הניצחון היחיד של פוטין במלחמה? 7 שבועות לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה, וגם היום (חמישי), היום ה-43 למלחמה, נראה שרוסיה רחוקה מהכרעה צבאית ורחוקה מעמידה ביעדי המלחמה שעליהם הצהירה בתחילתה – פירוז ו"דה-נאציפיקציה" של אוקראינה. למרות זאת, בזירה אחת נראה שפוטין כבר ניצח ניצחון מוחץ, והיא דווקא רחוקה משדה הקרב – המערכה על דעת הקהל הרוסית, או לפחות על השליטה בה. בעוד שבימים הראשונים למלחמה ראינו הפגנות גדולות ברחובות רוסיה – כבר יותר מ-3 שבועות שלא נרשמה כל הפגנה של ממש. בנוסף – כלי תקשורת רבים נסגרו ורשתות חברתיות גדולות הפסיקו את פעילותן במדינה.
המלחמה באוקראינה - סיקור N12:
- שינוי המגמה - והחזית החדשה של צבא רוסיה
- לא רק בוצ'ה - תיעוד מזעזע מהעיירה בורודיאנקה
- תחקיר: החיילים הרוסים אחראים לטבח בבוצ'ה
- חשד לפשעי מלחמה חמורים: "הטבח של בוצ'ה"
- לאחר הטבח - בעולם מאיימים בסנקציות נוספות
- באוקראינה חוששים ממעשי טבח נוספים
נכון להיום, סקרים ברוסיה יכולים להעיד על מגמה חיובית עבור פוטין והקרמלין, עם שיעורי תמיכה של כמעט 85% בנשיא ובמטרות המלחמה שלו – עלייה של כמעט 15% ביחס לנתונים שנמדדו ברוסיה בימים הראשונים למלחמה. בעוד שבימים הראשונים למלחמה התפרסמו סיפורים רבים על אימהות של חיילים בצבא רוסיה אשר מותחות ביקורת גלויה נגד המדיניות של הנשיא, בימים האחרונים כבר כמעט ולא רואים דברים שכאלה – למרות הסלמת הלחימה בזירות רבות וההערכות במערב על עשרות אלפי חיילים רוסים שנהרגו, נפצעו ונשבו בידי הכוחות האוקראיניים.
אחד המחזות שהתרגלנו לראות בימים הראשונים למלחמה באוקראינה הן הפגנות רבות בהשתתפות עשרות אלפי בני אדם על פני ערים רבות במדינה. רבים ברוסיה התקשו לקבל את מטרות המלחמה שהציג פוטין עם פלישתה, ויצאו לרחובות בהמוניהם. המשטר הרוסי הגיב להפגנות בתקיפות, ועצר עשרות אלפים.
Антивоенный перфоманс на ступенях Городской думы. Под ногами у нее плакат "Я чувствую, что бесполезно призывать к разуму, поэтому обращаюсь к вашим сердцам" pic.twitter.com/CbLRvaZOXo
— Дикий Петербург (@Wild_SPb) March 27, 2022
על פי ההערכות, רבים מהם עדיין עצורים, ורבים מאלה ששוחררו "זכו" ליחס מיוחד – במטרה להרתיע אחרים להצטרף למחאה. אחת המפגינות סיפרה לעיתון וול סטריט ג'ורנל כי שוטרים רבים איימו עליה ועל מפגינות נוספות באונס, אם ייעצרו במהלך ההפגנה.
ניכר שהתגובה הרוסית האגרסיבית להפגנות עבדה: מה שהחל כגל מחאה של ממש – נעלם כמעט לחלוטין. ההפגנה הגדולה האחרונה נערכה ב-13 במרץ, לפני כמעט חודש. מאז, הרחובות ברוסיה שקטים למדי, למעט כמה הפגנות מקומיות בהשתתפות 300-200 בני אדם. בכמה מקומות ברוסיה פרצו כמה הפגנות מקומיות בשבוע האחרון, לאחר חשיפת התמונות הקשות של הטבח בבוצ'ה, אולם גם הפעם היה מדובר בכמה מאות בודדות של מפגינים.
פינת ההפוגה הקומית ממוסקבה: מפגינה נגד המלחמה מתראיינת וכמובן נעצרת מיד. במקומה מגיעה עוברת אורח שדורשת להביע את דעתה בעד המלחמה ונגררת לזינזאנה גם היא. יש מצב שלשלטון שם יש בעיה עם הקטע של "דעות" באופן כללי. pic.twitter.com/R5UiMNhFIv
— shalom boguslavsky (@SBogus) March 13, 2022
זירה נוספת שבה הצליח פוטין להטיל את מרותו באופן כמעט מושלם היא התקשורת הרוסית. כמה וכמה כלי תקשורת רוסיים נסגרו מאז תחילת המלחמה – לאחר שהשמיעו מסרים רבים שלא עלו בקנה אחד עם המסרים מהקרמלין, בלשון המעטה. הסיבה העיקרית למפנה הדרמטי בתקשורת הרוסית ובאופן סיקור המלחמה במהלך שבעת השבועות האחרונים הוא חוק מיוחד שעבר ברוסיה, מיד לאחר תחילת המלחמה, האוסר לפרסם "דיסאינפורמציה".
