האסון הצבאי שחוותה רוסיה בשבוע שעבר עם השמדתו של גדוד שלם במזרח אוקראינה הוא רק עוד אחת מבין המפלות הרבות שהיא סופגת במלחמה שמתנהלת כבר כמעט שלושה חודשים. במסגרת ניסיון של הצבא הרוסי לחצות נהר באזור לוגנסק, הושמד כוח של 500-400 לוחמים וכמעט 100 רכבים צבאיים. מעבר למכה הצבאית הקשה עבור הצבא הרוסי, שעל פי דיווחים מתקשה להמשיך ולגייס לוחמים חדשים למערכה, היוותה המפלה הזו גם מכה תדמיתית קשה לפוטין, והעמיקה עוד יותר את הביקורת מבית נגדו ונגד המלחמה באוקראינה.
המלחמה באוקראינה - סיקור N12:
- לאחר חודשים במצור: מאות לוחמים פונו ממריופול
- פרטים חדשים על השמדת הגדוד הרוסי בדונבאס
- "רוסיה לא מצליחה לגייס חיילים נוספים ללחימה"
- רוסיה נסוגה מעיר נוספת - ופשעי המלחמה נחשפים
- רוסיה רשמה כישלון נוסף בשדה הקרב - בקייב אופטימיים
"הייתי שקט במשך יותר מדי זמן", אמר יורי פודוליאקה, בלוגר מלחמה רוסי עם חשבון טלגרם של יותר מ-2.1 מיליון משתמשים, "אבל האירועים בבילוגוריבקה (השמדת הגדוד הרוסי, א"ר) היו מבחינתי הקש ששבר את גב הגמל. שם, כתוצאה מטיפשות, אני מדגיש – טיפשות של המפקדים הרוסים, לפחות גדוד שלם עלה בלהבות, אולי אפילו שניים".
יורי הוא לא היחיד שמעז למתוח ביקורת על פוטין ועל שרשרת הכישלונות הרוסיים באוקראינה, אך העובדה שהוא משדר את דבריו למיליוני בני אדם הופכת אותם לחריגים. כזכור, בתחילת המלחמה נחקק ברוסיה חוק שאוסר על הפצת "דיסאינפורמציה" בנוגע למלחמה – מה שהביא באופן מובהק להחרפת הצנזורה על כל המסרים שאינם מתכתבים עם הנרטיב שהקרמלין מבקש להציג.
פודוליאקה מרבה ללעוג לטענה הקבועה של הקרמלין כי המלחמה הולכת "לפי התוכנית", ובסרטונים שונים נוהג להדגים לעוקביו את המצוקה הגדולה של רוסיה בשדה הקרב וחוסר יכולתה לחדש את מלאי התחמושת והנשק המתקדם שלה. "כן, אני מביך שזה בלתי אפשרי שלא יהיו בעיות במלחמה", הוא אמר, "אבל כשאותן בעיות חוזרות על עצמן במשך שלושה חודשים ודבר לא משתנה – אני ועוד מיליוני אזרחי הפדרציה הרוסית חייבים להתחיל לשאול שאלות על המבצע הצבאי המיוחד".
עם פרסום הדיווחים על תקרית השמדת הגדוד הרוסי בלוגנסק בימים האחרונים, לצד חשיפת תמונות הרחפנים של ההריסות והשרידים באתר, החלו להתעורר שאלות נוספות רבות על מדיניות "ההסתרה" הרוסית בכל הנוגע לאבדות בשדה הקרב. כלי תקשורת שונים כבר מצביעים על כך שהמכה הצבאית הזאת, אולי הגדולה ביותר במלחמה עד עתה, מתחילה לערער ולהטיל ספקות גם בליבם של רבים מתומכי המלחמה הרוסית עד עתה.
"עד שלא נדע את השם של 'הגאון הצבאי' שזרק גדוד שלם לנהר והוא לא יענה לשאלותינו בפומבי, לא יוכלו להיות כל רפורמות בצבא", כתב ולדלן טטארצקי, שם בדוי לבלוגר רוסי וחייל לשעבר בצבא רוסיה שמנהל חשבון טלגרם פופולרי עם יותר מ-300 אלף עוקבים. בדרך כלל הוא נחשב לתומך נלהב של המלחמה. כעת הוא כותב שהוא מתגעגע לימים שבהם סטלין הנהיג את ברית המועצות "ולא חשש לבצע החלטות פרסונליות קשות בצבא, אפילו בזמן לחימה קשה".
בלוגר פופולרי נוסף, "סטרשה אדי", עם כמעט 400 אלף עוקבים בטלגרם, כתב שהעובדה שהמפקדים של הגדוד שהושמד השאירו כוח כה גדול בצורה כל כך חשופה היא "לא אידיוטית, אלא פשוט חבלה ישירה".
