באוקראינה ובמערב דיווחו אתמול (שבת) כי צבא רוסיה הובס ונסוג מאזור העיר חארקוב, השנייה בגודלה באוקראינה בצפון-מזרח המדינה. הצבא הרוסי נסוג בתום שבועות ארוכים של לחימה קשה בעיר, שהופצצה באופן נרחב לאורך ימי הלחימה ונחרבה באופן מסיבי. רשת CNN חשפה בסוף השבוע כי מפקד הצבא הרוסי במערכה על חארקוב, ומי שבמידה רבה אחראי באופן ישיר על השמדת חלקים גדולים ממנה, הוא קולונל ג'נרל אלכסנדר ז'ורבליוב – הקצין הרוסי הבכיר שהוטלה עליו בשנת 2016 משימת הלחימה בסוריה – ובמידה רבה אחראי להשמדת העיר חלב.
המלחמה באוקראינה - סיקור N12
- רוסיה רשמה כישלון נוסף בשדה הקרב - בקייב אופטימיים
- רוסיה ויתרה על תוכניתה לכבוש את כל דרום אוקראינה"
- צבא אוקראינה השמיד גדוד רוסי שלם במזרח
- רוסיה מאיימת על פינלנד: "תהפוך למטרה לגיטימית"
אזרחי חארקוב שגם נותרו בעיר ולא נמלטו ממנה וגם הצליחו להישאר בחיים מדווחים על שגרת הפצצות קשה בשבועות האחרונים. בין השאר, הם מדווחים, ביצעה רוסיה שימוש נרחב בטילים מסוג BM-30 Smerch – טילים מתקדמים הנושא נשק של פצצות מצרר – חימוש האסור לשימוש על ידי מרבית מדינות העולם, וגורם לשחרור כמות גדולה של פצצות קטנות שגורמות לנזק כבד במקרה של ריבוי מטרות סמוכות זו לזו.
במקרה של טילי הסמרץ' - מדובר בטיל בקוטר של 300 מ"מ, המפזר פצצות משנה על שטח בגודל הזהה לגודלו של מגרש כדורגל. על פי עדויות האזרחים בחארקוב, רבות מהפגיעות של הנשק הזה הביאו למקרים של קטיעות גפיים ופציעות חמורות נוספות.
כבר ב-48 השעות הראשונות לפלישה הרוסית לאוקראינה הפציצו הרוסים את חארקוב באמצעות החימוש הקטלני, ועל פי ההערכות תיכננו לכבוש גם אותה בתוך זמן קצר. העובדה שחארקוב ממוקמת רק כמה עשרות ק"מ מהגבול עם רוסיה תרמה למוטיבציה הרוסית לכבוש אותה וגרמה להם להפעיל נגדה מתקפות קטלניות ואלימות במיוחד.
החטיבה האחראית על הירי, לפי רשת CNN, פועלת בתיאום מול הזרוע הצבאית המערבית של הצבא הרוסי. קולונל ג'נרל אלכסנדר ז'ורבליוב הוא המפקד היחיד בזרוע הזאת שיכול לאשר ירי של טילי סמרץ' – וכעת מתברר שהוא משתמש בשיטות הלחימה שסייעו לו בלחימה בסוריה – גם באוקראינה.
בחודש יולי 2016, זמן קצר לאחר תחילת מעורבותה של רוסיה בלחימה בסוריה, מונה ז'ורבליוב למפקד המערכה על חלב. עד אז התקשו מעט הרוסים לייצב את המצב ולהשיג שליטה מול ארגוני המורדים הרבים שפעלו בעיר.
בחודש שבין 10 בספטמבר 2016 ל-10 באוקטובר 2016 תועדו בחלב 137 מקרים של שימוש בפצצות מצרר רוסיות. מדובר בעלייה של כמעט 800% בכמות השימוש בנשק הקטלני הזה ביחס לשמונת החודשים שקדמו לכך. בשנת 2015 הכחיש משרד ההגנה במוסקווה כי רוסיה עושה כל שימוש בפצצות מצרר. חלב הפכה בתוך זמן קצר לסמל ההרס והחורבן של מלחמת האזרחים בסוריה – הרבה בשל ההפצצות הכבדות של הצבא הרוסי.
לא רק פצצות מצרר: חשד לפשעי מלחמה רוסיים בחארקוב
ניצחון הצבא האוקראיני בעיר חארקוב בסוף השבוע אפשר להתחיל ולהעריך את ממדי ההרס והנזק שגרמו הכוחות הרוסיים בעיר. על פי כמה עדויות, הצבא הרוסי ירה לפני כשבוע וחצי בשיירה של רכבים אזרחיים שהסיעו אזרחים שניסו להימלט מהעיר – מבלי שאיימו על הכוחות הרוסיים בשטח. גורמים רשמיים בממשלת אוקראינה אמרו כי ארבעה אזרחים, בהם גם ילדה בת 13, נהרגו בהפצצה.
על פי כמה עדויות וכלי תקשורת מערביים, טנקים רוסים ביצעו ירי פגזים לעבר רכבים אזרחיים בחארקוב. בנוסף, באוקראינה מדווחים כי הצבא הרוסי הפגיז כפרים רבים סמוך לחארקוב, גם לאחר שהיה ברור שהצבא האוקראיני צפוי לכבוש את האזור כולו. בימים האחרונים גברו ההערכות במערב כי בשל הסנקציות – הרוסים מתקשים להמשיך לעשות שימוש בחימוש מתקדם ומדויק – ובמקום זאת מטילים פצצות "טיפשות" שגורמות להרס מסיבי בהרבה.
האוקראינים טוענים: רוסיה ירתה פצצות זרחן על המפעל במריופול
הרשויות באוקראינה פרסמו הבוקר סרטון שמראה כי צבא רוסיה תקף בפצצות זרחן את מפעל הפלדה "אזובסטל" במריופול. כמו פצצות מצרר, גם פצצות זרחן אסורות לשימוש עבור מרבית מדינות העולם המערבי.
בסוף השבוע נמשכו המאמצים הדיפלומטיים לשחרור הלוחמים הנצורים במפעל הפלדה במריופול מזה כ-80 ימים. בראיון למהדורה המרכזית ביום חמישי אמר אחד הלוחמים כי הם זקוקים לסיוע, אך לא מתכוונים להיכנע. בשבוע שעבר אמרה ממשלת אוקראינה כי במפעל נמצאים עדיין אלף לוחמים ועוד מאה אזרחים, וככל הנראה יותר מ-600 מהם סובלים מפציעות שמחייבות המשך טיפול רפואי. בימים האחרונים הציעה טורקיה לסייע בפינוי הנצורים דרך הים השחור.
בשבוע שעבר הודיעו באוקראינה כי הם מוכנים להגשת כתבי אישום ראשונים נגד שלושה חיילים רוסים שנמצאים בשבי האוקראיני. על פי החשד, השלושה ביצעו פשעי מלחמה נגד אזרחים בזמן שנלחמו עם הצבא הרוסי בפרוורי הבירה קייב. עם חשיפת הטבח בבוצ'ה החלו האוקראינים לחקור אלפי מקרים של חשד לביצוע פשעי מלחמה ופגיעה באזרחים.