יממה לאחר שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין חתם על אמנה מיוחדת המכירה בסיפוח המחוזות חרסון, זפוריז'יה, לוגנסק ודונייצק והופכת אותם לחלק בלתי נפרד מהפדרציה הרוסית, בקייב הודיעו היום (שבת) כי הכוחות האוקראיניים מכתרים אלפי חיילים רוסים בעיירה לימן שבמחוז דונייצק.
לימן נחשבת לנקודה קריטית ואסטרטגית על המפה, והשליטה בה מאפשרת שליטה על תא שטח גדול ורחב. לאורך הימים האחרונים ניכר כי קו ההגנה הרוסי בגזרת העיר לימן הולך ומתפרק לאיטו, באופן דומה אך איטי יותר להתפרקות קו ההגנה במחוז חארקוב. ערוצי הטלגרם הפרו-רוסיים המסקרים את הלחימה בחזית באינטנסיביות התייחסו לכך והזהירו שהכוחות האוקראיניים מתקדמים מהכיוונים צפון ודרום-מזרח בדרך לכיתורה.
Ukrainian Air Assault Forces are entering Lyman, Donetsk region. #UAarmy has and will always have the decisive vote in today's and any future "referendums". pic.twitter.com/gGIIk9rNkG
— Defense of Ukraine (@DefenceU) October 1, 2022
רוסיה השתמשה בלימן כמרכז לוגיסטי ורשת תחבורה שמסייעת לפעילותה בצפון אזור דונייצק. בינתיים, דובר הצבא האוקראיני מסר כי הכיתור בעיירה יאפשר לקייב להתקדם לאזור לוהנסק. על פי הדיווח של האוקראינים, הם הצליחו לכתר כוח של יותר מ-5,000 חיילים רוסים במרחב לימן.
רוסיה הטילה וטו הלילה במועצת הביטחון של האו"ם בהצבעה על גינויה בשל משאלי העם שנערכו לכאורה בארבעת האזורים באוקראינה וסיפוחם. באו"ם רצו להכריז על המהלך כבלתי חוקי, והפצירו במדינות החברות שלא להכיר בסיפוח של לוגנסק, דונייצק, חרסון וזפרוז'יה. במועצה חברות 15 מדינות, 4 מתוכן נמנעו בהצבעה: סין, הודו, ברזיל וגבון.
ההצבעה במועצת הביטחון נערכה כמה שעות לאחר הטקס המפואר בקרמלין, שם חתם נשיא רוסיה פוטין על הסכמי הסיפוח יחד עם המנהיגים הבדלניים של המחוזות. שגרירת ארצות הברית לאו"ם לינדה תומאס גרינפלד מסרה כי תוצאות משאלי העם המדומים נקבעו מראש - וכולם יודעים זאת.
בשלב זה קיימים סימני שאלה רבים בנוגע לעתיד המחוזות המסופחים לאוקראינה. ברוסיה מצפים להביא למצב שבו האוקראינים נמנעים מלתקוף שם, משום שלכאורה יהיה מדובר כעת בשטחה של רוסיה – דבר שעשוי לגרור תגובה רוסית חריפה יותר על כל תקיפה בו. ולמרות זאת, העובדה כי צבא אוקראינה ממשיך לשחרר את אותם שטחים מאחיזת הצבא הרוסי מחזקת את הבעייתיות של המהלך של פוטין.
ההערכה היא כי עד עתה נמלטו מרוסיה יותר מ-300 אלף בני אדם – כמות החיילים שהכריזו פוטין ושר ההגנה שויגו כי ברצונם לגייס לצבא. לגיאורגיה הגיעו כבר יותר מ-120 אלף אזרחים רוסיים, לקזחסטן הגיעו יותר מ-100 אלף, לתחומי מדינות האיחוד האירופי הגיעו קרוב ל-80 אלף וגם למונגוליה הגיעו אזרחים רבים – שביקשו להימלט מצווי הגיוס הכמעט שרירותיים שנשלחו אליהם.