היום ה-100 למלחמה באוקראינה: ב-24 בפברואר לפנות בוקר הכריז נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על תחילתו של "מבצע צבאי להגנת הדונבאס". אף על פי שבתחילה ההערכות לא שיחקו לטובתה של אוקראינה ואף חזו כי "קייב תיפול בתוך 3 ימים מיום הפלישה", במשך 100 הימים האחרונים הלוחמים הרוסים מנסים להביא הישג משמעותי למדינתם, אך נתקלים בהתנגדות אוקראינית נמרצת. מפשעי מלחמה ועד מסך הברזל החדש – תקציר N12 לאירועים האחרונים במלחמה הגדולה ביותר שאירעה על אדמת אירופה מאז מלחמת העולם השנייה.
חשד לפשעי מלחמה בפרוורי קייב
בחסות המסרים הסותרים שהעביר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, האוקראינים התקשו להאמין שתיפתח מלחמה. אך ברגע אחד נשמעו האזעקות בכל רחבי המדינה: בבוקר ה-24 בפברואר הבינו האוקראינים שהם מתעוררים למציאות אחרת, וכך גם העולם כולו.
עיר הבירה קייב הייתה אחד היעדים הראשונים שסימנו הרוסים. למרות חששות מערביים כי מוסקווה תפיל את השלטון האוקראיני במהירות ותציב בפרלמנט "ממשלת בובות" פרו-רוסית, האוקראינים השיבו מלחמה כבר מהיום הראשון, והצליחו לשמור על קייב כחולה-צהובה.
עם זאת, במסגרת המשא ומתן בין שתי המדינות סוכם כי צבא רוסיה ייסוג מקייב, וזאת כדי להתקדם בשיחות. בסוף סבב המשא ומתן האחרון שהתקיים ב-29 במרץ באיסטנבול הכוחות הרוסיים אכן נסוגו והאוקראינים חשפו לעולם את הנזק הרב שהותירו אחריהם: מאות גופות מוטלות ברחובות, קברי אחים וסיפורים על אוקראינים שעברו התעללות מינית ונבזזו על ידי חיילים רוסים.
התובעת האוקראינית אירינה ונדיקטובה כבר הכריזה כי יש חשד של ממש לפשעי מלחמה מצד הרוסים, וצוותים בינלאומיים הגיעו לאיזור כדי לאסוף ממנו ראיות שיוכלו להעיד על כך. והתביעה האוקראינית מנהלת קרבות משפטיים לא רק בקייב: חייל רוסי אחד כבר הואשם בכך שרצח אוקראיני במחוז סומי, וזאת על לא עוול בכפו. על פי התביעה האוקראינית, האזרח נסע על אופניו בעיר כשנורה על ידי סמל ואדים שישימרין, שהודה במעשה והוסיף כי קיבל פקודה שמורה להרוג את מי שיוכל לספר על הימצאות הכוחות הרוסיים בעיר.
הקרב על מפעל אזובסטאל
עוד עיר שהייתה במוקד כבר מימיה הראשונים של המלחמה היא מריופול, שעליה השתלטו הכוחות הרוסיים עוד בסוף חודש פברואר. מריופול, עיר אסטרטגית במלחמה בגלל הנמל שלה ומיקומה ליד חצי האי קרים, נמצאה במצור של שלושה חודשים והתחוללו בה קרבות קשים עד שנכבשה לחלוטין על ידי הרוסים.
העיר הותקפה ללא הרף, בין היתר תקפו הרוסים בית יולדות וכן את התיאטרון העירוני. המבנים ספגו הרס רב, ומאות רבות של אזרחים שהסתתרו בהם – נהרגו. גם המצב ההומניטרי בעיר היה קשה מאוד, ובצלב האדום הזהירו פעמים רבות כי אזרחים נותרים בלי מים, מזון, חשמל או תרופות.
לצד הקרבות בעיר מריופול, באזור התעשייתי שבו שוכן מפעל אזובסטאל התנהל קרב בולט ויוצא דופן: במשך שבועות התבצרו בו לוחמים מגדוד אזוב, גדוד ימני קיצוני אוקראיני שהגן על העיר מריופול, ולצידם מאות ילדים, נשים וקשישים שתפסו במפעל מחסה. מפעל הפלדה הפך לסמל של גבורה אוקראינית כשנחשב למעוז האוקראיני האחרון בעיר – אפילו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הכריז כי יש להפסיק את הניסיונות להשתלט על המפעל, וזאת כדי לחוס על חיי הלוחמים הרוסיים. עם זאת, בסופו של דבר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הורה ללוחמים להיכנע כדי להציל את חייהם. כיום הלוחמים ממפעל אזובסטאל נמצאים בשבי הרוסי, ועדיין לא ידוע כיצד ישובו לאוקראינה.
