היום ה-34 למלחמה באוקראינה: משלחות המו"מ של רוסיה ואוקראינה נפגשו היום (שני) לראשונה פנים אל פנים במהלך השיחות שמתקיימות בטורקיה. לפי הדיווחים, אוקראינה הציעה לאמץ מעמד ניטרלי בתמורה לערובות ביטחוניות, כלומר - היא לא תצטרף לבריתות צבאיות או תארח בסיסים צבאיים זרים. הצעות אוקראינה כללו גם תקופה של 15 שנים לגבי מעמדה של קרים המסופחת, תנאים שיכנסו לתוקף רק במקרה של הפסקת אש מוחלטת.
לפחות שלושה בני אדם נהרגו בהפגזה של בניין ממשלתי בניקולאייב - כך דווח על ידי שירותי החירום באוקראינה. עוד 22 בני אדם נפצעו באירוע, 18 בני אדם כבר הוצאו מתחת להריסות. כוחות ההצלה ממשיכים בסריקות שלהם במקום. במקביל, רוסיה אמרה שהיא "תצמצם באופן דרסטי" את ההתקפה הצבאית על קייב וצ'רניהיב - לפי ערוץ טלגרם של משרד ההגנה הרוסי. סגן שר ההגנה הרוסי, אלכסנדר פומין, אישר "להפחית באופן קיצוני, לפעמים, את הפעילות הצבאית", כך על פי דיווחים ב- CNN ובסוכנות הרוסית ריה.
מנגד, גורם רשמי בארצות הברית טען בפני סוכנות הידיעות רויטרס שבבית הלבן מאמינים שכל תנועה של הרוסים באזור הבירה היא היערכות מחדש ולא נסיגה. עוד הוסיף הגורם שהעולם צריך להישאר מוכן להתקפות נרחבות באזורים אחרים של אוקראינה. גורם מערבי אחר אמר שרוסיה לא הוכיחה במשא ומתן שהיא רצינית, ושנראה שהיא מתייחסת לשיחות כאמצעי טקטי למשיכת זמן.
אמש, דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב התראיין לרשת PBS האמריקנית וטען כי רוסיה תפנה לנשק גרעיני רק במקרה של "איום קיומי" על ארצו. לדבריו של פסקוב, כל תוצאה של המבצע באוקראינה אינה סיבה לשימוש בנשק גרעיני."יש לנו תפיסה ביטחונית שקובעת בצורה מאוד ברורה: רק כשיש איום על קיומה של המדינה אנחנו יכולים להשתמש בנשק גרעיני, ובפועל נשתמש בנשק גרעיני כדי לחסל את האיום על הקיום".
בריאיון פסקוב תקף את נאט"ו וטען כי הארגון הוא "מכונה של עימות", והוסיף כי רוסיה לא תקבל את סמכות השיפוט של בית המשפט הפלילי הבין-לאומי. על התבטאויותיו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לגבי כהונת פוטין, אמר פסקוב כי האמירות היו "די מדאיגות" והיוו "עלבון אישי" – לא כתוצאה מהסכסוך הנוכחי עם אוקראינה.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 28 March 2022
— Ministry of Defence (@DefenceHQ) March 28, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/LGcaASzEkJ
#StandWithUkraine pic.twitter.com/qWJcREPqRN
המודיעין הבריטי טען כי החברה הצבאית הפרטית הרוסית, קבוצת וגנר, נפרסה במזרח אוקראינה. "הם צפויים לפרוס כ-1,000 שכירי חרב ובהם מנהיגים בכירים בארגון - במטרה לבצע פעולות לחימה".
ה"פיינשל טיימס" הבריטי מדווח על טיוטת הפסקת האש בין הצדדים. על פי הדיווח, רוסיה תוותר על דרישתה לפירוז ו"דה-נאציפיקציה" של אוקראינה בתמורה לאי-הצטרפותה לנאט"ו, אך אפשרות להצטרף לאיחוד האירופי. במסגרת ההסכם המתגבש דורשת אוקראינה ערבויות ביטחוניות משורה של מדינות, בהן גם ישראל.
עדכונים שוטפים - דקה אחר דקה
19:29: אחרי ההודעה של רוסיה על צמצום דרסטי של התקיפות בקייב - גורם רשמי בארצות הברית טען בפני סוכנות הידיעות רויטרס שבבית הלבן מאמינים שכל תנועה של הרוסים באזור הבירה היא היערכות מחדש ולא נסיגה. עוד הוסיף הגורם שהעולם צריך להישאר מוכן להתקפות נרחבות באזורים אחרים של אוקראינה. גורם מערבי אחר אמר שרוסיה לא הוכיחה במשא ומתן שהיא רצינית, ושנראה שהיא מתייחסת לשיחות כאמצעי טקטי למשיכת זמן.
15:38 - רוסיה אמרה שהיא "תצמצם באופן דרסטי" את ההתקפה הצבאית על קייב וצ'רניהיב - לפי ערוץ טלגרם של משרד ההגנה הרוסי. סגן שר ההגנה הרוסי, אלכסנדר פומין, אישר "להפחית באופן קיצוני, לפעמים, את הפעילות הצבאית", כך על פי דיווחים ב- CNN ובסוכנות הרוסית ריה.
