דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זכארובה שוב מבקרת את ישראל, והפעם – בעקבות מעצר נאבולסי בשכם, וחיסולו. על רקע המעצר יצאה ביום שישי האחרון הצהרה רשמית של משרד החוץ הרוסי לפיה כל האחריות להסלמה מוטלת על ישראל. יחד עם זאת, בהודעות שפרסם משרד החוץ הרוסי לא הוצגה ישראל כנושאת לבדה באחריות להסלמה.
לפי הדוברת זכארובה, ״פעילים של מנגנוני הביטחון הישראלים ביצעו פשיטה נוספת והשתמשו באופן לא מידתי בכוח שהוביל להרוגים ופצועים פלסטינים רבים״. לטענתה, ישראל עשתה זאת במטרה ״לחסל פונקציונרים״ ולעורר מחאה נרחבת. קביעתה היא שסבב האלימות התחיל בגלל פרובוקציה ישראלית, וזהו למעשה הקו שבו רוסיה החליטה לנקוט: ביום שני האחרון השגריר הרוסי לאו״ם שהשתתף בדיון במועצת הביטחון בנושא מבצע ״עלות השחר״, אמר בדיון שישראל יזמה את הפרובוקציה ובתנחומיו התייחס לנפגעים הפלסטינים בלבד.
״הקשרים עלולים להינזק״
אתמול (רביעי) טענה השגרירות הרוסית בקהיר שישראל צבועה ביחס למתרחש באוקראינה, כיוון שהיא בעצמה מגלה תוקפנות כלפי הפלסטינים. אך למעשה, פרסומן של ההצהרות היוצאות ממוסקווה ומציגות אצבע מאשימה כלפי ישראל מתקיימות במקביל לשיח שעדיין מתרחש, ובאף אחת מ-16 ההודעות שפרסם משרד החוץ הרוסי במהלך מבצע ״עלות השחר״ לא הוצגה ישראל כנושאת לבדה באחריות להסלמה.
כך למשל, שיחה בין פוטין לנשיא המדינה יצחק הרצוג הוצגה על ידי הקרמלין כמעניקה לגיטימציה ישראלית לרוסיה. בהודעת משרד החוץ הרוסי בנושא הפלסטינים שהתפרסמה ביום שלישי התייחסה רוסיה לקשר שקיים בין המדינות: ״דעו שאיננו מרוצים. אם לא תתקרבו לעמדותינו הקשרים הדו-צדדיים עלולים להינזק״, מה שמעיד על כך שקיים קשר בין ישראל לרוסים - ובינתיים השיח נמשך.