"מבחינה אסטרטגית, רוסיה כבר הפסידה במלחמה", כך קבע בסוף השבוע, מפקד הצבא הבריטי, אדמירל טוני רדקין. לדבריו, מאז פלשה לאוקראינה איבדה רוסיה כ-25% מכוחה הצבאי היבשתי והמחיר הכבד הזה שולם בעבור הישגים "מזעריים" למדי. הוא הוסיף כי בשל הצעדים של רוסיה, נאט"ו כעת חזק יותר, וההישגים של פוטין בשדה הקרב באוקראינה הם "טקטיים" בלבד.

למרות הדברים, רוסיה ממשיכה במאבקה לכבוש את הערים המרכזיות במחוז לוגנסק שבמזרח אוקראינה ושעדיין לא נכבשו לחלוטין, והמרכזית שבהן היא סברודונייצק. גם במהלך סוף השבוע נמשכו הקרבות האינטנסיביים בעיר, אך כמה מומחים ובראשם אנשי המכון לחקר המלחמה (ISW) העריכו כי הכוחות האוקראיניים ממשיכים לעמוד נגד ההתקדמות הרוסית. לפי מרבית ההערכות, הרוסים מתקדמים לא יותר מכמה קילומטרים מדי יום, ואדמירל רדקין מעריך שהרוסים לא יצליחו ליצור פריצת דרך של ממש בשדה הקרב בשבועות הקרובים, למרות ההתקדמות האיטית.

המודיעין הבריטי עדכן הבוקר (ראשון) כי הלחימה בסברודונייצק נמשכת, ולא ניכרת הכרעה בקרוב. שני הצדדים סובלים מאבדות כבדות, אך לטענת הבריטים הרוסים סובלים משורת בעיות נוספות כמו התגברות אירועי סירובי הפקודה, המשך הבעיות הלוגיסטיות שמאפיינות אותה מאז החלה המלחמה וקושי לשלם משכורות. עוד דווח כי החיילים הרוסים בחזית אינם מצליחים להבין את יעדי המלחמה של רוסיה.

על רקע הדברים של מפקד הצבא הבריטי, ולמרות ההישגים הטקטיים שרושמים הרוסים בלחימה במזרח, בקרמלין מתמודדים עם מצוקת כוח אדם של ממש. ההערכות המקילות במערב מדברות על 10,000 עד 15 אלף לוחמים רוסים שנהרגו מתחילת הלחימה, בעוד שבאוקראינה עצמה טוענים כי המספר יותר מכפול. לצד זאת, עשרות אלפי חיילים רוסים נוספים נפצעו ונפלו בשבי – ומרבית ההערכות מדברות על אבדות של קרוב ל-50 אלף בצבא הרוסי.

למרות הדיווחים המוקדמים שפוטין יכריז "מלחמה" באופן רשמי ואז רוסיה תוכל לגייס עשרות אלפי חיילים נוספים – הדבר לא קרה בסופו של דבר, ובמערב מתחזקות ההערכות כי שיקולים פוליטיים הם שמכתיבים את ההחלטות. במקום זאת, בוצעו כמה צעדים קטנים יותר, שמאפשרים להגדיל את מכסת החיילים החדשים שיכולים להישלח למלחמה, כמו העלאת גיל הגיוס מ-40 ואישור העסקת חיילים בחוזים קצרי טווח של שלושה חודשים בלבד.

גורמים שונים ברוסיה מודים שמדובר בפתרונות שאינם אידיאליים להמשך מאמץ הלחימה, והדבר מביא לפגיעה של ממש באורגניות ובאחידות של היחידות בשטח. תופעה נוספת שבאה לידי ביטוי במלחמה ופוגעת באורגניות ובכשירות היחידות היא העובדה שרבות מהן יצאו מכשירות ומאוחדות עם יחידות אחרות במצב דומה, שסובלות מאובדן ניכר בכוח האדם המקורי שלהן. מעבר לכך, הצבא הרוסי סובל מפגיעה של ממש במלאי התחמושת והנשק המתקדם שלו – ורמת המוכנות וההצטיידות של יחידות העתודה הנכנסות ללחימה נמוכה במיוחד.