15:30: לפחות שלושה בני אדם נהרגו בהפגזה של בניין ממשלתי בניקולאייב - כך דווח על ידי שירותי החירום באוקראינה. עוד 22 בני אדם נפצעו באירוע, 18 בני אדם כבר הוצאו מתחת להריסות. כוחות ההצלה ממשיכים בסריקות שלהם במקום.
15:10:הנציגים במשא ומתן האוקראיני שיתפו כמה פרטים על מה שעלה היום בשיחות בין אוקראינה לרוסיה באיסטנבול. על פי הדיווח, בפגישה הראשונה של שתי המשלחות פנים אל פנים אחרי יותר משבועיים. אוקראינה הציעה לאמץ מעמד ניטרלי בתמורה לערובות ביטחוניות, כלומר - היא לא תצטרף לבריתות צבאיות או תארח בסיסים צבאיים זרים. כך אמרו מנהלי המשא ומתן האוקראינים לכתבים. ההצעות כללו גם תקופה של 15 שנים לגבי מעמדה של קרים המסופחת, תנאים שיכנסו לתוקף רק במקרה של הפסקת אש מוחלטת.
07:03: רשת CNN מדווחת מפי בכירים במזכירות ההגנה האמריקנית כי ארה"ב צפויה להאיץ את פיתוחם של טילי הנ"מ מסוג "סטינגר" וטילי הנ"ט מסוג "ג'אבלין" - כדי לספק את דרישותיה הביטחוניות של אוקראינה.
06:35: רשת החדשות בלומברג הודיעה על עצירת פעילותה ברוסיה ובלארוס.
05:00: "רוסיה ויתרה על דרישתה ל'דה-נאציפיקציה' של אוקראינה: העיתון פייננשייל טיימס, היוצא לאור בבריטניה, מדווח מפי 4 מקורות המעורים בפרטי המשא ומתן בין רוסיה ואוקראינה על טיוטת ההסכם המתגבשת. על פי הדיווח, רוסיה תוותר על אחת הדרישות המרכזיות שהציבה בתתחילת המלחמה, זאת על רקע פתיחת סבב השיחות הרביעי היום באיסטנבול.
רוסיה תוותר על דרישתה ל"דה-נאציפיקציה" של אוקראינה בתמורה להסרת דרישתה של אוקראינה להצטרף לנאט"ו, אך עם הבטחה שאוקראינה תצטרף לאיחוד האירופי. "טיוטת ההסכם אינה כוללת אף אחת משלוש הדרישות המקוריות של רוסיה - 'דה-נאציפיקציה, פירוז והגנה חוקית על השפה הרוסית", אמרו המקורות. אותם גורמים הבהירו שהפרטים עוד רחוקים מלהיות סגורים, ואף אמרו שרוסיה משנה את עמדותיה "על בסיס יומי".
סוגיות נוספות המתגבשות בטיוטת ההסכם קשורות בוויתורה של אוקראינה על פיתוח נשק גרעיני ואירוח כוחות צבא זרים בשטחה, מעבר לוויתור על הצטרפות לנאט"ו. בתמורה, דורשת אוקראינה לקבל ערבויות ביטחוניות "הקרובות ביותר לסעיף 5 של ברית נאט"ו" (הסעיף המתייחס לברית ההגנה) - שיבטיח שמדינות בברית יסייעו לה צבאית אם תותקף שוב. על פי טיוטת ההסכם דורשת אוקראינה ערבויות ביטחוניות במקרה של תקיפה עתידית מרוסיה, ארה"ב, בריטניה, קנדה, צרפת, גרמניה, סין, איטליה, פולין, טורקיה וגם ישראל.
03:02: גורם בבית הלבן טען כי חיילים אוקראיניים בפולין מקיימים "על בסיס קבוע" אינטראקציה עם כוחות ארה"ב.
02:30: נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי טען בנאומו הלילי כי דיבר עם מנהיגי מדינות שותפות וביקש מהם להגביר את הלחץ בסנקציות על רוסיה. לדבריו, החל מהשבוע תקים אוקראינה קבוצת מומחים בלשכת הנשיא, אוקראינית ובין-לאומית, שתנתח בכל זמן את הסנקציות נגד רוסיה ועל מה הן באמת משפיעות.
01:31: דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב טען בריאיון כי רוסיה תשתמש בנשק גרעיני רק במקרה של "איום קיומי": "כל תוצאה של המבצע באוקראינה אינה סיבה לשימוש בנשק גרעיני".
23:52: המודיעין הבריטי: קבוצת וגנר, חברה צבאית פרטית רוסית, נפרסה במזרח אוקראינה. על פי ההערכה צפויים להתפרס כ-1,000 שכירי חרב ובהם מנהיגים בכירים בארגון - במטרה לבצע פעולות לחימה.
23:00: גורם בכיר באוקראינה אמר כי 1,099 בני אדם מהערים המופגזות פונו דרך מסדרונות הומניטריים ביום ראשון.