על רקע חוסר הצלחתה של רוסיה להציג הישגים צבאיים באוקראינה, נסיגתה החלקית משטחים שכבשה ומתקפות הנגד שגורמות לנזקים כבדים לבסיסיה, דיווחים שונים מצביעים על כך שמוסקווה מנסה לצמצם את נזקים בחצי האי קרים ומפנה מטוסי קרב ומסוקים. ברשת CNN הטורקית ציטטו היום (חמישי) מקורות רוסיים שאמרו כי בניגוד לעבר, פוטין לא פוסל פגישה עם זלנסקי כדי לדון בעצירת המלחמה.
משרד ההגנה האוקראיני טען שרוסיה הסיגה מטוסים ומסוקים מבסיסים צבאיים בחצי האי קרים לעומק השטח שנמצא בשליטה רוסית. זאת, לאחר ששלשום דווח על סדרת פיצוצים בבסיסים בחצי האי ועל פגיעה משמעותית בהם.
באוקראינה אומרים שרוסיה פינתה 24 מטוסים ו-14 מסוקים. "לאחר האירועים האחרונים, הרוסים מעבירים בבהילות מטוסים ומסוקים לעומק חצי האי ואל שדות תעופה שבתחומי הפדרציה הרוסית", נכתב בחשבון הפייסבוק של משרד ההגנה האוקראיני.
באוקראינה טוענים שבין היתר, הועברו מהבסיסים הקדמיים בקרים שלושה מטוסי סוחוי Su-27, שלושה מטוסי סוחוי Su-34, שלושה מטוסי סוחוי Su-35S ושלושה מטוסים נוספים שהם "ככל הנראה מטוסי יירוט על-קוליים מסוג Mikoyan MiG-31". לפי אוקראינה, אחד המטוסים, לטענתם מיג-31, נצפה עולה באש כשהוטס מחוץ לחצי האי קרים. המטוסים הוטסו לכאורה מהבסיסים אתמול.
בין ה-14 מסוקים שלטענת אוקראינה הוסגו גם הם מבסיסים קדמיים, שישה מסוג קאמוב Ka-27s, ו-8 נוספים "מדגם לא מוגדר". לפי האוקראינים המסוקים הוסקו לבסיס בעיר קרסנודאר שבתוך שטחי רוסיה, מחוץ לחצי האי קרים.
על פי הדיווח ב-CNN הטורקית לגבי נכונותו של פוטין להיפגש עם נשיא אוקראינה זלנסקי, במוסקווה נוטים לשנות גישה. אם עד עתה בקרמלין דרשו לקדם הפסקת אש באמצעות שיחות בין המשלחות של שתי המדינות, ורק בהמשך לתאם בין המנהיגים, כעת פוטין שוקל פגישה ישירה עם זלנסקי.
רוסיה כבר די מיצתה את יכולתה ההתקפית באוקראינה, ומתחילה להרגיש ביתר שאת את מתקפת הנגד האוקראינית נגדה. מבחינתם של הרוסים, יש להגיע להפסקת אש על בסיס המצב הכבוש והקיים באוקראינה, ולמעשה לנרמל את בעלותם על השטחים שנכבשו עד עתה, גם אם במערב לא יכירו בהם כשטחם הרשמי.
זלנסקי וקייב באופן רשמי מסרבים לכל אובדן שטחים, מביעים נכונות להמשיך להילחם, ומחזיקים במומנטום ההתקפי כעת בזירות רבות, כולל חצי האי קרים שנכנס בשבוע האחרון למלחמה.
דיווח: פוטין הדיח את מפקד צי הים השחור
במקביל, באתרי חדשות בעולם מדווחים שבעקבות סדרת הפיצוצים שלשום באי, פוטין הדיח את מפקד צי הים השחור, שאחראי על המערך הצבאי באזור. לפי הדיווחים, לפיקוד העליון של הצי הוצג מפקד חדש - סגן-אדמירל ויקטור סוקולוב, בעיר הנמל סבסטופול בקרים.
אם הדיווח נכון, המפקד המודח הוא איגור אוסיפוב. לפי מקור אנונימי שדיבר עם סוכנות הידיעות RIA, פקודת המינוי הגיעה מפוטין ישירות, אך הדבר נעשה מאחורי הקלעים, ללא הכרזה רשמית. כלי התקשורת הרוסי RBC דיווח כי דובר צי הים השחור הכחיש את המינוי החדש, ותיאר אותו כרכילות.
ההפצצות על קרים: "עשרות אלפים נטשו"
ובעוד שבצי הים השחור מכחישים, סדרת הפיצוצים שאירעה שלשום בחצי האי ששוכן לחופי הים השחור משכה תשומת לב רבה בעולם. לפי משרד ההגנה הבריטי, בסדרת הפיצוצים נפגעו אתרי צבא ותשתית רוסיים חשובים בחצי האי קרים.
בבריטניה ייחסו חשיבות גדולה לעובדה כי בהפצצות נפגעה נקודה קריטית בקווי האספקה והסיוע של הרוסים לעבר המלחמה בדרום אוקראינה, וההערכה שההפצצות נועדו לפגוע אנושות במערך הלוגיסטי של צבא רוסיה הנלחם באוקראינה. תיעודים מהמקום מראים שרפות ענק ועשן מיתמר מבסיסים במחוז דז'נקוי בחצי האי.
מיד אחרי ההפצצות, דווח על בהלה אדירה באי, ועל כך שאזרחים רבים נמלטו מהמקום מחשש שהמלחמה מגיעה אליו. לפי דיווחים שונים, כמעט 40 אלף כלי רכב חצו בתוך יממה את הגשר הגדול המחבר בין חצי האי קרים ורוסיה היבשתית. ההערכה היא כי יותר מ-50 אלף בני אדם נמלטו מהאזור. לאחר שהחלו להתברר ממדי המנוסה האזרחית האדירה – הורו השלטונות הרוסיים בקרים על סגירת הגשר לאלתר, וכעת התנועה אליו אינה אפשרית.
חצי האי קרים סופח לרוסיה במרץ 2014, לאחר שהצבא הרוסי פלש למקום. רוסיה הכריזה שאי מסופח אליה, ביצעה משאל עם בין התושבים, והכרה שמעתה חצי האי שייך לה. הצעד הזה לא הוכר על ידי הקהילה הבין לאומית, ובי היתר גם האו"ם גינה את המהלך. אוקראינה ממשיכה לתבוע את זכותה על קרים עד היום.