המשבר ברוסיה: מרגע שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין פרסם את צו הגיוס המורה על הרחבת כוח האדם הנלחם באוקראינה – החלה הבהלה לאחוז בתושבי המדינה. אלפים קנו כרטיסי טיסה באלפי אירו ונמלטו למדינות השכנות, אחרים שהפגינו נגד הצו מייד נעצרו ואלה שגויסו בכפייה מעידים שהמצב של מוסקווה בשטח הולך ומדרדר.
כשפגשנו את פדר ואשתו סשה שמוצאה אוקראיני במאי האחרון במוסקבה, היא כבר רצתה לעזוב. בשיחה שקיימנו עם פדר הוא הביע חרטה עמוקה על כך שלא הקשיב לה. "פספסתי את 'גל הבריחה' הראשון מהמדינה, עכשיו זה מאוד קשה לעזוב את המדינה", הוא סיפר והוסיף שהוא לא מתכוון להתגייס למלחמה: "אני לא הולך, זאת לא אופציה. למעשה אני מעדיף לשבת בכלא". לדבריו, הרשויות יכולות לקחת אותו לגייס אותו בכפייה מכל מקום – מהרחוב, מהרכבת התחתית או אפילו מהבית.
אף אחד לא מאמין לפוטין שעדיין קורא לפלישה לאוקראינה "מבצע צבאי מיוחד" או כשהוא אומר שמדובר בגיוס חלקי בלבד. "אני חושב שב-2023 הולך להיות גיוס כולל כי הצבא האוקראיני הולך ומתקדם. מן הסתם האוקראינים ינסו להשיב לעצמם את השטחים שנכבשו על ידי רוסיה", גרס פדר.
החיילים שהצבא הרוסי מגייס בכוח מגיעים פעמים רבות ללא הכשרה ונשלחים למלחמה ללא ציוד. באחד הסרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות רואים מפקדת שמבקשת מהחיילים לאסוף מוצרי הגיינה נשיים, כמו פדים וטמפונים, שישמשו אותם אם ייפצעו בשדה הקרב. "הקצינים מתייחסים אלינו כמו אל עדר של חיות! בקושי יש הכשרה בסיסית! אנחנו צריכים לקנות אוכל מהכסף שלנו ושלא נדבר על נשק", צעק בזעם חייל שגוייס בכפייה בסרטון נוסף.
איוון, עיתונאי שעובד פרו-ממשלתי, אמר בשיחה שקיים איתנו כי בשל תפקידו הוא "ניצל" לבנתיים מהגיוס. עם זאת, הוא טען כי הרשויות ברוסיה מגייסות אנשים גם אם אינם כשירים לשירות צבאי, ובהם מבוגרים ואנשים עם מחלות. "חשבתי לעזוב אבל אין לי כסף לכרטיס טיסה", סיפר אייון.
האוקראינים טוענים היום שאלפי חיילים רוסים התקשרו למוקד כניעה שהקימו וסרטונים של חיילים רוסים שמניחים את נשקם שוטפים את הרשתות. הגיוס הנוכחי היה צפוי לשנות את פני המלחמה ולעזור לפוטין לנצח בשדה הקרב, בינתיים הוא גורם לדוב הרוסי להיראות אפילו עוד יותר חלש.