עיני העולם נשואות במתח וציפייה לעבר דרום אוקראינה, שם פתח אתמול (שני) הצבא האוקראיני במתקפה חדשה, ועל פי הדיווחים הצליח לפרוץ את קווי ההגנה של הרוסים באזור. גם כעת, כמעט 24 שעות לאחר תחילת המתקפה, טרם התבררה תמונת המצב ורק מעט ידיעות מצליחות לזרום לפי שעה. בצד האוקראיני ניתן לזהות אופטימיות גדולה לקראת המשך הלחימה, ומנגד הרוסים טוענים כי מדובר במתקפה מקומית שאין ביכולתה לשנות הרבה מעבר לרמה הטקטית.

נשיא אוקראינה זלנסקי קרא הלילה לכל הכוחות הרוסיים בדרום להימלט על חייהם מאזורי הקרבות. על המתקפה של צבא אוקראינה אמר: "מישהו רוצה לדעת מה התוכניות שלנו? לא ניתן פרטים. כי זו מלחמה - ובמלחמה אף אדם אחראי לא עושה זאת". זלנסקי קרא לכל הכוחות הרוסיים להימלט, והודיע כי הצבא האוקראיני נערך להחזיר לידיו את השליטה בשטחים שנכבשו על ידי רוסיה בתחילת המלחמה. "אם הם רוצים לשרוד – זה הזמן שלהם להסתלק, לכו הביתה", אמר הנשיא האוקראיני.

מלחמת רוסיה אוקראינה: כוחות אוקראיניים באזור חרקוב (צילום: ap)
כוחות אוקראיניים באזור חארקוב|צילום: ap

המודיעין הבריטי העריך הבוקר כי הכוחות הרוסיים שנמצאים בעיר חרסון בגדה המערבית של נהר הדנייפר נמצאים במצוקה של ממש, וסובלים במיוחד מהשיבושים שהאוקראינים יוצרים בקווי האספקה שלהם. לאורך השבועות האחרונים הפציצו הכוחות האוקראיניים באינטנסיביות את הגשרים באזור העיר, במה שעשוי להסתמן כהכנה למתקפה שהחלה אתמול.

הבריטים מעריכים כי המצוקה הגדולה של הכוחות הרוסיים בדרום אוקראינה מאלצת אותם לבצע שינויים והתאמות של ממש בכוח האדם והיקף היחידות המוצבות שם, שלטענתם – רבות מהן נמצאות בגירעון של ממש בכוחן. מנגד, בכירי מודיעין אמריקניים הבהירו אתמול כי לארה"ב אין אינדיקציה שרוסיה עורכת העברת כוחות בהיקף נרחב מאזור דונבאס לאזור דרום אוקראינה.

במקביל להיעדר הידיעות מן החזית בדרום אוקראינה, הבוקר נפוצו דיווחים כי צבא אוקראינה הצליח להשמיד גשר אחד לפחות בהתקפה אתמול, שלוותה בהפצצה כבדה של סוללות ארטילריה מסוג HIMARS. על פי הדיווח, אותו גשר שימש את הכוחות הרוסיים להימלט מהאזור. עוד נטען כי נהרגו קרוב ל-100 חיילים רוסים, והושמדו אמצעי לחימה וכלי נשק רבים – כולל סוללת הגנה אווירית מסוג S-300, תותחים, טנקי T-72, ומשגרי טילים ורקטות. בתוך כך, לאורך מרבית שעות הבוקר דווח על פיצוצים נרחבים בחרסון.

למרות המתקפה הגדולה אתמול, שמגיעה לאחר הפצצות כבדות בדרום אוקראינה ובחצי האי קרים בשבועות האחרונים, רבים מטילים ספק ביכולתה של אוקראינה לרשום התקדמות גדולה ומשמעותית באזור הלחימה הזה. ההערכה היא כי צבא אוקראינה לא יוכל להסתכן כעת באובדן כבד של חיילים וכוחות קרקע – באופן שדווקא עשוי להפוך את הקערה שוב ולהחזיר את המומנטום לרוסים.

כוחות אוקראיניים באזור חארקוב (צילום: ap)
כוחות אוקראיניים באזור חארקוב|צילום: ap
מלחמת רוסיה אוקראינה (צילום: AP)
המלחמה באוקראינה|צילום: AP

מנגד, קיימת אפשרות כי האוקראינים פתחו במתקפה כעת בעקבות הדיווחים וההערכות הרבים על משאלי עם רוסיים שצפויים להוביל להכרזה על סיפוח השטחים שנכבשו בדרום ובמזרח אוקראינה. ייתכן כי התזמון של המשאלים שתוכננו לימים הקרובים אילץ את האוקראינים לצאת למתקפה כעת – במטרה לעשות כל שניתן כדי לטרפד את המהלך, ולמנוע ממוסקווה "לנרמל" את המצב שבו היא שולטת על השטחים שכבשה. בקייב ממשיכים להדגיש כל העת כי בכוונתם להביא לשחרור כל השטחים שנכבשו – כולל חצי האי קרים ואזור דונבאס.

