"כשהירי האוקראיני נפסק תושבי מריופול יוצאים מהמרתפים", "הכוחות האוקראינים קיבלו פקודה להשמיד את העיר לפני הנסיגה" ו-"אירופה נחנקת מהסנקציות שהיא עצמה הטילה" הן כותרות שניתן אולי לחשוב שלקוחות מסרט מדע בדיוני. אבל לא מדובר בדיווחים מומצאים, אלא בסיקור המלחמה באוקראינה כפי שמוצגת בכלי התקשורת המרכזיים ברוסיה.
כפי שקבע נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, עוד ב-24 בפברואר, יום תחילת הלחימה, לפעולות של הצבא הרוסי באוקראינה אסור לקרוא "מלחמה". העובר על החוק עשוי לקבל עונש מאסר של 3 עד 15 שנים בכלא – תלוי בחומרת המעשים. עד כה הקרמלין דיווח על החלטות לחסום כמה עשרות אתרים בשל הפצת "דיסאינפורמציה", ובהם גם כלי תקשורת מערביים, Google News והרשת החברתית אינסטגרם. לצד עיתונאים הרבים שברחו מרוסיה, הייתה גם אחת אמיצה, מרינה אובסיאניקובה, שהחליטה למחות נגד הערוץ הרוסי הראשון שבו עובדת, והתפרצה לשידור עם השלט "לא למלחמה".
אז מה כן אפשר לדווח על הנעשה מעבר לגבול עם אוקראינה? את אותם הדברים - אבל הפוך. יש כמה נרטיבים חזקים שניבטים מעבר למסכי הטלוויזיה של הצופים הרוסיים, והמרכזי שבהם קשור לפעולות שהרוסים עושים כדי להציל את תושבי אוקראינה. כך למשל, משדר החדשות המרכזי של הערוץ הרוסי הראשון נפתח עם כתבה על משפחה מהכפר רובז'נו שבלוגנסק, שנמלטה מהקרבות לשטח רוסיה. בדיווחים כמובן מדגישים כי מדובר בכפר מהרפובליקה העממית של לוגנסק ולא בשטח אוקראיני, שכן, הרוסים הכירו בהכרזת העצמאות של המחוז לפי כחודש.
בנוסף, הרוסים ממשיכים לעשות דמוניזציה לאוקראינים גם בכל הקשור למריופול, אחת הערים שנמצאות במוקד הלחימה בימים האחרונים. הרוסים כיתרו אותה ומפגיזים אותה ללא הרף, וארגונים בין-לאומיים רבים אומרים כי לא ניתן להעביר סיוע הומניטארי לעיר שזקוקה לו נואשות. עם זאת, המהדורה המרכזית של הערוץ הראשון טוענת כי האוקראינים הם אלה שאחראים על ההתקפות בעיר, והרוסים הם דווקא מי שמצילים את תושבי מריופול: "הכוחות האוקראינים יורים על בתים מיושבים. בין הפגזה להפגזה, התושבים עצמם יוצאים החוצה כדי לקבל את העזרה ההומניטרית שרוסיה שולחת להם. המסדרונות ההומניטאריים לכיוון רוסיה הם אפשרות טובה".
מעבר לכך, הרוסים אף מדווחים על פקודות שניתנו לצבא האוקראיני, אך מעדיפים לצטט שמועות שמספרים תושבי מריופול, במקום מקורות מהימנים. כך למשל המשיכו ודיווחו בערוץ הרוסי הראשון כי "התושבים מספרים שהכוחות האוקראיניים קיבלו פקודה להחריב את העיר לחלוטין לפני שיסוגו ממנה. משרד ההגנה הרוסי הודיע כי קייב אמרה ללאומנים שלה שנמצאים במריופול להתאבד".
כאשר הדבר נוגע לפעולות של הצבא הרוסי בתוך אוקראינה, העיתונאים הרוסים מקפידים להיצמד למסרים של הקרמלין, שממסגר זאת בתור "מבצע צבאי להגנת הדונבאס". הרוסים טוענים כי תקפו את המרכז המסחרי בקייב בתחילת השבוע מכיוון ששימש את האוקראינים בתור מחסן נשק. בערוץ הרוסי הראשון השתמשו בסרטון שפרסמו כוחות הביטחון האוקראינים ובו נראה תושב קייב "מודה" שחשף את מיקום מחסן הנשק בסרטון לטיקטוק. בפועל, הכוחות האוקראינים פרסמו את השיחה עם הבחור במטרה להרתיע את האוקראינים מפני חשיפה של פעולות הצבא הרוסי בתוך אוקראינה, כדי לא ליידע את האויב על הפגיעה במטרותיו באוקראינה.
