במקביל למלחמה הקשה והעקובה מדם המתנהלת באוקראינה, בעיקר במזרחה, מתנהלת מלחמה נוספת, שקטה יותר. אחד האלמנטים החשובים ביותר שמפעילים הרוסים בלחימה באוקראינה הוא לאו דווקא החיילים החמושים בחזית, אלא הסוכנים החשאיים הרבים, אלה הלבושים בבגדים אזרחיים ונראים רגילים ומסתובבים כל העת בין האזרחים האוקראינים המפוחדים. שירותי הביטחון החשאיים באוקראינה (SBU) משקיעים מאמצים כבירים לאתר ולעצור רבים מאותם סוכנים, שמשחקים תפקיד חשוב בהתקפות הרוסיות.
המלחמה באוקראינה - סיקור N12:
- לאחר חודשים במצור: מאות לוחמים פונו ממריופול
- פרטים חדשים על השמדת הגדוד הרוסי בדונבאס
- "רוסיה לא מצליחה לגייס חיילים נוספים ללחימה"
- רוסיה נסוגה מעיר נוספת - ופשעי המלחמה נחשפים
- רוסיה רשמה כישלון נוסף בשדה הקרב - בקייב אופטימיים
בשבועות האחרונים במזרח אוקראינה, הדי הפיצוצים וקולות הנפץ הפכו לשגרה כמעט קבועה באזורים רבים. ברבים מהמקרים, וכפי שהמודיעין הבריטי מאשר בימים האחרונים בדיווחיו היומיים, יורה הצבא הרוסי פעמים רבות בצורה לא מדויקת וחסרת הבחנה – מה שתמיד גורר נזקים עצומים. לצד זאת, בלא מעט מקרים הרוסים דווקא כן יורים באופן מדויק, וזאת למרות הקושי הגדול שלהם ביצירת "בנק מטרות" אוקראיניות.
בדיוק במקרים אלה נכנסים הסוכנים החשאיים לתפקידם – פעמים רבות הם אלו שמוסרים את המידע ומיקומי המטרות – והארטילריה הרוסית מטווחת אותן. כך למשל, פעמים רבות בהפצצה של מבני ממשל קבועים וארעיים, עולה מיד החשד כי אדם שנכח בשטח ומסר מידע בזמן אמת הוא האחראי לפגיעות. אחד המקרים המובהקים היא הפצצת מטה ה-SBU בעיר קרמטורסק שבמזרח אוקראינה בשבועות הראשונים למלחמה. על פי ההערכה, רוסיה מפעילה עשרות ואף מאות סוכנים חשאיים בעומק האוכלוסייה האוקראינית.
ה-SBU מעריך שהכוחות הרוסיים נשענים במידה רבה על משתפי פעולה במטרה לדייק את הפגיעות שלהם. בסוף השבוע האחרון הצליחה עדשת המצלמה של רשת CNN לתעד מעצר בזמן אמת של סרגיי, סוכן אוקראיני בשירות הרוסים בעיר סלוביאנסק. כשנשאל על ידי חוקרי שירותי הביטחון המיוחדים מה מפעיליו ביקשו ממנו, אמר: "קואורדינטות, תנועת ומיקומי כוחות, מיקומי פגיעות, ובאופן כללי תמונת מצב עדכנית של הנעשה בשטח".
כמה מהסוכנים הם מקרה קלאסי של מרגל זר שנטמע בתוך אוכלוסייה מקומית: אזרחים רוסים שהוצבו באזור דונבאס עוד לפני שהחלה המלחמה, והתחילו לחיות בין התושבים שם. סוג נוסף של סוכנים הם אלה התומכים פוליטית בפוטין ובמאמצי הלחימה הרוסיים, ומתנגדים לממשלה האוקראינית.
ב-SBU אומרים שבכל יום הם עוסקים במאמצים לתפוס משת"פ אחד לפחות. כשנשאל על המניעים שלו אמר כי הוא עושה זאת בעיקר עבור הכסף. "היום יש פחות ופחות בוגדים אידאולוגיים", אמר, "אבל אפילו אלה שתמכו בתוקפנות הרוסית בדונבאס מאז 2014, כשהם ראו מה רוסיה עושה כעת בערים האוקראיניות, הם התחילו לשנות את דעתם". לדבריו, הובטח לו סכום של כ-500 גריבניה (17 דולר) עבור כל פעם שימסור מידע לאויב. הוא סיפר שגויס באמצעות אפליקציית טלגרם על ידי אדם בשם "ניקולאי".
הסוכן שנתפס חשף בפני החוקרים שלו הודעות שקיבל ממפעילו הרוסי: "עשית עבודה נהדרת אתמול. היום צריך מידע דומה – תמונות, סרטונים, גאו-דאטה על תנועות הצבא, כמה זמן יידרש לך להשיג את המידע?" סרגיי השיב לו בהודעה כי הוא מעריך שיידרשו לו כשעתיים לביצוע המשימה, והמפעיל, "ניקולאי", השיב: "ממתין, היזהר: הקפד שהמצלמות לא יקלטו אותך, צלם תמונות וסרטונים בחשאיות".
לאורך כל המלחמה באוקראינה מתקבלים דיווחים רבים על השימוש שעושים הרוסים בסוכנים וכוחות חשאיים במשימות שונות. כבר בתחילת המלחמה דווח על מאות מרגלים וסוכנים בשירות הקרמלין שנפרסו ברחבי הבירה קייב ופעלו לזרוע בהלה וטרור בעיר, שעל פי ההערכות הרוסים ציפו לכבוש אותה בתוך ימים.
במקרה של קייב, מאות סוכנים של ה-FSB, שירותי הביטחון הרוסיים, העתיקו את מקום מגוריהם לבירה חודשים לפני שפרצה המלחמה. אותם סוכנים התערבבו באוכלוסייה המקומית, מצאו עבודות, יצרו קשרים בין-אישיים – והכול במעטה של זהות בדויה. עם תחילת המלחמה, שתוכננה על פי ההערכות במשך זמן רב, החלו הסוכנים לפעול ברחובות העיר, ועל פי הערכות שונות אף ניהלו מרוץ להגיע לנשיא וולודימיר זלנסקי בשבועות הראשונים למלחמה.
כזכור, בתחילת המלחמה, זמן קצר לאחר הפלישה, הטילו האוקראינים סגרים גדולים וארוכים על הבירה, והאזרחים לא יכלו לעזוב את בתיהם למשך פרקי זמן של 36 שעות ברצף ויותר. בשבועות שלאחר מכן, לאחר שהוסר האיום של פגיעה מיידית בזלנסקי ובכירי ממשלתו, התברר שאירועי העוצר הכבדים נועדו לעצור את תנועת הסוכנים הזרים, כולל כאלה מכוח וגנר, ולאתר אותם בקלות יחסית.