המלחמה באוקראינה נכנסה הבוקר (שני) ליומה ה-40 והלילה התפרסמו עוד תמונות שמטלטלות את העולם מבוצ'ה, העיר האוקראינית שממנה נסוגו הרוסים. בזמן שהעדויות ממשיכות להצטבר על הזוועה, בעולם מביעים זעזוע על התמונות הקשות שבהן נראות מכוניות שרופות וגופות רבות של נשים, גברים וילדים מוטלות ברחובות. עדכונים שוטפים.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

מקום הקבר ליד כנסיית סנט אנדרו, בוצ'ה (צילום: reuters)
צילום לוויין של מקום הקבר ליד כנסיית סנט אנדרו, בוצ'ה|צילום: reuters

על פי הרשויות באוקראינה, אותרו 410 גופות של אזרחים בעיירות באזור קייב שמהן נסוגו הכוחות הרוסים. הלילה התפרסמו תמונות מקבר האחים שסמוך לכנסייה בבוצ'ה ואליו הושלכו גופות שמכוסות בשקיות שחורות ואטומות.

סגן ראש עיריית בוצ'ה, טאראס שפרבסקי, אמר כי 50 מתוך כ-300 גופות, שנמצאו לאחר נסיגת הכוחות הרוסיים מהעיר בסוף השבוע שעבר, היו קורבנות של "מקרי רצח חוץ-משפטי" שבוצעו בידי הכוחות הרוסים.

תיעוד נוסף מרחובות בוצ'ה (צילום: reuters)
המראות הקשים מרחובות בוצ'ה|צילום: reuters

בטקס פרסי הגראמי שהתקיים הלילה, זלנסקי התייחס למצב הקשה ואמר: זה הזמן לעשות הכול כדי שזו תהיה הפעם האחרונה שבה העולם רואה רשעות כזו. עוד הוא קרא לצופים: "תמכו בנו בכל דרך שאתם יכולים". 

מנהיגי אירופה גינו את הזוועות וקראו להחמיר את הסנקציות נגד מוסקווה. בגרמניה אף הציעו לאיחוד האירופי להטיל חרם גז על רוסיה - כלומר, לאסור על יבוא גז ממנה.

שר הביטחון בני גנץ אמר הבוקר לכאן רשת ב' כי הטבח בבוצ'ה זה "פשע מלחמה. לצערי אזרחים עלולים להיפגע במסגרת לחימה, אבל הם לא יכולים להירצח". שר האוצר אביגדור ליברמן אמר בריאיון לגל"צ כי "באוקראינה אני תומך קודם כל באינטרס הישראלי. התמונות קשות, אבל יש שני צדדים".

עדכונים שוטפים

09:00: ה-BBC ברוסית: רוסיה טוענת שעזבה את בוצ'ה כבר ב-30 במרץ, אך ב-1 באפריל דיווח ערוץ הטלויזיה הצבאי "כוכב" שחיילים רוסים עדיין פועלים בכמה עיירות, ובהן גם בוצ'ה. גם כתבים מה-BBC הצליחו להיכנס לעיר רק ב-1 באפריל.

08:40: במשרד החוץ הרוסי ממשיכים להכחיש את הטענות בנוגע לפשעי מלחמה חמורים בבוצ'ה, וטוען שהתמונות "נועדו כדי להאשים את רוסיה".

08:25: ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון יקרא לקנצלר גרמניה אולף שולץ להגביר את הלחץ על רוסיה. עוד צוין בעיתון טיימס כי זה ככל הנראה יקרה כששולץ יגיע לביקור בלונדון ביום שישי - וזאת בפעם הראשונה מאז שנכנס לתפקידו כקנצלר.

07:58: המודיעין הבריטי מדווח שהכוחות הרוסיים ממשיכים להתארגן מחדש וממקדים את המאמצים שלהם בדונבאס יחד עם שכירי חרב מ"כוח וגנר" הידוע לשמצה.

 

 

07:40: לאחר חשיפת הטבח בבוצ'ה: האיחוד האירופי מכין חבילת סנקציות חדשה נגד רוסיה.

04:56: נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הופיע בסרטון וידאו בטקס פרסי הגראמי וקרא: "תמכו בנו בכל דרך שתוכלו. מה יותר מנוגד למוזיקה? השתיקה של הערים ההרוסות ושל האנשים שנהרגו. מלאו את הדממה במוזיקה שלכם. מלאו אותה היום, כדי לספר את הסיפור שלנו. תמכו בנו בכל דרך שאתם יכולים. כל דבר, אבל לא שתיקה".

