"אני רוצה להגיד למפקד שלנו להפסיק את פעולות הטרור באוקראינה, כי כשנחזור - נתקומם נגדו"; "כולנו נישפט על הפשעים שביצענו". את הווידויים הללו אמרו, למרבה ההפתעה, חיילים רוסים שנשבו במהלך הקרבות באוקראינה, ובריאיון שפורסם אתמול (רביעי) ב-CNN הביעו הסתייגות וחרטה על מעשיה של מדינתם. על פי הדיווח, הדברים שאמרו המרואיינים בכתבה היו דומים לטענות שהעלו שבויי מלחמה רוסים אחרים – כולם הרגישו שנקלעו למלחמה שהם לא רוצים להילחם בה.
סיקור נרחב ב-N12 על מלחמת רוסיה אוקראינה
- המודיעין הבריטי: הפלישה נעצרה ברוב החזיתות
- בואו לעזור לפליטים האוקראינים
- פריצת דרך במו"מ, דיווח: בנט המתווך העיקרי
- דיווח: הנשק הקטלני שארה"ב שוקלת לספק לאוקראינה
בימים האחרונים הביאו שלטונות אוקראינה שבויים רוסים למסיבת עיתונאים כדי לדון בתפקידיהם בפלישה, ובסרטונים ברשתות החברתיות נראו גם חיילים שנתפסו יוצרים קשר עם בני משפחותיהם ברוסיה. כצפוי, בארגוני זכויות האדם לא אהבו את הפרקטיקה החדשה הזו וביקשו לכבד את זכויותיהם של השבויים. לדברי ניל גרינברג, מומחה בריטי לבריאות הנפש בצבא, העובדה שהרוסים מדברים מעידה על כך שהיו נתונים ללחץ ניכר של שוביהם – או שהם בכזו מצוקה שהם כבר באמת מאמינים במה שאמרו.
אולם, ב-CNN הדגישו שאנשי שירות הביטחון האוקראיני לא לחצו על החיילים שבכתבה, והם גם לא היו אזוקים או תחת מחסום פיזי כלשהו. ועדיין, צריך לקחת בערבון מוגבל את הדברים לנוכח האפשרות שהשבויים הרגישו דחף להביע דעות אוהדות כלפי שוביהם.
"הטיפול שקיבלנו היה בסדר", אמר מקסים, טייס באחד המפציצים של חיל האוויר הרוסי. "הציעו לנו אוכל, שתייה וטיפול רפואי". הוא זה שהוביל את מרבית השיחה עם העיתונאים של CNN. לדבריו, הוא קיבל את פקודת הקרב הסודית יום אחד בלבד לפני שוולדימיר פוטין הורה על יציאה ל"מבצעי צבאי מיוחד" נגד אוקראינה.
ה"מבצע" המדובר נועד, לטענת פוטין ובכירים אחרים בקרמלין, לעקור מהשורש את הנאציזם שלכאורה טבוע באוקראינה – אך מקסים חושב אחרת ממפקדו העליון. "זה בסך הכול תירוץ, אבל זה משהו שהעולם לא מבין", אמר. "פוטין והמעגל הקרוב שלו צריכים את זה כדי להשיג את המטרות שלהם. הם חשבו שאם יפיצו דיסאינפורמציה על נאציזם ופשיזם זה יעזור להם. לא ראינו שום נאצים או פשיסטים. אנחנו מדברים באותה שפה, אז אנחנו רואים את הטוב שיש באוקראינים".
הדברים של מקסים מתחברים לטענות שהשמיעו שבויי מלחמה רוסים אחרים במתחם הכליאה שבו ביקרו העיתונאים של CNN, ובכמה הזדמנויות שונות. קצין סיור בשם ולדימיר, ששוחח עם קבוצה של עיתונאים זרים, קרא ללוחמים הרוסים להניח את נשקם ולא להגיע לאוקראינה: "כולם כאן רוצים שלום". ולדימיר לא עצר כאן, ואף שלח מסר ברור לפוטין: "תפסיק עם פעולות הטרור באוקראינה, כי כשנחזור הביתה נתקומם נגדך". שבוי רוסי נוסף הזהיר גם כן את פוטין: "לא תוכל להתחבא. יש כאן הרבה כמונו, במוקדם או במאוחר נחזור הביתה".
מקסים התייחס גם לנזק שנגרם לאוכלוסייה האוקראינית בעקבות הפלישה, וכשדיבר נראה היה שהוא על סף דמעות: "זה לא רק כדי לפרז את אוקראינה או לנצח אותה. ערים שלמות של אזרחים שלווים נהרסות. מה יכול להצדיק דמעות של ילד או מוות של חפים מפשע, של ילדים?". מקסים שמע גם על מה שקורה במריופול, ותקף: "זה פשע, מחריד. אי אפשר לסלוח על דברים כאלה. להפציץ מחלקת יולדות? זה נאו-נאציזם מעוות". טייס נוסף, אלכסיי, הוסיף בשקט: "זה לא באמת תלוי בנו את מי להפציץ, זו פקודה".
העדויות הללו מחזקות את ההערכות במערב, שלפיהן הצבא הרוסי סובל מבעיות מורליות לא פשוטות, בוודאי לנוכח ההתנגדות העזה של האוקראינים. "ביחידה שלי הם לגמרי נגד זה", אמר מקסים. "יש להם קרובי משפחה וחברים רבים באוקראינה, ואמרו להם שזה יהיה מבצע מקומי לאזור דונייצק בלבד - ולא מתקפה על כל המדינה. האוגדה שלי הייתה לגמרי נגד זה. אם אוקראינה הייתה רוצה להפוך לחלק מרוסיה, ליצור שיתוף פעולה כלשהו – אז בשמחה, אף אחד לא היה נגד זה. אבל להכריח אותם - זה פשוט לא מקובל".
הטייס הוסיף שאחד הקשיים שבהם נתקל היה בזיהוי המטרות. "אי אפשר לדעת באמת מה יש מעבר לגבולות המדינה שלנו. למשל, מסמנים לנו עמוד של טנקים. אבל אנחנו לא יכולים להיות בטוחים אם הם באמת שם או לא", טען. "השתמשתי בפצצות הרגילות, מאותו סוג שהיו בשימוש במלחמת העולם השנייה עם כמה שינויים פה ושם במהלך השנים. יש סוגים מודרניים יותר, כמובן, אבל לא השתמשנו בהם".
לטענת אנליסטים, מקסים מתאר כאן פצצות "טיפשות", כאלה שמהוות סיכון גדול יותר לאזרחים. זה מתחבר להערכות של גורמים רשמיים בארה"ב ובנאט"ו, שלפיהן רוסיה הסתמכה הרבה יותר על אותן פצצות מיושנות מאשר על ארסנל התחמושת המדויקת שלה. "קשה לומר בשלב זה אם זה נובע מחיסכון, ממחסור או מרצון להיות אכזרי יותר", אמר בכיר בנאט"ו ל-CNN.
הטייסים ששוחחו עם CNN לא היו בטוחים כיצד תסתיים המלחמה, אך הם בהחלט חששו מההשלכות שלה. "על הפשעים שביצענו - כולנו נישפט", אמר מקסים. "זה מרגיש נורא להבין את הטעות שלנו. ייקח שנים, עשרות ואפילו מאות – כדי לתקן את היחסים. הלוואי ויכולתי לשקוע באדמה ולהיעלם".