הנרטיבים הרוסיים לא פוסחים גם על אתרי האינטרנט הרוסיים שתומכים בקרמלין, ומפיצים את מסריו לכל העולם. בסוכנות הידיעות הגדולה ברוסית, ריה נובוסטי, בחרו להציג בעמוד הבית שלהם טורי פרשנות שמלבים עוד יותר את האש. כך למשל טור שעוסק בפעילות המבצעית הרוסית נושא את הכותרת "השבויים האוקראינים הנאצים יכולים לספר דברים רבים". כותרת של טור אחר שעוסק בהחרמת הרכוש של המיליארדרים הרוסים שנכנסו לרשימת הסנקציות היא: "המערב נזכר בעבר הפיראטי שלו".
במערב צופים בכותרות הללו בחשדנות כבר תקופה ארוכה. רוב כלי התקשורת החופשיים ברוסיה נסגרו ולא ניתן לקבל בהם דיווחים שמסתכלים בעין ביקורתית על המאורעות באוקראינה. כעת הגיע הזמן לפעול: אחרי שביוטיוב נחסמה האפשרות לצפות בתכנים רוסיים שמסלפים את האלימות, בסוכנות הידיעות הבין-לאומית רויטרס הוחלט להפסיק להסתמך על טאסס, סוכנות הידיעות הרוסית הממלכתית, ומעתה לא יופיעו בה יותר ידיעות מהסוכנות הרוסית.
Reuters removes TASS Russian news agency from its content marketplace https://t.co/KlPxAqBzZ9
— Christopher Miller (@ChristopherJM) March 23, 2022
גם בתוכניות האקטואליה הרוסיות נשמעת תזמורת קולנית בעד המעשים של רוסיה באוקראינה. אחת מתוכניות הפרשנות המרכזיות ברוסיה היא "ערב" עם ולדימיר סלוביוב, עיתונאי שאף הוטלו עליו סנקציות בגלל אמירותיו הקיצוניות ובשבוע האחרון פרשני התוכנית תקפו את אירופה בכמה חזיתות. אחד הפרשנים הזהיר את היבשת מפני מתקפה גרעינית רוסית, וסולוביוב עצמו אמר: "אם אתם חושבים שרוסיה תעצור באוקראינה – אתם טועים. אוקראינה היא רק ההתחלה".
שלשום עברו בתוכנית להעביר ביקורת על המדיניות הכלכלית האירופית, והשתמשו בנרטיב שלפיו המערב יצר קנוניה נגד רוסיה. "אירופה נחנקת מהסנקציות שלה, גם ככה בלי הסנקציות היה להם קשה. הם יצאו מהקורונה, ויש להם הרבה בעיות משלהם. הם גרמו לאינפלציה, ופתאום באים הרוסים, ועכשיו נוח פתאום להאשים מישהו אחר בכל הבעיות שלך" אמר סולוביוב. בתוכניתו יורדים גם על האופן שבו המערב מתייחס לתרבות הרוסית, ותוקף את אירופה ואת האמריקנים על השימוש הציני, לטענתו, שנעשה באות Z המסמנת את הכוחות הרוסיים באוקראינה. "אולי הם יוציאו מהלקסיקון שלהם את האות Z. אולי יבטלו את הסרט 'זורו', איזה רעיון יפה. גם את האות V צריך לבטל - ואז ישר הכול יסתדר להם".
הקהל בישראל כמו גם במערב, חסין בפני המסרים שמגיעים מהקרמלין, שכן הם עוברים את המסננת העיתונאית הביקורתית. לצדם, גם הדיווחים מהמקורות האוקראינים נבחנים ומסויגים: כך למשל דיווחו באוקראינה על תקיפה של בסיס אימונים צבאי ליד לבוב, וציינו כי התקיפה נעשתה "על גבול נאט"ו". אכן מדובר בהפגזה רוסית על הגבול שבין פולין לאוקראינה, אך הדיווחים מקייב רצו להדגיש כי הרוסים לא מתכוונים לעצור באוקראינה, וצובאים על הגדרות האירופים כבר עכשיו. ועדיין, לעומת הקהלים הללו, לרוסים אין מי שיסנן את הידיעות עבורם, או ימסגר אותן מחדש. הם כלואים בתוך תקשורת מגויסת וממוסדת, שמגיעה להעביר רק מסר אחד מאיש אחד.