השיירה הצבאית הרוסית נעה לאט בכביש המהיר 95E, מהוסטומל לכיוון קייב. במרחק של 30 קילומטר מצפון לבירה נקלעה השיירה למארב מתוכנן: תחילה תקף את כלי הרכב המשוריינים בחוד מל"ט תוקף, ואחר כך חוליות לוחמים חמושות בטילי נ"ט היכו בזנבה של השיירה. עשרות כלי רכב הושמדו אבל בתוך זמן קצר התברר מה הייתה המטרה העיקרית.
המתקפה על השיירה נועדה לפגוע ברכב פיקוד שבו נסעו שני גנרלים רוסים, מפקדי דיוויזיות בכוחות היבשה של צבא רוסיה. צלפים מוסווים שהמתינו להגעת כלי הרכב בין העצים ביצעו ירי מדויק, שלא הותיר לשני המפקדים הבכירים הרוסים שום סיכוי. שבעה גנרלים רוסים חוסלו כך או בדרכים דומות בידי הצבא האוקראיני ונראה שלא מדובר בצירוף מקרים בלבד. איך ידעו האוקראינים על מיקומם של הבכירים הרוסים?
בעוד שישנן שאלות לגבי עוצמתו של צבא רוסיה בתחומים רבים במלחמה הנוכחית, לגבי עניין אחד אין שאלה - רוסיה היא מעצמה בתחום הלוחמה האלקטרונית (ל"א). לרוסים מערכות מתקדמות מאוד שיכולות לשתק אמצעי תקשורת, לפגוע במערכות אזרחיות ואף לשבש אמצעי לחימה. הצבא הרוסי פרס לפחות שש חטיבות ל"א בזירת אוקראינה, אבל גם אחרי חמישה שבועות של קרבות עדיין לא ברור מה מידת ההצלחה של היכולת הזו עבור הצבא של פוטין.
- אחד התאבד, אחר נדרס למוות בידי חייליו: המצוקה של הגנרלים הרוסים באוקראינה
- איך מדיחים את פוטין? הסעיף בחוקה הרוסית שיכול לגרום לזה לקרות
- מלחמת הצללים: כך נלחמים חיילי הסייבר האוקראינים בתוקפנות של פוטין
- טנקים שרופים ורכבים הרוסים: הישראלי בצבא אוקראינה מתעד את החורבן | מיוחד
התקלה בשטח - שהובילה לטעות גורלית
בניגוד לציפיות המוקדמות, מתברר שהרוסים מתקשים מאוד בהפעלת לוחמה אלקטרונית במערכה - לפחות עד כה. מערכות הקשר שלהם סבלו מתחזוקה נמוכה, בעיות חשמל ומצברים בעיקר אצל הכוחות המתמרנים, אלו שנכנסו עמוק לתוך אוקראינה - והכוחות מצאו עצמם ללא יכולת אמיתית לתקשר עם המפקדות שלהם, בעיקר לא באמצעות מכשירי קשר מוצפנים.
הגנרלים הרוסים שנפלו בקרב:
התקלות הללו הכריחו אותם לעבור לדבר במכשירי הסלולר הפרטיים שהביאו מהבית - וזה גם מה שחשף אותם לאויב. הצבא האוקראיני, שקיבל מערכות עיקוב ואיכון מצבא ארה"ב, הצליח לנטר את השיחות האלה ואת מיקומם של המפקדים הבכירים וכך להציב להם מארבים ולפגוע בשדרת הפיקוד ולשבש באופן ניכר את יכולת הלחימה והפיקוד של הצבא הרוסי.
בתמונות שהופצו ברשתות החברתיות נראו מכשירי רדיו כף יד אזרחיים, כנראה מתוצרת סין, שמשויכים לחיילים רוסים. יחידות הצנחנים הרוסיות אומנם מצוידות במכשירי קשר מוצפנים, אך יחידות לוחמות אחרות נאלצות להשתמש במכשירי קשר אזרחיים וטלפונים סלולריים. ברור כי מכשירי רדיו אלה אינם נמצאים בקצה המוביל של טכנולוגיית הקשר הצבאית: השימוש בטכנולוגיה בסיסית כזו על ידי יחידות קדמיות רוסיות מעלה כמה שאלות מעניינות על מצבה של התקשורת הטקטית של הצבא הרוסי.
השימוש של הכוחות הרוסים במכשירים שכאלו עשוי להסביר את האפקטיביות הנמוכה בהפעלת הל"א - מכיוון שצעד שכזה עשוי לפגוע בכוחות המתמרנים הרוסיים והרוסים חששו לפגוע במעט התקשורת שעוד הייתה להם עם הכוחות בשטח. הדוקטרינה הרוסית מדגישה את הל"א כחלק בלתי נפרד מהתמרון, אך במצב הנוכחי שבו יש שימוש בתקשורת לא מתאימה - די ברור שהפעלת ל"א בהיקף משמעותי תשבש את יכולת התמרון הרוסית.
