לצד החורבן הגדול ברחבי המדינה, אחד המחזות שהפכו למוכרים ונפוצים כמעט בכל מקום שבו לחם הצבא הרוסי הוא של שרידי הטנקים הרוסיים. בבחינת שלל הכישלונות הצבאיים של הרוסים בלחימה באוקראינה, נראה כי פרק מיוחד יוקדש לכישלונו של חיל השריון הרוסי. על פי הערכות שר ההגנה הבריטי בן וואלאס, לא פחות מ-580 טנקים רוסיים הושמדו עד כה בלחימה.
המלחמה באוקראינה - סיקור N12:
- הבאה בתור? המחוז הבדלני שרוסיה עשויה לכבוש במולדובה
- קבר אחים שלישי אותר במריופול; רוסיה עצרה את הגז לפולין ובולגריה
- רוסיה תתקוף במולדובה? "ביטחון אירופה מונח על הכף"
- שינוי כיוון במערב: לפגוע כמה שיותר ברוסיה
מאות גרוטאות טנקים פזורות כיום ברחבי אוקראינה, באזורים שבהם שלט עד לא מזמן הצבא הרוסי כמו מרחב הבירה קייב. פעמים רבות ניתן לראות תמונה ספציפית שחוזרת על עצמה – הצריח (חלקו העליון של הטנק) מנותק לחלוטין מהתובה (החלק התחתון של הטנק) ופושט מוטל לצידה. לסיפור כישלונו של חיל השריון הרוסי סיבות רבות, החל מיהירות והתנהלות מבצעית לא נכונה ושאינה מותאמת לשדה הקרב, החימוש המתקדם של האוקראינים ממדינות המערב ועוד.
אחת התופעות שחוזרת על עצמה פעמים רבות מאוד במלחמה היא תופעת "Jack in the Box" (על שם משחק הילדים המפורסם) - מצב שבו פגיעת טיל או קליע בטנק גורמת להתלקחות והתפוצצות התחמושת הרבה שבתוכו – עד להתנתקות הצריח. התופעה הזו נובעת בעיקר מהאופן שבו מאופסנת התחמושת בתוך הטנק, ובניגוד לטנקים מערביים מודרניים – בטנקים רוסיים רבים נמצאים פגזים רבים בתאים הממוקמים בתוך הצריח עצמו, שם ממוקמים גם הלוחמים.
בשל המצב הבעייתי הזה מבחינת השריונרים הרוסים, הופכים הטנקים שלהם לפגיעים במיוחד, אפילו כאשר הם סופגים פגיעות לא-ישירות שעשויות ליצור שרשרת של פיצוצים שבסופה יתלקח הטנק כולו. כתוצאה מהפיצוצים האדירים שנגרמים – פעמים רבות זה גורם להתנתקות מוחלטת של הצריח מהתובה. לטענת מומחים, מדובר בפיצוץ שיכול לגרום לצריח לעוף לעתים לגובה של יותר מגובהו של בניין בן שתי קומות.
"מה שאנו רואים מהשריון הרוסי זה לא פחות מכשל בפיתוח ובייצור של הטנקים", אומר ל-CNN סם בנדט, יועץ בתוכנית ללימודים רוסיים במרכז לביטחון האמריקני החדש. "כל פגיעה מוצלחת מציתה את התחמושת במהירות וגורמת לפיצוץ אדיר, והצריח פשוט מתנתק ועף".
#Ukraine: Rare combat footage of FGM-148 Javelin in action in Ukraine - a Russian BM-21 Grad multiple rocket launcher being destroyed by the US-supplied anti-tank guided missile. pic.twitter.com/Z0OJb9rzjo
— Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) April 13, 2022
הסיפור הזה מביא לכך שעל פי ההערכות איבד חיל השריון הרוסי באוקראינה יותר מ-1,000 חיילים. בטנק רוסי יש שלושה לוחמים – 2 בצריח ועוד נהג בתובה. "אם אתה לא מצליח להימלט מהטנק בשנייה הראשונה – אתה אבוד", אומר ניקולאס דרומונד, לשעבר קצין בצבא הבריטי ואנליסט צבאי בכיר.
יהירות מבצעית ונשק מערבי מתקדם
תופעת "ג'ק בקופסה" יכולה להסביר את הנזק הכבד שנגרם לכלי השריון הרוסיים הרבים באוקראינה, אך אינה מסבירה את הכישלונות הטקטיים הגדולים שמאפשרים לאוקראינים לפגוע בכמות כה גדולה של טנקים. אחד המאפיינים של הלחימה האוקראינית מתחילת המלחמה היא הפעילות בצוותי קרב קטנים יחסית. לעומתם, הרוסים נכנסו למלחמה בצוותי קרב גדולים – שניתנים לזיהוי ואיתור ממרחק רב.
ההתנהלות הקרבית הרוסית שמאפשרת לחוליות הנ"ט האוקראיניות לפגוע בטנקים הרוסיים בקלות כה גדולה נובעת בראש ובראשונה מהיוהרה הרוסית. בימים הראשונים למלחמה ניכר כי הצבא הרוסי היה בטוח ביכולתו להכריע את הצבא האוקראיני בתוך זמן קצר, ולא צפה הסתבכות כה ארוכה בלחימה שם.
תפיסה זו הביאה בין היתר כוחות גדולים בכלל וכוחות שריון בפרט להתנהלות מבצעית לקויה – שאפשרה לחיילים האוקראינים לפגוע בהם בקלות יחסית. בנוסף לכך, העובדה שעד עתה לחמו הרוסים נגד האוקראינים בשטחים בנויים רבים הביאה את הטנקים הרוסיים לחשיפה גבוהה במיוחד אך ליכולת תמרון נמוכה, בעוד שמשגרי הנ"ט האוקראינים יכלו לפגוע בהם כמעט מכל מקום.
ההצלחה האוקראינית בהשמדת הטנקים הרוסיים ככל הנראה לא הייתה באה לידי ביטוי גם לולא התמיכה הצבאית הגדולה שמקבלת קייב מארה"ב ובעלות בריתה במערב. עד עתה סיפקו ארה"ב, בריטניה ומדינות אחרות אלפי טילי נ"ט מתקדמים מסוג "ג'אבלין", "NLAW" ועוד עבור הצבא האוקראיני.
#Ukraine: Сrazy first-person footage of a Ukrainian Skif anti-tank guided missile operator taking out four Russian tanks and BMPs in a row in the vicinity of Izium, #Kharkiv Oblast.
— Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) April 25, 2022
[Part 1] pic.twitter.com/drlk6TtyjE
בנוסף, מתחילת המלחמה הרוסים התקשו מאוד לייצב קווי אספקה ולוגיסטיקה עבור כוחות הצבא שלהם בלחימה בעומק אוקראינה. היכולת של הצבא הרוסי לספק חלקי חילוף ואמצעים לתיקון ותחזוק הטנקים הייתה חלשה מלכתחילה – ויחד עם התמיכה הצבאית המערבית באוקראינה ניתן לזהות סיבות נוספות לכישלון חיל השריון הרוסי.