מיד לאחר תחילת המלחמה, סיפרה טטיאנה פיילגנגאור, עיתונאית רדיו "אקו מוסקווה", בריאיון ל"מהדורה המרכזית", על תחושות המלחמה בלב העורף הרוסי. "אזרחי רוסיה התעוררו בבוקר וגילו שיש מלחמה – אנשים בהלם", היא אומרת. פיילגנגאור תיארה אווירה מתוחה בבירה: "במרכז העיר רואים נוכחות מוגברת של גורמי ביטחון וכוחות משטרה, כי מצפים שברחובות המרכזיים בעיר יתקיימו פעולות מחאה כלשהן".
החוק, שבהתחלה היה רק תקנה לשעת חירום ואז התקבל בפרלמנט הרוסי, קובע כי יש להפיץ רק מידע מהימן לגבי הפעולות של הכוחות הרוסיים באוקראינה, כלומר רק כזה שהגיע מהגורמים הרשמיים במדינה. מי שמסתכן בהפצת מידע אחר, מה שהרוסים מכנים "דיסאינפורמציה", מסתכן בעונש מאסר של 15-3 שנים, תלוי בחומרת ההשלכות שייקבעו בחוק. על פי הערכות, כמה מאות עיתונאים מערביים עזבו את רוסיה בעקבות אותו החוק, ובהם גם כתבים של כלי תקשורת מובילים כמו CNN, ABC וניו יורק טיימס.
מעבר לכך, גם כלי התקשורת הליברליים הרוסיים נסגרו. ראש הדירקטוריון של ערוץ הטלוויזיה דוז'ד (גשם) נטליה סינדייבה הודיעה בשידור חי כי הערוץ החליט להפסיק את שידוריו: "בגלל החוק החדש, נצטרך לשדר לכם רק ביקורות אומנות". גם תחנת הרדיו "אקו מוסקווה" ירדה מהאוויר כי שימשה אופוזיציה לקרמלין. עיתונאים רבים מכלי התקשורת הללו אף עזבו את רוסיה, אך הם ממשיכים לשדר ברוסית במדינות אחרות – על פי דיווחים חלקם אפילו עושים זאת מישראל.
ההודעה על סגירת כלי התקשורת דוז'ד
Наталья Синдеева объявила о временном прекращении работы телеканала «Дождь». pic.twitter.com/4QHRA0nLLm
— SVTV NEWS (@svtv_news) March 3, 2022
כלי התקשורת הרוסיים החופשיים שלא עצרו את פעילותם המשיכו לעבוד בגלות, מחוץ למדינה כך למשל, לפני כשבועיים ערכו ארבעה עיתונאים רוסים ריאיון עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שמיד נאסר לשידור ברוסיה עצמה. אחד מכלי התקשורת הרוסיים החופשיים המובילים, "מדוזה", ממשיך לסקר את המלחמה מחוץ למדינה, ומרבה למסור פרטים ודיווחים שלא קיימים בתקשורת הממלכתית ברוסיה, אך רבים מהרוסים מתקשים להיחשף למסריו. מנגד, כלי התקשורת המרכזיים ברוסיה, בהם סוכנויות הידיעות טאסס וריה, מקפידים לשדר את המסרים של הקרמלין, ובכך לסייע בשימור דעת הקהל החיובית בנוגע למלחמה.
מעבר לכלי התקשורת הממוסדים, הקרמלין פתח במלחמה גם נגד הרשתות החברתיות: בחסות החוק החדש, הוחלט לשבש את הפעילות של טוויטר במדינה, כמו גם את הפעילות של פייסבוק. לאחר מכן הוחלט לחסום לחלוטין את אחת הרשתות החברתיות הפופולריות במדינה, אינסטגרם, ואף לתבוע את חברת האם "מטא" בבית המשפט לאחר שהתאגיד החליט לאפשר לרוסים להתבטא נגד מדינתם בצורה בוטה יותר, כזו שפעם הייתה גוררת מעבר על חוקי הקהילה. כדי לספק חלופה לגולשים הרוסים, הושקה ברוסיה אפליקציה חדשה, "רוסגראם", שמגיעה לתת מענה לכל מי שמתגעגע לחשבון האינסטגרם המקורי שלו.
על רקע כל המהלכים הדרמטיים הללו של הממשלה הרוסית, כמעט ואין כל הפתעה בנוגע לאחוזי התמיכה העולים בפוטין ובמלחמה. ברוסיה ממשיכים כל העת לכנות את המלחמה באוקראינה "מבצע צבאי מיוחד", וככזה – מקפידים לסקר אותו באופן חד צדדי למדי. רובם הגדול של אזרחי רוסיה אינם נחשפים למידע והדיווחים שנחשפים אליו במערב – וכך בהתאם גם מתעצבת דעת הקהל הרוסית. לצד היעדר המידע על המתרחש במלחמה – התגובות התקיפות של רוסיה לכל גילויי אופוזיציה עושות את העבודה גם כן – מה שמבטיח את שליטתו הבלעדית והמוחלטת של פוטין לפחות בגזרה זו. אם לא שליטה במערכה הצבאית, זוכה פוטין לפחות לשליטה במערכה התקשורתית.