אך ייתכן שהפגיעה ביעילות הרוסית בל"א נבעה מסיבה נוספת. ההתקדמות הרוסית במאמצים מפוצלים ובעיות תקשורת לפיקוד בשטח פיצלה את המבנה של הארמיה לכמה יחידות מתמרנות עצמאיות. מערך הל"א בנוי ומתורגל לפעול בצורה מרוכזת תחת הארמיה, כך שבמצב הנוכחי הוא מתקשה לבנות תמונת מצב, לייצר מטרות עבור מערך הל"א כולו ולפעול תחת היחידות בצורה יעילה. כך נוצר מצב שבו "מכפיל כוח" שכזה נע בשיירות קטנות אחרי הכוחות הלוחמים יחד עם הכוחות הלוגיסטיים, וללא יכולת פעולה.
ה"אוצר" שמצאו האוקראינים בשטח
המערכת העיקרית של הצבא הרוסי לפגיעה ברשתות סלולריות היא Leer-3. לא ברורה רמת השימוש במערכת זאת, אך נראה שיש לה השפעה מועטה עד כה. ייתכן כי מפקדי מערך הלוחמה האלקטרונית של הצבא הרוסי רוצים להשאיר את כיסוי הסלולר ללא הפרעה, כדי לנצל את השימוש בטלפונים להאזנה והפקה של מודיעין מתשדורות האויב. עם זאת, בהתחשב בעובדה שהטלפונים הסלולריים יעילים בסיוע בארגון התנגדות בתוך אוקראינה, קשה להבין מדוע הצבא השאיר את הרשת הסלולרית ולא תקף אותה. מומחים במערב מעריכים שטכנולוגיית השיבוש הרוסית אינה יעילה כמו שחשבו בעבר: ככל הידוע המערכת הרוסית יעילה בדור 2 אך הרבה פחות בדור 3 ו-4.
בשבוע שעבר הצליחו האוקראינים לשים את ידם על אוצר של ממש. כוחות הצבא תפסו באחד היערות, לא רחוק מקייב, מכולות שמועמסות על משאיות של מערכת הלוחמה האלקטרונית הניידת המתקדמת והסודית "קרוסקה-4". המערכת הזו, שבמערב רצו מאוד לשים עליה יד ונחשבת למתקדמת מסוגה, יכולה לשבש מכ"מים, על הקרקע וגם במטוסי ההתראה האמריקניים, ואפילו לפגוע בפעולת לוויינים.
אובדן מערכת קרוסקה-4 עשוי להיות דרמטי עבור הכוחות הרוסיים מנקודת מבט מבצעית. זו אחת ממערכות הלוחמה האלקטרונית הניידות הטובות ביותר של הצבא הרוסי, שפותחה כחלק מפרויקט גדול יותר למערכות שדה להגנה על נכסים רוסיים על הקרקע ובאוויר. המערכת הזו יודעת לפגוע בפעולתם של מכ"מים קרקעיים ואוויריים שונים של מעקב והנחייה של טילים וחימושים אחרים שמשוגרים ממטוסים, יחד עם לוויינים המצוידים במכ"ם לאיסוף מודיעין. ויש לה יכולת לבצע חסימה אלקטרונית לטווח של כ-300 קילומטר.
נראה שהצבת מערכת הקרוסקה-4 בסביבת קייב נועדה להקשות על הכוחות האוקראינים, ועל שותפיהם הבין-לאומיים, למצוא באמצעות מכ"ם יחידות רוסיות באזור זה - שבו נמשכת הלחימה כבר שבועות, מערכות שיבוש שכאלה מוצבות באזורים מסוימים של אוקראינה ובלארוס כדי לסנוור סוגים שונים של כלי טיס מאוישים ובלתי מאוישים זרים שמפעילה נאט"ו לאורך גבולות אוקראינה.
תפיסת ה"קרוסקה 4" היא מקור מודיעיני משמעותי לאוקראינה ולשותפיה הזרים. סוכנויות מודיעין בארצות הברית ובמדינות אחרות במערב ישמחו ללא ספק לשים יד על המערכת הזו כדי לראות מה ניתן להפיק ממנו. השגת המערכת המתוחכמת תאפשר פיתוח אמצעי נגד במערב ולגלות פרצות חשובות במערכת שינוצלו למטרת לוחמת סייבר.
השבוע החמישי והשישי למלחמה - סיקור N12:
- זלנסקי הודיע: "מוכן להתפשר עם רוסיה על מחוז דונבאס" | היום ה-32
- כלי תקשורת רוסיים ערכו ריאיון עם זלנסקי - הקרמלין צנזר את הריאיון | היום ה-33
- דיווח: "רומן אברמוביץ' סבל מסימפטומים של הרעלה"
- אברמוביץ' חזר והתייצב לשיחות השלום בטורקיה, שר החוץ האוקראיני: ממליץ לא לאכול ולא לשתות
- אחרי שקרא לסיום שלטון פוטין והבית הלבן הכחיש, ביידן מבהיר: "הבעתי זעם אישי"
- רוסיה: "נצמצם דרמטית את התקיפות בקייב", ארה"ב: לא מאמינים | היום ה-34
- דוח מודיעין מסווג: "היועצים של פוטין הטעו אותו" | היום ה-35
- הקרבות נמשכים, הערכה בריטית: מורל החיילים הרוסים נמוך | היום ה-36
ב-25 בפברואר, בסמוך לפלישה, גורם הגנה אמריקאי אלמוני צוטט כך ברשת CNBC: "אנו מאמינים שהרוסים לא הפעילו את מלוא היקף יכולות הלוחמה האלקטרונית שלהם, ולא ברור בדיוק מדוע". ההערכה הזו תקפה גם כיום: המרחב האזרחי באוקראינה לא סבל, כפי שהעריכו במערב, מהל"א של הצבא הרוסי.