במקביל למאמץ הלחימה הדרמטי של צבא אוקראינה בחרסון – גם הלחימה האזרחית הפרטיזנית של המקומיים הכבושים נמשכת כל העת. אתמול דווח כי אולקסי קובאלייב, לשעבר מחוקק בכיר במפלגתו של נשיא אוקראינה זלנסקי – נורה סמוך לביתו בעיר יחד עם בת זוגו. לאחר הפלישה הרוסית וכיבוש העיר הפך קובאלייב את עורו, ערק לשורות הרוסים – וזכה לתפקיד בכיר של סגן המושל הרוסי בעיר.

נמשך החשש לאסון גרעיני

במקביל להיערכות להגעת משלחת הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית בראשות העומד בראשה רפאל גרוסי, נמשכת המתיחות הגדולה סביב תחנת הכוח הגרעינית זפרוז'יה. הבוקר הודיעו הרוסים כי האוקראינים שוב תקפו את האזור, והעלו מחדש את החשש מפני פגיעה מסיבית בכורים והתפתחותו של אסון גרעיני.

אמש פורסמו תמונות לוויין של הנזק שנגרם בתקיפות האחרונות לגג אחד המבנים בתחנה, הנחשבת לתחנת הכוח הגרעינית הגדולה ביותר באירופה ובזמן שגרה מספקת כ-20% מצריכת החשמל של כל אוקראינה. בארה"ב אמרו אמש כי המצב הבטוח ביותר שהם רואים להמשך קיומה של התחנה ולמניעת אסון גרעיני הוא השבתת פעילותה לחלוטין.

במערב מצביעים על העובדה כי רוסיה מחזיקה כוחות צבא גדולים במתחם התחנה, ומאשימים אותה בהסלמת העימות במקום. במערב קראו לרוסים להסיג את כוחותיהם מהמקום, ודובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ון קירבי אמר אתמול כי הוא מאמין "שגם רוסיה מבינה את החשיבות בפירוז מתחם תחנת הכוח בזפרוז'יה".

הנזק לגג תחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה, אוקראינה (צילום: MAXAR)
הנזק לגג תחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה, אוקראינה|צילום: MAXAR

בימים האחרונים החלו הרשויות באוקראינה לחלק טבליות יוד לכל התושבים, במה שעשוי לסייע במקרה של אסון גרעיני. לפי שעה, אומרים בוושינגטון, אין כל אינדיקציה לשינוי ברמות הקרינה במתחם שסביב התחנה.

ארה"ב מגלה מחסור בתחמושת; רוסיה רושמת זינוק במכירת הנפט

על רקע המשך המלחמה, והעובדה כי לא נראה לפי שעה כל פתרון שיכול להביא לסיומה, בוושינגטון מגלים דאגה על רקע מה שמסתמן כמחסור בתחמושת חשובה. העיתון וול סטריט ג'ורנל מדווח כי צבא ארה"ב מצא כי לפחות בחלק מסוגי תחמושת הארטילריה שהועברו לאוקראינה בכמויות גדולות מסתמן מחסור גדול במאגרים.

למעשה, גורמים שונים אומרים כי כמות הנשק הארטילרי שהועברה לאוקראינה הביאה לצמצום של ממש גם במאגרים של צבא ארה"ב עצמו. בכל הקשור לתחמושת הזאת, המחסור הפך להיות "נמוך באופן לא נוח", אומרים גורמים שונים. "בשלב זה, המחסור אינו קריטי מפני שארה"ב אינה לוקחת חלק בעימות צבאי גדול, אולם זו אינה הרמה שאיתה היינו רוצים להיכנס לקרב", נכתב.

מלחמת רוסיה אוקראינה (צילום: AP)
המלחמה באוקראינה|צילום: AP

הסיבה המרכזית למחסור היא העובדה כי קצב ייצור הנשק והתחמושת בארה"ב ממשיך להתנהל כבזמן שגרה, אולם כמות גדולות מועברות לשדה הקרב באוקראינה בקצב אינטנסיבי. על פי הדיווח, כעת בוחנים בצבא ארה"ב כיצד להמשיך לתמוך במאמץ הלחימה של אוקראינה – תוך שמירת האינטרסים המקומיים.

בדיווח אחר נטען כי דווקא למרות הסנקציות נגדה – משק הנפט של רוסיה חווה תקופה של פריחה. בוול סטריט ג'ורנל נכתב כי למרות שהוטלו סנקציות ומשטרי אמברגו על יבוא נפט רוסי – רוסיה שואבת כיום יותר נפט ביחס למה שעשתה בתקופה שלפני הפלישה לאוקראינה.

מלחמת רוסיה אוקראינה (צילום: ap)
צילום: ap

על רקע העובדה כי מדינות רבות במערב מחרימות את הנפט הרוסי – הירידה הגדולה בערכו פתחה עבורו שווקים גדולים אחרים ברחבי העולם, ובהם בעיקר השוק הסיני והשוק ההודי. כך, למרות צניחה במחיר הנפט – רוסיה מכניסה כעת מדי חודש 5 מיליארד דולרים יותר בממוצע – ביחס להיקף המכירות שלה בתקופה המקבילה בשנה שעברה. הדיווח הזה עשוי לסמל יותר מכל דבר אחר את כישלון מאמץ המערב להטיל סנקציות על רוסיה מתוך ניסיון לפגוע בכלכלתה כך שתיאלץ לעצור את הלחימה.