קיימות מספיק ראיות לכך שרוסיה מבצעת רצח עם באוקראינה, כך קובע דוח עצמאי חדש שהתפרסם היום (שישי). הדוח, של מכון המחקר האמריקני "New Lines" לאסטרטגיה ומדיניות ומרכז ראול ולנברג לזכויות אדם בקנדה, קובע כי רוסיה מבצעת במכוון ג'נוסייד ומעשי זוועות באוקראינה – במטרה לשבור את רוח העם האוקראיני ולהשיג יתרון בלחימה.
על פי הדוח, הראשון מסוגו מאז החלה המלחמה, חתומים יותר מ-30 מומחים ואקדמאים מתחום המחקר של הג'נוסייד, והם מאשימים את מוסקווה בהפרתם של כמה וכמה סעיפים באמנת האו"ם למניעת מעשי ג'נוסייד, שעליה חתומה גם רוסיה. הדוח נשלח לפרלמנטים, משרדי ממשלה וארגונים בין-לאומיים רבים ברחבי העולם - ומחבריו מזהירים מפני המשך המעשים באוקראינה וטוענים כי בטווח הזמן המיידי קיים חשש לביצוע מעשי רצח נוספים. המחקר מגובה בשורה ארוכה של ראיות ועדויות למספר גדול של אירועי רצח המוניים של אזרחים, הגליית אזרחים בכפייה והבעת דה-הומניזיציה ונרטיב אנטי-אוקראיני באופן מכוון על ידי בכירים רוסיים.
"שורת ראיות נרחבת"
"כינסנו מומחים בכירים מכל רחבי העולם שבחנו את כל הראיות – והם הגיעו למסקנה חד משמעית שהפדרציה הרוסית אחראית במקרים רבים להפרות של אמנת הג'נוסייד של האו"ם באוקראינה", אמר עזים אברהים, חבר בכיר במכון "New Lines", שהוביל את המחקר. "מדובר בבדיקה מאוד יסודית ומפורטת של שורת ראיות נרחבת", הוסיף. "מה שראינו עד כה הוא שמוטיב הג'נוסייד טבוע עמוק במלחמה – גם בשפה ובנרטיב וגם באופן שבה היא מבוצעת בשדה הקרב. זה מאוד מאוד ברור".
151 המדינות החתומות על אמנת הג'נוסייד של האו"ם לא מחויבות רק שלא לבצע רצח עם, אלא גם למנוע ולוודא שאירועים כאלה לא מבוצעים על ידי מדינות אחרות. כעת, קוראים מחברי הדוח לכל 150 המדינות החתומות על האמנה שאינן רוסיה, לעשות צעדים אקטיביים כדי לעצור את אירועי הג'נוסייד הבאים.
"אין לנו זמן כלל", אמר עזים אברהים, "אנו מאמינים ומעריכים שקיים כעת סיכון ממשי ומיידי למעשי ג'נוסייד. כל מדינה שחתומה על האמנה חייבת לעשות כל שביכולתה כדי לעצור ולמנוע את זה. אחרת, גם הן יהיו שותפות במידה מסוימת למעשים האלה".
באחד מהחלקים היותר מצמררים בדוח, משווים החוקרים בין אירועי המלחמה באוקראינה לטבח סרברניצה בבוסניה הרצגובינה בשנת 1995, אז נרצחו יותר מ-7,000 תושבי העיירה המוסלמים. ההשוואה נועדה, לדברי החוקרים, להוכיח לעולם שבניגוד למקרה ההוא מלפני 27 שנים, אז הוא נחשף רק בדיעבד – כעת יש הזדמנויות ויכולת לעצור מעשים דומים עוד לפני שהם מתרחשים. "הפרטים על הרצח ההמוני של 7,000 גברים ונערים בוסנים בסרברניצה הופיע בפני הקהילה הבין-לאומית רק כשהיה מאוחר מדי", נכתב בדוח. "לעומת זאת, בשנת 2022 יש לנו את היכולות לדעת על דברים כאלה בזמן ולעקוב אחרי מעשי הזוועה ואולי גם למנוע לפחות חלק מהם".
"כוונה להשמיד קבוצה לאומית או אתנית"
הדוח מפנה אצבע מאשימה ישירות לקרמלין, ומאשים את הבכירים במוסקווה בניצוח על הסתה לרצח עם והכשרת הקרקע לביצוע מעשי טבח נוספים בעתיד, בעיקר באמצעות הרטוריקה המובהקת של הכחשת הזהות האוקראינית. כזכור, הקרמלין דחה בתוקף את האשמתו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בחודש אפריל כי מעשיה של רוסיה באוקראינה משולים ל"רצח עם".
