העולם כולו נושא את עיניו למלחמה המתנהלת בין רוסיה לאוקראינה זה יותר מחודש, אך היא לא מתנהלת רק בשדה הקרב שבו נמצאים בחזית טנקים, נגמ"שים ולוחמים – אלא גם במרחב הסייבר. אלפי בני אדם פרו-אוקראינים מרחבי העולם החליטו להתגייס לצבא הסייבר האוקראיני ממניעים שונים ובמטרה אחת – להיאבק בתוקפנותו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.
סיקור שוטף ב-N12:
- כך מוצגת הפלישה לאוקראינה בתקשורת הרוסית
- הקרבות ברשתות החברתיות שמשפיעים על המערכה
- מסך הברזל יורד על רוסיה
מכלים פשוטים – עד לתוכנה שגורמת לאתרים הרוסיים לקרוס
ינס מדנמרק הוא אחד מאותם האנשים שנלחמים במרחב הקיברנטי, מחשב מול מחשב, מבלי ללכלך את הידיים. עוד לפני שהוא יוצא למשרד, הוא פותח את הבוקר בהגנה על אוקראינה במרחב הווירטואלי. האיש, באמצע שנות ה-40 לחייו, מאתר תחילה בטלגרם פרסומים של ארגונים וחברות רוסיים ולאחר מכן מפעיל תוכנה שפוגעת אוטומטית בדפים ומעמיסה עליהם בקשות מרובות בזמן קצר, כך על פי הדיווח ב"דויטשה וולה" הגרמני.
במהלך היום ינס מוודא שהתוכנה פועלת כהלכה – מציפה את אתרי האינטרנט הרוסיים – עד שהם קורסים. בעת שינס הולך לישון, הוא יודע שיקום למוחרת לאותו הדבר וישתתף במערכת הסייבר, בשקט. על פי הדיווח, אשתו ועמיתיו לעבודה אינם יודעים כי הוא שותף למלחמה נגד פוטין דרך הרשת.
"אני עושה את זה כדי להעניש את הרוסים על פשעי המלחמה שלהם", אמר ינס ל-DW בשיחה מוצפנת. לא ידוע כמה חיילים במדויק פועלים נגד רוסיה במרחב הקיברנטי, אך הם משתמשים בנשקי סייבר שונים – החל מכלים פשוטים שנועדו לוונדליזם מקוון וכלה בפעולות סייבר מתוחכמות. הכול כדי לתמוך באוקראינה הנצורה.
זה עשרות שנים שלמדינות רבות יש ארגונים ממשלתיים או גופים במערכות הביטחון שמתמקדים בזירת הסייבר כדי לחבל או להגן, כל אחת פועלת נגד האויבים שלה. המתקפות האלו נועדו להשיג מידע רגיש, לשבש פעילות של מערכות או לזרוע בלבול ולעבות את ערפל המלחמה.
קבוצות גדולות מסביב לעולם נלחמות באופן מקוון
גם המלחמה באוקראינה הולידה תופעה חסרת תקדים של לוחמה מקוונת. קבוצות גדולות של משתתפים שאינם שייכים לשום ממלכה או מדינה יכולים לפעול בו-זמנית, ללא רשות מרכזית אחת שתתאם את מאמציהם – כך עולה מראיונות עם האקרים ומומחים.
הרעיון לגייס "צבא סייבר עולמי" נולד עם פרוץ המלחמה כבר בסוף פברואר, בזמן שהטילים הראשונים פגעו בערי אוקראינה. מומחים מתעשיית אבטחת הסייבר באוקראינה פנו לממשלה והציעו עזרה. יגור אושב, מייסד ושותף של חברת אבטחת הסייבר האוקראינית Cyber Unit Technologies היה אחד מהם. "המניע היחיד שלנו הוא לעצור את המלחמה הזו", אמר ל-DW. לדבריו, מספרם של האנשים שמשתתפים במלחמת הצללים כבר קרוב לאלף איש, כך הוא מעריך.
אושב הסביר כי המטרה שלו היא לאסוף מידע מודיעיני על המלחמה ועל יעדים פוטנציאליים ברוסיה, והוא חולק את המידע הזה עם ממשלת אוקראינה. שחקן מרכזי אחר בצבא הסייבר של אוקראינה הוא חבורת ההאקרים "אנונימוס" – תנועה בין-לאומית אפלה ומסתורית של האקרים. זמן קצר לאחר שרוסיה פלשה לאוקראינה, רבים הודיעו בטוויטר כי פתחו ב"מלחמת סייבר נגד ממשלת רוסיה".
מומחים מזהירים: "כל אחת מהמתקפות האלו מסלימה עוד יותר את המצב"
מאז, אנונימוס קיבלה עליה קרדיט על כמה תקריות, כמו הפריצה לערוצי טלוויזיה ממלכתיים ברוסיה. שניים מחברי התנועה אמרו ל-DW כי הם מעריכים שמאות בני אדם מנהלים פעולות פריצה מתקדמות ברחבי העולם, גם מיפן, אסטוניה, גרמניה וצרפת. במהלך החודש הראשון של המלחמה, נשלחו למעלה מ-40 מיליון הודעות לגורמים ברוסיה, מה ששיבש את ההתקשרות היום-יומית שלהם.
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
עם זאת, בכלי התקשורת הגרמני צוטטו מומחים שהזהירו: "כל אחת מהמתקפות האלו מסלימה עוד יותר את המצב". דניס-קנג'י קיפקר, פרופסור לאבטחת IT באוניברסיטת ברמן טען: "זה לא יביא אותנו לשום מקום. נראה שלא כל לוחמי הסייבר מודעים לכך שהם עוברים על החוק".