בשל הצנזורה הכבדה ברוסיה, אזרחי המדינה זוכים פעמים רבות במהלך המלחמה לקבל תמונת מצב שונה לחלוטין מזו המתקבלת במדינות המערב, שבכלי התקשורת בהן מצוטטות לעתים קרובות הערכות המודיעין של הפנטגון ומשרד ההגנה הבריטי. בעוד במערב זורמים דיווחים רבים על רצף הכישלונות והאבדות הרוסיים, ברוסיה הדברים מקבלים במה בייחוד לאחר אסונות כבדים – שמצליחים לחדור את מערך ההגנה ההסברתית. הטבח בצבא הרוסי בדונבאס, ביחד עם אירוע הטבעת הספינה "מוסקווה" לפני יותר מחודש, הם ככל הנראה האסונות הגדולים ביותר עבור הקרמלין בזמן המלחמה – ובהתאם לכך, הם מחריפים את הביקורת על פוטין.
"אני רואה את הממשלה שלי בצורה אחרת לגמרי מאז החלה המלחמה", אמרה טטיאנה אפרמנקו, שבנה ניקיטה, מגויס חובה, שירת על סיפון ה"מוסקווה". גם היום, היא עדיין ממתינה לשמוע מבנה, שככל הנראה נהרג ביחד עם קרוב ל-500 החיילים הלוחמים ששירתו על מה שנחשב לספינת הדגל של הצי הרוסי בים השחור.
כמו ניקיטה, רבים מהמשרתים שם היו מגויסי חובה, שבאופן רשמי אינם רשאים להשתתף ב"מבצע מיוחד", כפי שמוגדרת המלחמה באוקראינה. "יש לי כמה דברים מאוד קשים שהייתי רוצה לומר על ההנהגה, אבל אולי עדיף בשבילי שלא, כי הם ישימו אותי בכלא", אמרה טטיאנה.
כנראה שלרבים כבר ברור שהמלחמה הרוסית באוקראינה מסתבכת, ובמישור הצבאי כלל לא בטוח שתושג הכרעה אמיתית בתקופה הקרובה. לאחר הכישלון בכיבוש קייב ועומק אוקראינה בימים הראשונים, בסוף השבוע נאלץ הצבא הרוסי לסגת בבושת פנים גם מחארקוב בצפון-מזרח המדינה, לאחר תבוסה גדולה שם. גם בדרום אוקראינה הלחימה מדשדשת, ובימים האחרונים סופגים הרוסים מכות קשות גם באי הנחשים.
במזרח אוקראינה, מעבר למכה הקשה עם אובדן הגדוד, הרוסים מתקשים לרשום הישגים של ממש, למרות שציפו לכבוש שם שטחים גדולים בצורה שתאפשר להם להציג את זה כהצלחה בלחימה. אחד הדברים הברורים העולים מהתקרית הקשה הזו היא ההערכה כי המפקדים הרוסים בשטח כה נואשים להביא הצלחות מבצעיות הביתה – שהם פעמים רבות נאלצים לנהוג בצורה לא זהירה ולא אחראית ברמה הטקטית – מה שחושף את הכוחות לפגיעות קשות מצד האוקראינים.
גם ברמה המדינית חווה רוסיה מפלות קשות, לאחר שבתוך זמן קצר הפכה לאחת המדינות המבודדות ביותר בעולם ומרבית מדינות המערב ניתקו עימה את הקשרים, ועם הכישלון האחרון ברשימה לעת עתה: החלטת פינלנד ושוודיה להצטרף לנאט"ו. ברמה הכלכלית חווה רוסיה משבר חמור שלא ידעה שנים, כתוצאה מהסנקציות הקשות מצד המערב, ומסתכנת באובדן קווי יצוא הנפט והגז למדינות המערב – שנחושות להפסיק את התלות באנרגיה הרוסית.
לצד זאת, גם התחום התקשורתי בתוך רוסיה עצמה, זה שבמשך זמן רב נחשב ל"קלף הבטוח" של פוטין, חווה בתקופה האחרונה זעזועים רבים. בעקבות התעמולה הרוסית וחוקי הצנזורה החריפים זכה פוטין לאחוזי תמיכה גבוהים מקרב בני עמו בתחילת המלחמה. ואולם, מעבר לכל הנזקים הכבדים שמביאה איתה המלחמה הממושכת – דווקא הפגיעה בתדמיתו, כוחו ועוצמתו של פוטין "הכול-יכול" בעיני אזרחיו היא זו שעשויה להיות לאורך זמן הנזק החמור והכבד ביותר.