכות הגבוהות של עשרות אלפים יותר קרובות למציאות".
בשנתיים האחרונות הפסיקה ממשלת אוקראינה לבצע בדיקות של התוצרת החקלאית באזור. משלחת של פעילי גרינפיס בדקה לאחרונה את רמות הקרינה וגילתה שמדובר עדיין ברמה גבוהה.
"כל הילדים חולים"
אירנה לבונסקה, מדענית בכירה בארגון אמרה כי החשש הגדול ביותר הוא במוצרי החלב, בו נמצאו רמות קרינה גבוהות במיוחד. "ברגע שהילדים מתחילים ללמוד בבתי הספר, אין ילד שיישאר בריא", מספרת האחות הראשית תמרה אוגייביץ': "כל אחד מהילדים חולה בדלקת שקדים או בזפקת".
רק בשבוע שעבר הקציב האיחוד האירופה כ-110 מיליון אירו כדי להחליף את כיפת הבידוד שהוקמה מעל הכור שהתפוצץ, ואחרי פוקושימה יש המבקשים להביט באסונות האלה כבתמרור אזהרה.