יותר מ-6 מיליון פליטים
סוכנות הפליטים של האו"ם דיווחה בחודש שעבר שיותר מ-6 מיליון פליטים נמלטו מאוקראינה מאז שהחלה הפלישה הרוסית. יותר מ-8 מיליון אזרחים אוקראינים נוספים נמלטו מאזור אחד של אוקראינה לאזור אחר בעקבות המלחמה.
מרבית הפליטים האוקראינים נמלטו למדינות שגובלות באוקראינה, והמדינה שקלטה את מספר הפליטים הרב ביותר היא פולין. כ-90% מהפליטים הם נשים וילדים – הרשויות האוקראיניות אסרו על גברים בני 60-18 לצאת מהמדינה. לפי התחזיות של האו"ם שני מיליון פליטים נוספים צפויים במידה והלחימה תימשך.
מלחמה אישית של הנשיא פוטין
כבר בשבועות שלפני המלחמה, במערב החלו להתקבל דיווחים מודיעיניים על כך שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין מתכנן לפלוש לאוקראינה. בבריטניה ובארצות הברית החליטו לנקוט באסטרטגיה שחושפת את התכניות של פוטין לעיני העולם כולו ודיווחו על הזזת הכוחות הרוסיים בקרבת הגבול עם אוקראינה, וכן על התכנית לכבוש את השכנה ממזרח.
כמה שבועות לתוך המלחמה, פוטין לא הצליח להביא הישגים משמעותיים, והמטרות של "המבצע הצבאי" החלו להשתנות: בין היתר העריכו כי פוטין יגביר את הלחימה בסוף אפריל כדי להשתלט על אוקראינה כולה ולערוך מצעד ניצחון ענק במדינה ב-9 במאי, עוד אמרו הרוסים כי פוטין רוצה לכבוש את דרום אוקראינה, ואף הוסיפו כי פוטין ינסה להשתלט לגמרי על דונבאס כדי להכריז על ניצחון כלשהו.
על רקע הדיווחים כי בכירים בקרמלין מסתירים מפוטין מידע על הנעשה בשדה הקרב כי הם חוששים ממנו, מגיעים גם דיווחים על מצבו הבריאותי והנפשי של פוטין. לפי דוח של המודיעין האמריקני שפורסם אמש (חמישי) במגזין "ניוזוויק", 3 גורמים מודיעיניים בארה"ב מעריכים כי נשיא רוסיה עבר טיפול נגד סרטן מתקדם בחודש אפריל האחרון. עוד פורסם בדוח, כי בחודש מרץ היה ניסיון התנקשות כושל בחייו של פוטין.
מסך הברזל עולה בחזרה
לצד ההשפעות הקשות של המלחמה על האזרחים באוקראינה, גם החיים ברוסיה השתנו ללא היכר בגלל המלחמה. עם תחילתה, הפרלמנט הרוסי העביר חוק שאוסר על הפצת דיסאינפורמציה לגבי פעולות הכוחות הרוסיים באוקראינה, כלומר – רק מידע שאושר על ידי הממשל הרוסי יכול להיות מפורסם ברבים. בעקבות החוק נסגרו כלי התקשורת האחרונים החופשיים ברוסיה, בין היתר ערוץ הטלוויזיה "דוז'ד" ורדיו "אקו מוסקווה".
לצד זאת, רוסיה הגבילה וחסמה גם את הפעילות של הרשתות החברתיות המערביות, הבולטת שבהן היא רשת האינסטגרם. לעומת זאת, התקשורת הרוסית המשיכה לשדר קו תקיף שלפיו רוסיה בכלל מגינה על אוקראינה מפני לאומנים שרוצים להשתלט עליה, ומוסיפים כי המערב כולו הוא שנלחם ברוסיה.
כבר בסוף חודש פברואר החלו חברות מערביות רבות לסגור את הסניפים הרוסיים שלהן במטרה ללחוץ על הרוסים לסיים את הלחימה. בין היתר נסגרו ברוסיה הסניפים של מקדונלד'ס, זארה, איקאה ומנגו. הסרטים של האולפנים האמריקניים כבר לא מופצים יותר במדינה, מוצרים מזון רבים לא מיובאים אליה, ובחלק מן המקרים הרוסים אף מנסים ליצור גרסאות משלהם למותגים האהובים.
במקביל, הלחץ של המערב על רוסיה רק הולך וגדל: לצד משלוחי הנשק שמועברים לאוקראינה, באירופה מנסים להתנתק מהגז הרוסי, מטילים סנקציות על הנפט שמגיע מרוסיה ואף סוגרים את השמיים בפני המטוסים הרוסיים. עם זאת, הניסיון ללחוץ על הרוסים לסיים את הלחימה באמצעות הסנקציות פוגע גם במערב, שכן רוסיה נחשבת יצואנית חיטה מובילה בעולם, אך ספינותיה לא מורשות לעגון בנמלים ברחבי העולם, ולא ניתן לייבא ממנה סחורה.