שידורי רדיו ושידורי לווייני תקשורת של מדיה מאוקראינה לעולם החיצון נמשכו ללא הפרעה (גם בעזרת "סטארלינק", מערכת הלווינות הפרטית שאילון מאסק סיפק לאוקראינה). קטעי וידאו סלולריים שנשלחו מאוקראינה מצביעים על כך שרשתות תקשורת מקומיות המשיכו לפעול במידה רבה כבעבר. יחד עם זאת, הופרעו מידי פעם רשתות טלוויזיה לוויינית פנים ארצית וניתן להניח כי בוצע שימוש בתקשורת לוויינית לצורך השפעה דרך שידורי לוויין.
אם המסך לא נפגע - מה עם הקרבות באוויר?
זירת לוחמה אלקטרונית מהותית היא הלחימה האווירית: שיבושים של תקשורת, מכ"מים וחסימות ניווט הם מרכיב משמעותי בדרך ליצירת עליונות אווירית. במשך הלחימה באוקראינה נצפות טיסות של מטוסי ביון מערביים, בקרבת גבולות אוקראינה - בעיקר על גבול פולין וגבול רומניה. טיסות אלו מבוצעות במשך שעות, כך שנראה כי מערכות הל"א הרוסיות לא מצליחות לשבש את פעילותן, וזאת למרות שלרוסים יש מערכות מרשימות כמו ה"קרוסקה 4".
המערכת הזו מוצבת כבר כמה שנים בבסיס חמיימים בסוריה ומשמשת את הכוחות הרוסים הפועלים באזור על ידי שיבוש פעולת מכ"מים ומטוסים. השפעתה פגעה גם ביכולת הפעלת מטוסי חיל האוויר הישראליים באזור, בשיגור חימוש מדויק ובתקשורת - ואילצה את חיל האוויר להפעיל יכולות נגד של לוחמה אלקטרונית כדי להתגבר על הקושי ועל השיבושים. הפעלת המערכת שיבשה גם את קליטת "יס" בבתים בישראל ופגעה בתעבורה האזרחית של מטוסי נוסעים שנחתו בנתב"ג. את המומחים ללוחמה אלקטרונית בישראל מעניינת המערכת הזו מאוד, ואולי הם יקבלו גישה אל הקרוסקה 4 שנתפסה על ידי אוקראינה.
רוסיה מרבה להשתמש בשיבושי הניווט הלווייני. הרוסים משבשים רק את ה-GPS האמריקני ולא משבשים את המקבילים מרוסיה ומסין, שבהם נעזרים אמצעי הלחימה של הצבא הרוסי. עד כה, רוסיה השתמשה באופן מוזר במערכות הלוחמה האלקטרונית שלה - ורק במשורה: ייתכן שהדבר נובע בין השאר מחששות מאובדן או לכידה של מערכות אלו.
השאלות שנשארו פתוחות - והתהיות במערב
מאז נפילת ברית המועצות, אוקראינה העצמאית הוכיחה את עצמה זה מכבר כמקור רב ערך של חומרה סובייטית עבור צבא ארה"ב וקהילת המודיעין של ארה"ב. כך נשפך אור רב על מערכות מתקדמות, כולל מטוסי קרב ומכ"מים גדולים, וגם על סוללות נ"מ שיוצרו ברוסיה והיו בשימוש צבא אוקראינה. על פי הדיווחים, ממשלת ארה"ב נמצאת כעת בתהליך של שליחת מערכות הגנה אווירית מתקופת ברית המועצות מהמאגרים שלה לצבא האוקראיני, כדי לסייע בחיזוק יכולתו למנוע מהכוחות הרוסיים להשיג שליטה בשמי המדינה.
בין אם כחלק ישיר מאותה עסקה או באמצעות הסדרים נפרדים, ארצות הברית כבר חיפשה להשיג דוגמאות שונות של נשק רוסי מודרני יותר וציוד צבאי אחר שנתפס במהלך הלחימה. המלחמה הזו עשויה לייצר אוצר ענק של מודיעין עבור ממשלת ארה"ב ואחרים.
המערכה באוקראינה מעלה שאלות רבות על היכולת האמיתית הרוסית, גם בתחום הלוחמה האלקטרונית, ורבים תוהים אם מפקדי הצבא הרוסי ישנו עכשיו את דוקטרינת השימוש בל"א. גם כעת, כשהפלישה הרוסית נכנסת לשבוע השישי, מומחים במערב לא מצליחים להסביר מדוע צבא רוסיה לא מיצה את העוצמה הזו.