02:40: מנטאס קוודאראביציוס, יוצר דוקו ליטאי, נהרג במריופול, כך על פי דיווח של משרד ההגנה האוקראיני. גיטנאס נאוסדה, נשיא ליטא, ספד לו: "לא רק בליטא, אלא גם בשאר העולם, איבדנו יוצר ידוע שעד הרגע האחרון, למרות הסכנה, עבד באוקראינה שהותקפה בידי רוסיה. אני מאחל לקרוביו, לחבריו ולמעריציו כוח".

העיירה בוצ'ה, אחרי ששוחררה מהכיבוש הרוסי (צילום: רויטרס)
העיירה בוצ'ה, אחרי ששוחררה מהכיבוש הרוסי|צילום: רויטרס

00:16: ראש ממשלת הונגריה מנצח בבחירות – ובנאום הניצחון תוקף את זלנסקי. לדברי אורבן, בחירתו מחדש שולחת מסר לא רק לאיחוד האירופי, אלא גם לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. "'נזכור את הניצחון הזה עד סוף חיינו, כי היינו צריכים להילחם נגד כמות עצומה של יריבים: האגף השמאלי המקומי, האגף השמאלי הבין-לאומי, פקידים של בריסל, כל הכסף והמוסדות של אימפריית סורוס, התקשורת המרכזית הבין-לאומית וגם הנשיא האוקראיני. מעולם לא היו לנו כל כך הרבה מתנגדים בו זמנית', אמר אורבן לתומכיו בבודפשט.

00:14: פיצוצים עזים נשמעו בנמל שבדרום אודסה שבאוקראינה.

23:57: אירינה ורשצ'וק, סגנית ראש ממשלת אוקראינה, עדכנה כי 2,694 בני אדם פונו דרך המסדרונות ההומניטריים אתמול.

העיירה בוצ'ה, אחרי ששוחררה מהכיבוש הרוסי (צילום: רויטרס)
התמונות הקשות מבוצ'ה|צילום: רויטרס

23:26: לאחר דיווחים על עשרות גופות שנמצאו ברחובות ובקברי אחים בעיר בוצ'ה שבאוקראינה, הנשיא זלנסקי קרא להפסקת 'פשעי המלחמה' של רוסיה: "העולם ראה הרבה פשעים - בזמנים שונים ובמקומות שונים. אבל זהו הזמן לעשות את כל מה שאפשר כדי להפוך את הפשעים של הצבא הרוסי, לפעם האחרונה בעולם שבה רואים רשעות כזו. כל האחראים לפשעים הללו צריכים להיות כלולים בספר עינויים מיוחד - ימצאו אותם ויענישו אותם".

 

 

זלנסקי גם קרא למנהיגים של רוסיה "לתת דין וחשבון" על פעולות הצבא של מדינתם. "אני רוצה שכל מנהיגי הפדרציה הרוסית יראו כיצד פקודותיהם מתממשות. פקודות כאלה, הגשמה כזו, ואחריות משותפת על הרציחות האלה, על העינויים, על הזרועות שנתלשו מהפיצוצים ברחובות", אמר זלנסקי. "פקודות לירות בעורף של אנשים קשורים. אלה המראות שבהם רוסיה צריכה להיתפס".

אזרחים מנותקים מחשמל וגז, בוצ'ה, אוקראינה (צילום: ap)
אזרחים מנותקים מחשמל ומגז, בוצ'ה, אוקראינה |צילום: ap


בנאומו הכריז זלנסקי על "מנגנון צדק" שיוקם כדי לחקור פשעים שביצעו חיילים רוסים בשטח אוקראינה. לדבריו, המנגנון ייתמך בידי משרד החוץ, הפרקליטות, המשטרה הלאומית, שירות הביטחון, שירות המודיעין ורשויות ממשלתיות נוספות. "המנגנון הזה יעזור לאוקראינה ולעולם להביא לדין מוחשי את מי שהשתתפו בכל דרך שהיא במלחמה הנוראה הזו נגד העם האוקראיני ובפשעים נגד עמנו", אמר.

נשיא אוקראינה הוסיף שבהמשך יספק מידע נוסף על מצב השטח האוקראיני שנכבש בידי הכוחות הרוסיים וציין כי פשעי המלחמה יוזכרו גם במועצת הביטחון של האו"ם. "כל השותפים של אוקראינה יקבלו מידע מפורט על מה שקרה בשטח שכבוש זמנית. פשעי מלחמה בבוצ'ה ובערים אחרות במהלך הכיבוש הרוסי יישקלו גם במועצת הביטחון של האו'ם ביום שלישי", אמר זלנסקי.