"יש כמה סימנים ברמת המאקרו שהרוסים חווים בעיות של ממש מבחינת כוח האדם שלהם במלחמה, מבלי שיש להם את היכולת לערוך גיוס מלא ונרחב", אומר לוול סטריט ג'ורנל פיליפס אובראיין, מרצה ללימודים אסטרטגיים באוניברסיטת סנט אנדרוז בסקוטלנד. "ככל שהצבא האוקראיני ימשיך להחזיק מעמד בערים במזרח אוקראינה – כך נמשיך לראות את הרוסים 'מדממים' חיילים", אמר בן בארי, עמית מחקר בכיר במכון למחקרים אסטרטגיים.

זלנסקי מבקר בניקולאייב
זלנסקי מבקר בניקולאייב

על פי דיווחים רבים, בקרמלין הדיחו מאז תחילת המלחמה כמה וכמה מפקדים בכירים בצבא הרוסי בשל מה שנטען כביצועים גרועים בשדה הקרב ואי-היכולת לעמוד במשימות המקוריות של המלחמה. בנוסף, מתרבים הדיווחים על מוות של קצינים רבים בשדה הקרב, בדרגות שונות – כולל בדרגות הקצונה הבכירות וכן בדרגות הקצונה הזוטרות. על פי ההערכות, הפגיעה הקשה ביותר מגיעה דווקא מהאובדן הגדול של קצינים בדרגות מפקדי הפלוגות והמחלקות – מה שמקשה מאוד על היחידות הרוסיות להמשיך להתקדם בצורה טובה.

הנשק המרכזי של הרוסים: לוחמה פסיכולוגית

עם התקדמות הרוסים בלחימה בחבל דונבאס, הולכת וניכרת גם מידת המאבק על האוכלוסייה האזרחית. אחת מהגדרות מטרות הלחימה של הקרמלין במזרח אוקראינה הייתה הרצון לשחרר את האוכלוסייה הפרו-רוסית והדוברת רוסית באזור.

"בהתחלה הם קטעו את כל הקשר עם אוקראינה", אומרים לניו יורק טיימס תושבים בלישנסק הסמוכה לסברודונייצק. "אחר כך הם התחילו להציף אותנו בדיס-אינפורמציה ובמסרים שקריים". על פי הדיווחים, הרוסים השתלטו על תחנות רדיו וטלוויזיה באזור, ומשדרים מהן באופן אינטנסיבי.

זלנסקי מבקר בניקולאייב (צילום: sky news)
זלנסקי מבקר בניקולאייב|צילום: sky news
מלחמת רוסיה-אוקראינה (צילום: AP)
מלחמת רוסיה-אוקראינה|צילום: AP

הרוסים מגבירים בימים האחרונים את שידורי התעמולה שלהם במזרח אוקראינה, והעובדה שלמעט מאוד מהאזרחים שנותרו שם יש גישה לשידורים לווייניים או אינטרנט – רבים נאלצים להקשיב ולספוג את השידורים החדשים. "כל מה שעלייך לעשות הוא להדליק את הרדיו או הטלפון שלך וכבר תשמע את השידורים הרוסיים", אומר שוטר אוקראיני מקומי, שאומר שהאזנה לרדיו נחשבת לאחת הפעולות הבסיסיות ביותר של התושבים.

"המעגל הולך להיסגר עליכם בקרוב מאוד", אומרים שידורי התעמולה – ומתייחסים להתקדמות הכתר הרוסי על הכיס שבו נמצאות לישנסק וסברודונייצק. "כל הציוד שלכם חרב ונהרס, המפקדים שלכם ברחו ועזבו אתכם, זלנסקי בגד בכם", מהדהדים הרוסים לאזרחים האוקראינים המיואשים.

קהל יעד נוסף של שידורי התעמולה הרוסיים הם הלוחמים האוקראינים עצמם בחזית המזרחית. "הממשלה שלכם בקייב ויתרה עלינו", מטיחה אישה מקומית מבוגרת בכוחות האוקראיניים במקום. בימים האחרונים הולכת ומתבררת מגמה של יותר ויותר אזרחים מקומיים, בעיקר מבוגרים, שמפנים עורף לכוחות ההגנה האוקראיניים ולמשל לא מאפשרים להם להיכנס לבתים ולמקלטים בערים.

על פי ההערכות, בלישנסק נמצאים כיום כ-30 אלף אזרחים מקומיים מתוך אוכלוסייה של כמאה אלף בני אדם לפני המלחמה. בסברודונייצק ככל הנראה נמצאים כעשרת אלפים אזרחים, מתוך אוכלוסייה של כ-160 אלף. מרביתם של האזרחים שנשארו ולא נטשו את האזור עשו זאת בחוסר ברירה – בין אם הם קשישים, נכים או מוגבלים בתנועה מסיבות אחרות – ובין אם הם בני משפחות של כאלה, שלא הסכימו להשאיר אותם מאחור. אחרים פשוט לא הסכימו לעזוב את בתיהם – ומבקשים לשמור עליהם ככל יכולתם.

