המלחמה בין רוסיה לאוקראינה מגיעה לרשתות החברתיות: מעבר לערים המופגזות באוקראינה, אלפי ההרוגים והפצועים במלחמה - הקרבות מתנהלים לא רק בשטח אוקראינה, אלא גם ברחבי האינטרנט. משתמשים רבים דיווחו היום (שישי) כי השלטון הרוסי מונע את הגישה לפייסבוק וכך גם לכלי תקשורת מרכזיים במדינה. התושבים במדינה נותרו חסרי אונים אל מול המציאות ומספרים ל-N12 על התסכול, על חוסר האמון ועל האכזבה מהמצב: "אי אפשר להבדיל מה אמת ומה שקר".
על פי הדיווח באקו מוסקווה, השלטון ברוסיה חסם באופן חלקי או מלא את הגישה לכלי תקשורת רבים וכן לחלק מהרשתות החברתיות - פייסבוק, טוויטר, גוגל פליי, אפסטור, אתר החדשות "מדוזה", תחנת השידור הגרמנית "דויטשה וולה" ועוד.
חוק חדש ברוסיה קובע: עד 15 שנות מאסר על הפצת מידע
הצו החדש שנכנס לתוקף היום ברוסיה מעלה הילוך במערכה התודעתית-התקשורת ובניסיון של השלטון לצנזר את התקשורת ככל שניתן במדינה, שכן יש לה תפקיד מכריע באירועים בכלל ובהשפעה על המלחמה בפרט. הפעם לא מדובר בחוק שנותר כתוב על גבי הנייר, אלא הוא עלול לגרום למי שייפר אותו - לרצות כמה שנות מאסר.
החוק שאישר היום הפרלמנט הרוסי, קובע כי אדם שמפיץ מידע לא מהימן על הפעילות של הצבא הרוסי - עלול להישלח לעד 3 שנות מאסר בכלא הרוסי. במקרה שבו "פייז ניוז" יופץ בידי ארגון, אנשיו עלולים להישלח למאסר שיימשך עד 10 שנים. במקרה שבו המידע המופץ יביא להשלכות חמורות, העונש המקסימלי הינו עד 15 שנות מאסר. ההחלטה התקבלה על רקע הטענות של רוסיה כי ארה"ב ובנות בריתה באירופה מפיצות מידע כוזב במדינה, מתוך כוונה לעורר מחלוקות בעם הרוסי.
"אי אפשר להבדיל מה אמת ומה שקר"
"אני לא מצליחה להבדיל מה אמת ומה שקר", אומרת קטיה (שם בדוי), צעירה ממוסקווה שמספרת על חוסר האונים שמתלווה לצפייה במדיה הרוסית, שמעדכנת על 'המבצע הצבאי להגנה על הדונבאס', כפי שמכנים זאת בקרמלין. אף על פי שברשתות המערביות, וגם כאן בישראל, מעדכנים כמעט בכל כמה דקות על המלחמה באוקראינה - ברוסיה, כצפוי, נשמעים קולות שונים לחלוטין.
"יש אצלנו הרבה חקיקה לגבי התקשורת, למשל אי אפשר להגיד שזו מלחמה, אלא מבצע", מספר ל-N12 פאשה, בן 33 מסנט פטרבורג. ואכן, הממשל הרוסי הוציא צו שמכפיף את כלי התקשורת למסרים של הקרמלין, ומותיר לפרסם רק מידע רשמי שהגיע מהממשל.
בנוסף, הרגולטור על המדיה ברוסיה מאתר את הערוצים שמנסים למרוד ומסמן אותם. "יש מילים שאפשר להגיד ויש כאלה שלא", מספר פאשה. "יש מי שממלא את ההוראות האלה, ויש כאלה שלא. מי שאומר שמדובר במלחמה, נכנס לרשימה שבה מכנים אותו 'סוכן זר'".
אלנה יוסיפובה, בוגרת המצור על לנינגרד (1941-1944) נעצרת במחאה שהתקיימה בסנט פטרבורג
האירועים שמתרחשים ברוסיה על רקע המלחמה באוקראינה, לא מעודדים את אנשי המערב. בכל יום מתקיימות ברחבי רוסיה הפגנות נגד המלחמה, ובהן מאות מהמשתתפים נעצרים. על פי הדיווחים ברוסיה, בשבוע האחרון נעצרו גם קשישים וילדים, שהובאו לתחנת המשטרה מכיוון שהפגינו נגד הפעולות של רוסיה.
"לא מדווחים כאן בכלל על המחאות עצמן, רק מספרים שיש אנשים שמפרים את החוקים ובוגדים במולדת", מוסיפה קטיה. "מעבר לכך, שמעתי שאפשר להיכנס לכלא אם שולחים עזרה לאנשים באוקראינה. יש הרבה אנשים שבכלל מפחדים להתקרב למחאות האלה".
לצד סיקור לוקה בחסר של המחאות ברחבי רוסיה, כלי התקשורת הרוסיים הממלכתיים כמעט ולא מדווחים על החיילים שנפלו בשבי – הן בצד הרוסי והן בצד האוקראיני. אם אכן מתפרסמות ידיעות בנושא, הן לרוב מגיעות בדמות דובר משרד ההגנה של רוסיה, איגור קונשקוב, שחוזר בכל פעם על אותו המסר: "חיילים אוקראינים שיסכימו להוריד את נשקם יקבלו יחס ראוי ויוחזרו למשפחות שלהם".
