שינוי כיוון בלחימה: ארה"ב ובעלות בריתה החליטו בימים האחרונים להעלות הילוך בתמיכה הצבאית שהן מספקות לאוקראינה. ימים בודדים לאחר שדווח כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין איבד תקווה להגיע לפתרון מדיני, ניכר כעת כי גם ארה"ב ויתר מדינות נאט"ו אימצו את התפיסה הזאת – וכעת פועלות ביתר שאת להביא לפגיעה הקשה והחריפה ביותר שביכולתן לגרום לרוסיה ולצבאה.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

הבוקר (שלישי) אירח שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין שרי הגנה וגורמים צבאיים בכירים מיותר מ-40 מדינות בבסיס הצבא האמריקני ראמשטיין שבגרמניה. אוסטין נחוש לגייס כמה שיותר מדינות לעמדת ארה"ב כי כעת יש לעלות כמה שלבים בתמיכה הצבאית שהמערב מספק לאוקראינה – מתוך הבנה שתמיכה זו תביא לפגיעה קשה מאוד בצבא רוסיה, שגם מצידו מגביר לאחרונה את עצימות התקיפות במלחמה.

משלוחי נשק אמריקנים לאוקראינה (צילום: ap)
משלוחי נשק אמריקנים לאוקראינה|צילום: ap
משלוחי נשק אמריקנים לאוקראינה (צילום: ap)
משלוחי נשק אמריקנים לאוקראינה|צילום: ap

אתמול סיפק אוסטין את העדות הטובה ביותר מבחינתו לשינוי הכיוון והמחשבה, לאחר שבתום ביקור באוקראינה עם שר החוץ אנתוני בלינקן, אמר כי ארה"ב "מעוניינת להביא להחלשתה של רוסיה". מדובר באמירה חריגה למדי לבכיר אמריקני בדרגתו של אוסטין, שלראשונה מתייחס במפורש לאינטרס האמריקני לפגוע ברוסיה, ולא באינטרס האמריקני לסייע לאוקראינה.

"אנו רוצים לראות את רוסיה הולכת ונחלשת עד לרמה שבה לא תוכל עוד לעשות את מה שעשתה לאוקראינה", אמר. הוא הוסיף כי בוושינגטון רוצים להבטיח שלרוסיה לא תהיה המסוגלות לחדש את יכולותיה ואמצעיה שנפגעו בצורה דרמטית במלחמה עד כה. דבריו הגיעו לאחר שהוא ובלינקן הכריזו על סיוע צבאי נוסף לאוקראינה, כאשר רק בסוף השבוע הודיע הנשיא ביידן בעצמו על סיוע צבאי בהיקף של 800 מיליון דולרים. עד עתה מתקרב הסיוע האמריקני לאוקראינה לכ-4 מיליארד דולרים.

שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין (צילום: רויטרס)
שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין|צילום: רויטרס

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב התייחס אתמול לדברים ואמר שמשמעותה של הגברת משלוחי הנשק מהמערב לאוקראינה היא כי נאט"ו הופך את המלחמה באוקראינה "באופן מעשי" ל"מלחמת פרוקסי ברוסיה". הוא המשיך ואיים על המדינות המערביות כי הדבר עשוי לדרדר את העימות ל"מלחמה גרעינית".

שר ההגנה אוסטין אמר למקביליו בפגישה כי ארה"ב מעוניינת "לדחוף כמה שיותר חזק וכמה שיותר מהר לכך שנעניק להם את כל מה שהם צריכים". הוא הוסיף כי האוקראינים מסוגלים לנצח "אם יהיה להם את הציוד המתאים והתמיכה המתאימה". לבסוף אמר: "אנו הולכים להמשיך ולעשות כל שביכולותינו להבטיח שהם מקבלים את זה". אוסטין התייחס גם לימים שלאחר המלחמה, ואמר כי יש "להכין את אוקראינה לכל האתגרים הצפויים לה גם בעתיד".

כחלק מהסיוע שעליו הוכרז אתמול, הודיעו במשרד החוץ בוושינגטון כי יספקו לאוקראינה נשק ארטילרי, טילים ורימונים בעלות של כ-165 מיליון דולרים. במקביל, בימים האחרונים הגיע לאוקראינה משלוח נשק שכולל בין היתר מל"טים מיוחדים (Phoenix Ghost) – שפותחו במיוחד על ידי חיל האוויר האמריקני, ועל פי דיווחים "הותאם באופן מיוחד ומדויק לצרכי המלחמה של אוקראינה".

משלוחי נשק אמריקנים לאוקראינה (צילום: ap)
משלוחי נשק אמריקנים לאוקראינה|צילום: ap
משלוחי נשק אמריקנים לאוקראינה (צילום: ap)
משלוחי נשק אמריקנים לאוקראינה|צילום: ap

מדינה חשובה אחת שכבר נראה כי האמריקנים הצליחו לשכנע היא גרמניה, שהודיעה הבוקר כי תספק לאוקראינה טנקים וטילים נגד טנקים. על פי הדיווח, גרמניה תספק עשרות טנקים כבדים בעלי מערכות מכ"ם, המיועדים בין היתר למטרות הגנה אווירית. כזכור, בתחילת המלחמה חששה גרמניה מאוד מרעיון שתספק נשק וציוד לחימה לאוקראינה, וכמה שבועות לאחר תחילת המלחמה הסכימה לראשונה לספק 5,000 קסדות עבור כוחות החירום האוקראינים – מהלך שגרר ביקורת ותגובות נלעגות ברחבי העולם.

