אנשים מתחילים לחזור אט-אט לרחובות העיר מריופול שבדרום אוקראינה. התושבים מנסים לחזור לבתיהם, שהפכו לחורבות אחרי שבועות של הפגזות מתותחי הכוחות הרוסיים, שעכשיו שולטים שליטה מלאה בעיר הנמל. התושבים נאלצים להטעין מכשירים חשמליים באמצעות גנרטורים ולהחליף מזון ובגדים בשוקי רחוב מאולתרים.

מלחמת אוקראינה-רוסיה: סיקור נרחב ב-N12

חלק מתושבי העיר אוספים מוצרים חיוניים בקופסאות המעוטרות בסמל 'Z' הפרו-רוסי, אחרים הקימו דוכנים משלהם כדי למכור – או להחליף – מוצרים, כולל ירקות ונעליים. אישה אחת, שלא מסרה את שמה, סיפרה שיש בעיר מעט מאוד מוצרים אחרי מעשי הביזה של הכוחות בעיר.

ליובה, המתגוררת בעיר, הגיעה להטעין את הטלפון הנייד שלה באמצעות גנרטור. היא סיפרה לסוכנות הידיעות רויטרס כי החליטה שלא לעזוב את העיר, אף שדירתה נפגעה: "אין חשמל, אין מים – החיים ממש קשים, כמובן". תושב אחר, ניקולאי הגיע גם הוא להטעין את הטלפון שלו בגנרטור, בהיעדר מקור חשמל זמין אחר. הוא סיפר שהוא עדיין מתגורר בתחנת רכבת אחרי שביתו נהרס.

תושבי מריאופול חוזרים הביתה להריסות (צילום: sky news)
חורבות ולא בתים. תושבי מריופול חוזרים הביתה להריסות|צילום: sky news
תושבי מריאופול חוזרים הביתה להריסות (צילום: sky news)
נקודות סיוע וחלוקה בחסות הרוסים|צילום: sky news

גשר יבשתי לחצי האי קרים

רוסיה השיגה שליטה מלאה במריופול אחרי שיותר מ-2,400 לוחמים אוקראינים שהחזיקו מעמד שבועות, נכנעו במפעל הפלדה הנצור אזובסטל. לכידת מריופול סייעה למוסקווה להבטיח שליטה מלאה על חוף ים אזוב וליצור גשר יבשתי המקשר את רוסיה לחצי האי קרים, שאותו סיפחה מאוקראינה עוד ב-2014. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי תיאר את מריופול כ"הרוסה לחלוטין", אך מוסקווה התחייבה לבנות אותה מחדש.

תושבי מריאופול חוזרים הביתה להריסות (צילום: sky news)
החיילים הרוסים מוצגים כ"משחררי מזרח אוקראינה"|צילום: sky news
תושבי מריאופול חוזרים הביתה להריסות (צילום: sky news)
רוסיה התחייבה לשקם את העיר: נאום של פוטין מוקרן בנקודת סיוע וחלוקה במריופול|צילום: sky news

אחרי הכיבוש וההפצצות, רוסיה הציבה במרכז העיר מרכז סיוע לתושבים. בתמונות שמפרסמת רשת Sky News ניתן לראות את פניו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על מסך שידורי חדשות של רשת רוסית בנקודת חלוקת סיוע הומניטרי. בתמונה אחרת מוצגים החיילים הרוסים כמי שנאבקים למען שחרור מזרח אוקראינה. בתמונות אחרות נראים תושבי העיר מחוץ לשרידי בתיהם, ברחובות שהפכו לחורבות אחרי שבועות של הפגזות על ידי הכוחות שנאמנים לקרמלין.

שני הצדדים האשימו זה את זה בהפגזות אזורי מגורים. התושבים בסופו של דבר ניצבים מול בנייני דירות חרבים, ברובם בלתי ניתנים למגורים – וזהו המצב ברוב הכמעט מוחלט של העיר. לא ידוע כמה אזרחים נותרו בעיר וכמה החלו לחזור למה שהיה ביתם.

תושבים בהריסות מריופול הנצורה (צילום: רויטרס)
תושבים בהריסות מריופול הנצורה|צילום: רויטרס
תושבי מריאופול חוזרים הביתה להריסות (צילום: sky news)
"אין חשמל ומים, החיים ממש קשים", תושבי מריופול חוזרים להריסות בתיהם|צילום: sky news

הכוחות הרוסיים מיהרו להשמיש את הנמל בעיר: ספינה ראשונה יצאה מנמל מריופול, בפעם הראשונה מאז כבשה רוסיה את העיר. המנהיג הבדלני של העיר באזור דונייצק, שבו רוסיה תומכת, דיווח כי הספינה פנתה מזרחה לרוסיה עם מטען של מתכת. אוקראינה טענה כי משלוח המתכת לרוסיה ממריופול הוא ביזה. "היום 2,500 טונות של יריעות מתכת יצאו מנמל מריופול", כתב דניס פושילין, מנהיג הרפובליקה העממית של דונייצק. "הספינה פנתה לעבר (העיר הרוסית) רוסטוב".

ההרס במריופול
ההרס במריופול

אמברגו על הנפט מרוסיה: "הישג יוצא דופן"

הלילה הסכים האיחוד האירופי על הטלת אמברגו על רוב יבוא הנפט הרוסי בתום שיחות ממושכות בנושא בפסגה בבריסל. נשיא המועצה האירופית, שארל מישל, בירך על העסקה כ"הישג יוצא דופן". בציוץ שהעלה לטוויטר כתב כי הסנקציות החדשות ישפיעו מייד על 75% מיבוא הנפט הרוסי לאירופה. אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית, הסבירה שהאיסור "יקצץ למעשה כ-90% מיבוא הנפט מרוסיה לאיחוד האירופי עד לסוף השנה". 

מתקן נפט ברוסיה (צילום: רויטרס)
מתקן נפט ברוסיה|צילום: רויטרס

אלו לא הסנקציות היחידות שהוטלו הלילה על מוסקווה. בגרדיאן ציינו שחבילת הסנקציות החדשות כוללת גם חסימה של Sberbank, הבנק הגדור ברוסיה, ממערכת התשלומים הבין-לאומית Swift; חסימה של שלושה גופי שידור ממשלתיים נוספים; וסנקציות אישיות נוספו נגד "אנשים האחראים לפשעי מלחמה באוקראינה" – כך לפי נשיא המועצה האירופית מישל.

פרלמנט האיחוד האירופי (צילום: רויטרס, רויטרס_)
פרלמנט האיחוד האירופי|צילום: רויטרס, רויטרס_

מי שהיה הסמן הבעייתי בקבלת ההחלטה הוא ראש הממשלה ההונגרי ויקטור אורבן, שהתקשה לוותר על הנפט של רוסיה ולהשתתף בעיצומים החדשים. כחלק מהפשרה שהושגה איתו, הוחלט כי נפט שיגיע להונגריה, לצ'כיה או לסלובקיה דרך צינור דרוז'בה יהיה פטור מהאמברגו. למרות זאת, אורבן תקף את עמיתיו לאיחוד בטענה שהם יוצרים "סיטואציה קשה", ודרש ערבויות למקרה שתתגלה תקלה בצינור הנפט, כך לפי העדכון בגרדיאן.