לעומת כלי התקשורת הממלכתיים, הרשת דווקא מוצפת בסרטונים של חיילים שנפלו בשבי ומתקשרים להורים שלהם לספר ש'הכול בסדר', ושהם מקבלים אוכל ושתייה מהשובים שלהם.
שר ההגנה של רוסיה בתדריך יומי
Twenty-two #Russian tankers were captured. They came all the way from the Far East. pic.twitter.com/sho1qGGKMD
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
חיילים רוסים בשבי האוקראיני
"אפשר לספור על יד אחת את כלי התקשורת החופשיים שנותרו פתוחים ברוסיה", אומר פאשה על רקע ההחלטה להוריד מהאוויר את תחנת הרדיו 'אקו מוסקבה' אחד מכלי התקשורת הרוסיים היחידים שלא מוכנים לשדר את המסרים שמגיעים מהממשל. נוסף לאקו מוסקבה, ערוצים נוספים כמו "דוז'ד" נמצאים בסכנת סגירה ממשית, ואחרים החליטו להעתיק את הפעילות שלהם לארצות אחרות ולשדר משם ברוסית.
פאשה מציין כי הדיווחים שמגיעים מכלי התקשורת הממלכתיים, מהדהדים את המסרים של המנהיגים הרוסים שטוענים כי רוסיה בעצם מגינה על העם האוקראיני: "אני יכול להגיד באופן כללי שאנשים משקרים. שמעתי הרבה פעמים שהכוחות שהגיעו לאוקראינה הם שוחרי שלום, ושאנחנו צריכים לשחרר את אוקראינה מפאשיסטים ונרקומנים".
"אותם אנשים מכחישים את הטענות שלפיהן סתם הגענו לאוקראינה ומתים גם אזרחים", מוסיף פאשה. "אני מבודד את עצמי מהמדיה הזו כדי לא לשמוע את כל הפרופגנדה שיש בה". לצד זאת, הוא מציין כי לא נשמעת ביקורת כלפי הפעולות של פוטין באוקראינה: "בערוצים הממשלתיים השתיקו לגמרי את הקולות המתנגדים. אחרי שסגרו את אקו מוסקבה, אי אפשר באמת לשמוע ביקורת, כולם מתיישרים עם הממשל".
קטיה עצמה, שמפחדת לחשוף את זהותה האמיתית בגלל החשש ממעקב של השלטונות, מספרת שהיא מעדיפה "לעקוף" את כלי התקשורת המוסדיים, ולצרוך את החדשות דרך האינסטגרם: "אנשים באינסטגרם מראים שהם מודאגים מהמצב ולא מרוצים ממנו, וכן מוחים על הסנקציות שמוטלות עלינו. רוב האנשים שאני נחשפת אליהם באינסטגרם אומרים שהם לא מבינים למה יש מלחמה, ושלא צריך אותה. הם אומרים גם שהכול היה טוב קודם, ושואלים למה פוטין התחיל עם זה".
השידור האחרון של ערוץ החדשות הרוסי "דוז'ד"
נטליה סינדייבה, ראש הדירקטוריון של הערוץ הרוסי "דוז'ד", שידר אתמול בפעם האחרונה משום שהוא לא מתיישר עם המסרים מהקרמלין, אומרת כי הערוץ החליט להפסיק את שידוריו באופן זמני. "אני רוצה להגיד שהיום כולנו התכנסנו וניסינו להחליט מה לעשות הלאה", אמרה סינדייבה. "מדובר בהחלטה הכי קשה בחיינו, והחלטנו לעצור זמנית את העבודה של הערוץ שלנו".
משתמשים באינסטגרם מתקוממים נגד רוסיה - הפוסט נמחק
"המילה 'זמנית' היא מאוד חשובה כאן - אנחנו צריכים זמן כדי לאגור כוחות, וגם כדי להבין איך אנחנו ממשיכים מכאן", המשיכה ראש הדירקטוריון של הערוץ. "לפי החוק שנכנס מחר העבודה תהיה בלתי אפשרית - או שאנחנו נצטרך לספר על תערוכות או משהו בגנון. לכן זהו שידור החדשות האחרון בעונה הזו. אנחנו מאוד מקווים שנחזור לשדר. איפה ובאיזו פלטפורמה - אנחנו לא יודעים".
סינדייבה הבהירה כי "עכשיו אנחנו עוצרים בגלל הנסיבות שבהן מצאנו את עצמנו, כולנו ביחד. זו לא הכניעה שלנו, אנחנו צריכים לחשוב איך לשמר את כל מה שעשינו שנים רבות, ואיך להמשיך את העבודה הזו".
ללא ספק, אחת הזירות החשובות ביותר שבהן מתנהלת המלחמה הזו היא הזירה התקשורתית. האמרה המפורסמת שואלת אומנם "אם עץ נופל ביער ואף אחד לא שמע – האם הוא השמיע צליל?", אך כאן מדובר בתזמורת שמורכבת מקולות רבים – חלקם פרופגנדה, אחרים מזויפים, ובחלק מהם יש גם אמת. המשימה שלנו, העיתונאים, היא למצוא אותה עבורכם.