בצל המלחמה המתמשכת, שרת הפנים איילת שקד הודיעה הערב (שלישי) כי ישראל תארח 25 אלף אזרחי אוקראינה שאינם יהודים "באופן זמני ועד יעבור זעם". 20 אלף מהם, לדברי שקד, כבר היו בישראל לפני המלחמה באופן לא חוקי. בנוסף, הערבויות לפליטים יבוטלו ובמקום זאת - ישראלים יידרשו למלא טופס שבו הם מתחייבים שהאורח ייצא ברגע שמצב החירום יסתיים.
"מדינת ישראל תארח באופן זמני כ-20 אלף אזרחי אוקראינה ששהו בישראל לפני פרוץ הקרבות, לרוב בניגוד לחוק. בנוסף, אם חלילה האלימות לא תיפסק תוך זמן סביר, נאפשר להם לעבוד בישראל", הסבירה שקד. "מעבר לכך, הוסכם על קביעת מכסת אירוח נוספת של 5,000 אזרחי אוקראינה שהגיעו או יגיעו לאחר פרוץ הקרבות".
השרה תיארה כי מי שיגיע לישראל יקבל אשרה זמנית לתקופה של 3 חודשים, "ובאם חלילה המצב בארצם לא ישתפר עד אז, יתאפשר להם בהמשך גם לעבוד בישראל, בדומה לאזרחי אוקראינה שכבר כאן". עוד הודיעה כי כפי שפרסמה אמש דנה ויס במהדורה המרכזית - הוחלט על ביטול הפקדת הערבויות, ובמקום יהיה מעין טופס התחייבות: "ישראלים לא יאלצו יותר להפקיד ערבות בשדה התעופה, ורק יחתמו על התחייבות שהאורח יצא מישראל מרגע שמצב החירום ייגמר, בתקווה כי הדבר יקרה בזמן הקרוב".
"כל אזרח אוקראינה שחפץ להגיע לישראל יוכל להגיש בקשה מקוונת באתר משרד החוץ וככל שלא התמלאה מכסת האירוח, בהיעדר מניעה אחרת, הם יוכלו להגיע לישראל באופן זמני", הסבירה. "במקביל, אזרחים ישראלים יוכלו להגיש בקשה להזמין אזרחים אוקראינים, עד משפחה גרעינית אחת למבקש, ואלו יקבלו תיעדוף ככל הניתן. כך יתאפשר גם אירוח טוב יותר של המגיעים לישראל. ולכן מעתה, כל אזרח אוקראיני שירצה לעלות על מטוס יצטרך להציג את האישור שקיבל ממשרד החוץ. הכל כמובן אינטרנטי ובשאיפה תוך 24 שעות".
בפתח דבריה אמרה שקד כי "מראות המלחמה באוקראינה והסבל העובר על אזרחיה מטלטלים את הנפש ואינם מאפשרים להישאר אדישים. לאירועים קשים אלה גם השפעה ישירה על מדינת ישראל, הנערכת בימים אלה לקלוט, על פי ההערכות כמאה אלף יהודים וזכאי חוק השבות ובני משפחתם הבורחים מאזורי הקרבות. האבות המייסדים של מדינת ישראל עיגנו את זהותה כבית לאומי לעם היהודי, ואף קבעו כיסוד מכונן כי "מדינת ישראל תהא פתוחה לעלייה יהודית ולקיבוץ גלויות". אחינו ברחבי העולם זכאים לשוב לארץ מולדתם בזכות ולא בחסד. זהו ביתם".
השרה הסבירה את המכסה שנקבעה, אירוח של כ-25 אלף אוקראינים, כאמור מרביתם כבר היו בישראל לפני המלחמה. "עם פרוץ המשבר, התחלנו ללמוד את המצב ופעלנו מתוך כוונה לתת מענה מיידי לאנשים הנמצאים במצוקה. מטבברים, מדובר במציאות מתפתחת ומתגלגלת. ככל שתמונת המצב מתבהרת, ברור כי מדינת ישראל איננה יכולה להמשיך לקלוט אזרחים אוקראינים כמעט ללא הגבלהע הד. כבר עתה אנו עומדים על קצב כניסה של עשרות אלפי בני אדם, שאינם זכאי שבות, בתוך חודשים ספורים. מספרים אלו מתווספים לגל האדיר הצפוי לנו של זכאי חוק השבות שדורש מענה. כל בר דעת מבין כי מציאות כזו דורשת היערכות מחדש וגיבוש מדיניות מאוזנת וברת קיימא. קל לבקר ולצעוק מהיציע, מורכב יותר לשאת באחריות לעתידה של מדינת ישראל ולקבל את ההחלטות הנכונות והשקולות ביותר".