 

 

גם שר ההגנה הבריטי בן וואלאס הצטרף להערכתו של השר האמריקני אוסטין, לפיה יש כעת הזדמנות לנצל את המכה הקשה שספג צבא אוקראינה בחודשיים של המלחמה באוקראינה עד כה – כדי להגביר כעת את עצימות התקיפות. הוא אמר שהוא מאמין שעד עתה נהרגו בלחימה 15 אלף חיילים רוסים לכל הפחות. ההערכה הזו מצטרפת להערכות מערביות קודמות על כך שעד עתה איבד צבא רוסיה עשרות אלפי חיילים שנהרגו, נפצעו ונפלו בשבי האוקראיני.

העמדה האגרסיבית מצד המערב מגיעה לאחר שגם בקרבן הולכת ופוחתת בתקופה האחרונה ההערכה כי כל פתרון מדיני ודיפלומטי "אינו נראה לעין" בשלב זה. יותר ויותר גורמים במערב מצטרפים להערכות כי המלחמה הרוסית באוקראינה צפויה להיות ממושכת ולא להסתיים לפני סוף שנת 2022 לכל הפחות. בעקבות כך, ניכר כי רבים מבינים כעת את הצורך להגביר את מאמץ החימוש לצבא אוקראינה – שעד עתה זכה לשבחים רבים על יכולת עמידתו מול התקפות הצבא הרוסי וסיכול רבות ממטרותיו, אולם הולך ונשחק אף הוא.

המלחמה באוקראינה (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה|צילום: רויטרס
הפצצות בחארקוב (צילום: ap)
הפצצות בחארקוב|צילום: ap

דובר המועצה לביטחון לאומי בארה"ב התייחס הבוקר לדבריו של אוסטין אתמול, וניסה לומר כי אין בהם חידוש של ממש, ושמדובר בחידוד העמדה האמריקנית הברורה מזה חודשים: להביא לכך שהפלישה הרוסית לאוקראינה תתברר ככישלון אסטרטגי. "אנו רוצים שאוקראינה תנצח", נמסר בדיווח, "ואחת ממטרותינו היא להגביל את יכולתה של רוסיה לעשות דבר דומה שוב, לכן אנו מחמשים את אוקראינה בצורה שכזו".

מומחים אמריקנים מסבירים כי שינוי המגמה שמובילה ארה"ב היא תולדה של השבועות האחרונים, לאחר שבתחילה התעורר חשש אמיתי בוושינגטון ובמדינות נוספות מפני אפשרות של הסלמת המלחמה לעבר מדינות נאט"ו – אם הן יספקו לאוקראינה נשק התקפי מתקדם ובכמות רבה. סיבה נוספת לשינוי הוא החשש ההולך וגובר כי פוטין כעת לא מעוניין כלל להסתפק רק בכיבושים באוקראינה ובכוונתו להמשיך את המערכה גם לכיוונן של מדינות נוספות. דיפלומט בריטי בכיר אמר לרשת CNN כי הם מעוניינים לעשות כעת את מה שלא עשו לרוסיה ב-2014, לאחר שסיפחה את חצי האי קרים.

מריופול, אוקראינה (צילום: רויטרס)
מריופול, אוקראינה|צילום: רויטרס

"גם אם בסופו של דבר יתקבל הסדר מסוים שבו פוטין יקבל לפחות חלק מאזור דונבאס, כפי שהוא מבקש להשיג, והכול יתקדם על מי מנוחות, ההיגיון יכתיב שזה לא יגמר בזה לטווח הארוך", אמר הבכיר. "לכן, מה שאנו יכולים להשיג כעת מחוץ לשדה הקרב הוא לא רק ניצחון לטווח קצר, אלא גם הישג אסטרטגי לטווח הארוך".

בתקופה האחרונה, ובמיוחד לאחר חשיפת תמונות הזוועה מהטבח בבוצ'ה והמשך המצור הרוסי חסר הרחמים על מריופול, בארה"ב ובמדינות המערב מבינים כי ברצונם לגרום לכך שרוסיה תיפגע בצורה קשה ביותר גם ברמה הכלכלית וגם בשדה הקרב. לתפיסתם, יש בכך כדי לגרום לזה שהתוקפנות האכזרית של הצבא הרוסית תיפסק לתמיד, כך לפי כמה מקורות מערביים שהתראיינו לכמה כלי תקשורת.

הפצצות בחארקוב (צילום: ap)
הפצצות בחארקוב|צילום: ap
_OBJ

במערב מאיצים את מהלכי החימוש לצבא אוקראינה וכעת מספקים לקייב נשקים ואמצעי לחימה כבדים הרבה יותר וכאלה שנתפסים יותר כ"שוברי שוויון". במקביל, ממשיכים בהטלת סנקציות נוספות על רוסיה, כמו למשל בהודעתו של ביידן מסוף השבוע כי כלי שיט רוסיים לא יוכלו לעגון בנמלי ארה"ב. על רקע הודעתה של רוסיה בשבוע שעבר על פתיחת השלב השני במלחמה וההודעה כי בכוונתה להשיג שליטה מלאה על כל אזור דרום אוקראינה – גם במערב מבינים שהגיע הזמן להעלות שלב בלחימה ובמאמצים לפגיעה ברוסיה.