אזרחים נמלטים מהלחימה במזרח אוקראינה (צילום: AP)
אזרחים נמלטים מהלחימה במזרח אוקראינה|צילום: AP

רבים מהתושבים שנותרו בחבל דונבאס כבר לא באמת תומכים באחד מהצדדים, ורק מתפללים שהמלחמה תסתיים. "זו מלחמת התשה מכל בחינה אפשרית", אומרת תושבת לישנסק. העדויות של התושבים המקומיים מצטרפות לטענות קשות נגד הרוסים על כך שהם בוחרים באופן מודע בשיטת לחימה של דיכוי ופגיעה באוכלוסייה האזרחית – במטרה לשבור את רוח העם האוקראיני וכך להצליח יותר בשדה הקרב.

במערב מבינים: המלחמה לא הולכת להסתיים בקרוב

בשבוע שעבר הודיע ממשל ביידן על חבילת תמיכה נוספת באוקראינה בסך של מיליארד דולרים. ההודעה מגיעה על רקע ביקורם של מנהיגי צרפת, גרמניה איטליה, רומניה ובריטניה בקייב בימים האחרונים – שבאופן טבעי לוו בהודעות רשמיות על הגדלת התמיכה.

הביקורים החשובים וההודעות על המשך התמיכה באוקראינה מגיעים לאחר תקופה שבקייב מהדהדים באופן חריג את היקף האבדות שלהם בשדה הקרב, לצד דיווחים על התחמושת שאוזלת ללוחמים בשדה הקרב. מדינות המערב, שמבחינתן סובלות בצורה רצינית מהמלחמה, בעיקר בשל עליות המחירים, נאלצות להתמודד עם שאלת המשך התמיכה באוקראינה.

אוקראינה (צילום: ap)
אוקראינה|צילום: ap

לתפיסתם של רבים – המשך התמיכה באוקראינה משמעותה התארכות המלחמה. מנגד, האפשרות של עצירת התמיכה לקייב ומתן ההזדמנות לרוסיה ופוטין לזכות בניצחון היא גם כמעט בלתי מתקבלת על הדעת בבירות רבות ביבשת.

במצב הדברים הנוכחי, לאור היעדר התקווה להגיע בזמן הקרוב לפתרון מדיני, ובעקבות המצב שבו אף אחד מהצדדים במוסקווה ובקייב לא מוכן לגלות כל פשרה בנוגע למטרותיו – הולכת ומתחזקת ההערכה שהקרבות יימשכו, וכעת לא נראה באופק כל רעיון שיביא לסיום הלחימה.

במערב ספקניים מאוד באשר ליכולתה של רוסיה לצבור הישגים גדולים במערכה, אך גם מתקשים לראות את אוקראינה מייצרת פריצת דרך בשדה הקרב. ההערכה הסבירה ביותר כרגע היא כי המערכה הנוכחית צפויה להימשך באופן סטטי למדי, וגם אם הרוסים יצליחו לכבוש את כל לוגנסק ואף את כל אזור דונבאס – במצב הכוחות הנוכחי שלהם הם לא צפויים להתקדם עוד הרבה מעבר לכך.

סאולי ניניסטה וולדימיר פוטין (צילום: reuters)
נשיא פינלנד, סאולי ניניסטה ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין|צילום: reuters

מבחינת המערב מדובר במצב כמעט בלתי מתקבל על הדעת – ומנהיגי המדינות הנאורות והדמוקרטיות ייאלצו במוקדם או במאוחר לגשת לקלפיות ולהתמודד עם דעת הקהל – מה שאויבם המר פוטין לא צריך להתמודד עימו. המצב הנוכחי בלחימה, שכעת נראית חסרת כל אופק, ממיט על כל העולם משבר כלכלי ותזונתי חמור שרק צפוי ללכת ולהחריף – ובמצב העניינים הזה, ספק אם מדינות המערב יוכלו להמשיך לו להתקיים. לצד העובדה שיותר ויותר מנהיגים בוחרים להימנע מרטוריקה הקוראת להשפיל את פוטין – ספק עד כמה מדובר בבשורות חיוביות לזלנסקי והממשלה בקייב.