תקיפה נרחבת הרעידה ביום שלישי האחרון את בסיס חיל אוויר הרוסי "סאקי" ליד נובופדוריבקה שבחצי האי קרים. הבסיס משמש את הצבא הרוסי לביצוע תקיפות רבות בעומק אוקראינה - ולמרות הכחשות נמרצות מצד רוסיה ולפיהן לא היה נזק במתקפה, תמונות לוויין חדשות שפורסמו מפריכות את טענתם והראו שלפחות שמונה מטוסי קרב רוסיים ניזוקו או נהרסו. לפי משרד הבריאות בקרים, אזרח אחד נהרג במתקפה ושמונה נוספים נפצעו.
הבסיס הרוסי שהותקף נמצא קרוב מאוד לאתרי נופש על חופי הים הפופולריים מאוד בקרב תיירים רוסים. ברשתות החברתיות עלו סרטונים ותמונות רבות של הנופשים בחוף מופתעים מהפיצוצים בבסיס חיל האוויר.
הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי לא נטל אחריות לתקיפה של הבסיס הרוסי ואפילו לא הזכיר את האירוע בנאומו האחרון. עם זאת, הוא הצהיר כי "המלחמה באוקראינה החלה בחצי האי קרים וחייבת להסתיים בשחרורו". עוד הוסיף: "קרים הוא שטח אוקראיני ולעולם לא נוותר עליו".
"לא נשכח שהמלחמה הרוסית נגד אוקראינה החלה עם כיבוש קרים", אמר זלנסקי, שמושפע מאוד מדעת הקהל. דבריו של זלנסקי מצביעים על כך שהוא מאמין שאוקראינה חייבת להשתלט מחדש על חצי האי לפני סיום המלחמה. עם זאת, בעבר הוא אמר דברים שונים וציין שאוקראינה תחתום על הסכם שלום אם רוסיה תחזור לעמדותיה לפני הפלישה הרוסית למדינה ב-24 בפברואר. כלומר, השתלטות מחדש על חצי האי עשויה להופיע כדרישה אוקראינית במשא ומתן לסיום הלחימה.
במשרד ההגנה הרוסי לא האשימו את האוקראינים וטענו שהמקור לפיצוצי הענק הוא תחמושת שהתפוצצה בבסיס. ברוסיה הבהירו שאם האוקראינים יתחילו לתקוף באופן שיטתי מטרות רוסיות בתוך חצי האי קרים, התגובה הרוסית עלולה להיות רצינית מאוד. "כל תקיפה בקרים על ידי אוקראינה תיחשב לחמורה ביותר במוסקווה", הזהיר הנשיא לשעבר דמיטרי מדבדב בחודש שעבר. הוא הוסיף ואיים כי "יום הדין יגיע" אם אוקראינה תכוון לקרים.
אוקראינה טוענת מצידה שרוסיה מתכננת גל תקיפה נרחב בדרום המדינה, בפרט נגד עיר הולדתו של הנשיא וולודימיר זלנסקי, קריבי ריה. לפי שעה, רוסיה נאבקת על החלקים במזרח ובדרום אוקראינה שכבשה בשלבים המוקדמים של פלישתה ונאלצת להגן גם על השטחים שעליהם השתלטה ב-2014 - כמו חצי אי קרים.
חצי האי קרים שבים השחור סופח על ידי רוסיה ב-2014 לאחר משאל עם שהקהילה הבין-לאומית הגדירה אותו כלא חוקי. עד עתה, הקהילה הבין-לאומית מחשיבה את השטח לטריטוריה אוקראינית. רוסיה שולטת בחצי האי כבר שמונה שנים והתבססה בו באמצעות הקמת מתקנים צבאיים וגופים כלכליים. עבור הקרמלין, לקרים יש מעמד מיוחד. חצי האי נתפס כאדמה רוסית "היסטורית" שמוסקווה "שחררה". לכן, המתקפה עמוק בתוך שטח קרים הכבוש מביכה מאוד את הנשיא ולדימיר פוטין.
במערב לא מכירים במשאל העם שבוצע בחצי האי קרים, לאחר הסיפוח הרשמי ב-2014, וסימל את ההצדקה הרוסית לכיבוש השטח שבו חי רוב דובר רוסית. לטענת הקהילה הבין-לאומית, משאל העם אורגן בחופזה לאחר שכוחות פרו-רוסים לא מזוהים השתלטו על נקודות אסטרטגיות ברחבי חצי האי בימים שבהם הצבא האוקראיני היה חלש בהרבה.