עוד עולה מהדוח כי רוסיה מפרה את סעיפים 2 ו-3 באמנת האו"ם למניעת רצח עם. סעיף 2 קובע כי ג'נוסייד הוא ניסיון לבצע מעשים מכוונים "עם כוונה להשמיד לגמרי או חלקית קבוצה לאומית, אתנית, גזעית או דתית". סעיף 3 עוסק בהסתה ישירה ומכוונת לביצוע רצח עם.
בכל הנוגע לסעיף 3, מדגישים ומבליטים מחברי הדוח שורה נרחבת של התבטאויות של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שאמר במפורש שהוא מאמין כי לאוקראינה אין זכות קיום כמדינה עצמאית. עוד הם מצביעים על שפה "דה-הומנית" שנפוצה בקרב בכירים רוסים כדי לתאר אזרחים אוקראינים, כולל מילים כמו "חייתי", "כפופים", "נחותים", "זוהמה", "טומאה" ועוד. בנוסף, גם הטענות הרוסיות בנוגע להיותה של אוקראינה "מדינה נאצית" ו"איום קיומי על רוסיה" מובלטות בדוח.
"דפוס חוזר ועקבי של מעשי זוועות"
הדוח מאשים את הכוחות הרוסיים הלוחמים באוקראינה ב"דפוס חוזר ועקבי של מעשי זוועות מתפשטים נגד האוכלוסייה האוקראינית בכללותה", החל מהימים הראשונים של הפלישה. בין היתר נטען כי תיעודי הטבח וההוצאות להורג מבוצ'ה, סטארי ביקיב ומחוזות סומי וצ'רניהיב – נראה כי רוסיה מבצעת התקפות מכוונת על מקלטים לאזרחים, על נתיבי מילוט מאזורי הקרבות ומרכזי סיוע ורפואה. עוד מואשמת רוסיה בהפצצות "חסרות הבחנה" של יעדים אזרחיים, מעשי אונס, הטלת מצור, שוד תבואה, והגליות בכפייה של אזרחים רבים לרוסיה עם "דפוס של רצח עם והשמדה".
מכון "New Lines" לאסטרטגיה ומדיניות ומרכז ראול וולנברג לזכויות אדם חקרו בעבר את מעשי הטבח ורצח העם בבני הרוהינגה במיאנמר ובבני העם האויגורי בסין, ופרסמו את הדוח הראשון שהצביע על מעשיה של סין במחוז שינג'יאנג – שהוגדרו על פי אמנת הג'נוסייד של האו"ם כרצח עם.
זלנסקי: ניסיתי להיפגש עם פוטין
במקביל נמשכים הקרבות וניסיונות הכיבוש הרוסיים בסברודונייצק שנחשבת לעיר מפתח בלוגנסק, והעיר לימן נפלה הלילה לידי הרוסים, סמוכה לסברודונייצק. עוד דווח כי הצבא הרוסי בשטחים שנכבשו בדרום נערך בעמדות הגנה למתקפת נגד של צבא אוקראינה
נשיא אוקראינה ולוידימיר זלנסקי החריף את הטון ואמר היום: "רוסיה הופכת את משבר המזון העולמי לנשק, העולם צריך למנוע את התפשטות הרעב". עוד התייחס לניסיונות למשא ומתן ישיר מול ולדימיר פוטין: "ניסיתי שוב ושוב לארגן פגישה איתו כדי לסיים את המלחמה. "האוקראינים לא מתלהבים מכך שאני אדבר עם פוטין, אבל צריך להתמודד עם המציאות".
"רוסיה לא רוצה שיחות שלום אמיתיות", תקף. "כל מה שרוסיה רוצה זה לתת אולטימטומים, אני לא חושב שהם רוצים לסיים את המלחמה". זלנסקי סיפר גם כי כ-12 מיליון איש נעקרו מביתם בעקבות המלחמה, מתוכם 5.5 מיליון שעזבו את המדינה.
מנגד, שר החוץ הרוסי לברוב האשים את המערב ב"קמפיין שנאה נגד הרוסים, קמפיין חסר תקדים - המערב הכריז על מלחמה רחבת היקף נגדנו". עוד התריע: "אנחנו רואים זיוף של היסטוריה ועובדות, המערב לא מותיר לנו סיכוי חוץ מעמידה איתנה נגדו". בהאשמה כלפי זלנסקי, אמר: "העם האוקראיני סובל רבות מהמשטר בקייב שתומך בנאו-נאצים".