כמעט 4 שבועות לאחר שפרצה המלחמה בין רוסיה ואוקראינה, וגורמי המודיעין המערביים חוזרים וטוענים שההתקדמות הרוסית בשטח נבלמה כמעט לחלוטין. בעוד שנראה היה בימים הראשונים למלחמה שהרוסים נמנעים מפגיעה באוכלוסייה אזרחית – כבר תקופה ארוכה שאלו אינם עוד פני הדברים. לפני יומיים הודיעו באו"ם שכמעט 1,000 אזרחים נהרגו עד כה בלחימה, ואילו האוקראינים עצמם מעריכים שהמספר גבוה בהרבה.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אישר הלילה (שלישי) שרוסיה השתמשה שוב בטיל היפר-סוני (שגיא-קולי) במלחמה. "יש סיבה שהם משתמשים בזה, כמעט בלתי אפשרי לעצור את זה", אמר בדברים שנשא לקראת יציאתו לביקור באירופה עוד השבוע. דובר הפנטגון ג'ון קירבי התייחס לטענות על פגיעות רוסיות באזרחים ואמר: "אנחנו בהחלט מזהים ראיות שכוחות רוסיים מבצעים פשעי מלחמה. אנו פועלים לאסוף ראיות על כך". במקביל, הוחלט בימים האחרונים לפתוח בחקירה נגד צבא רוסיה בבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג בחשד לביצוע פשעי מלחמה.

פושע מלחמה? נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: Getty Images)
פושע מלחמה? נשיא רוסיה ולדימיר פוטין|צילום: Getty Images

מי שעשוי להתמודד עם האשמות כבדות בעניין הוא לוטנט ג'נרל (מקביל לדרגת רב-אלוף) מיכאיל מזנצב, העומד בראש מרכז פיקוד ההגנה הרוסי. מזנצב הוא העומד מאחורי האולטימטום הרוסי בדרישה לכניעת העיר מריופול וידוע לשמצה בשל התפקיד שמילא בפיקוד על צבא רוסיה בלחימה בסוריה. הוא ידוע כמי שניהל את הלחימה הרוסית, בשילוב כוחות הנשיא אסד, נגד המורדים בעיר חלב, שהפכה לעי חורבות ולסמל החורבן במלחמת האזרחים בסוריה.

מיכאיל מזנצב, מפקד הכוחות הרוסים במריופול, אוקראינ
מיכאיל מזנצב, מפקד הכוחות הרוסים במריופול, אוקראינה

התפקיד המכריע שזוכה לו מזנצב כעת מסמל אולי יותר מכל את ההבנה כי אוכלוסייה אזרחית אינה מהווה עוד מכשול או אתגר עבור צבא רוסיה באוקראינה בדרך להשגת מטרותיו. בשידורי רשת BBC טענו כי מריופול היא יותר "עיר לשעבר" מאשר "עיר". על פי הדיווחים, 80%-90% מהבניינים בעיר ספגו פגזים וטילים ואף כי כ-40% מהמבנים בעיר אינם ניתנים לשיקום. זאת לצד הטענה כי בכל 10 דקות בממוצע נופל בעיר טיל. מזנצב מצידו, טוען שכוחות לאומניים אוקראיניים מחזיקים את האזרחים במריופול כבני ערובה – והם האחראים למוות ההמוני שמתחולל בעיר – שגופי הצלה כמו הצלב האדום מזהירים במשך ימים מפני אסון הומניטרי שכבר מתחולל בה.

בית החולים ליולדות, בית הספר לאומנות והתיאטרון העירוני, שרובם ככולם העניקו מקלט לאזרחים חפים מפשע רבים – הפכו גם הם למטרות לגיטימיות עבור צבא רוסיה במריופול. הרוסים חוזרים ואומרים שכוחות צבאיים לאומנים משתמשים באותם אתרים ומנצלים את האוכלוסייה האזרחית שבהם כמגן אנושי – ובכך מצדיקים את התקיפות הנרחבות.

בית החולים ליולדות בעיר מריופול (צילום: חדשות)
בית החולים ליולדות בעיר מריופול|צילום: חדשות

הטענה הרוסית על פעילות של כוחות צבא לאומניים אוקראיניים במריופול מתייחסת בעיקר ל"גדוד המבצעים המיוחדים של אזוב", כוח צבאי ימני ניאו-נאצי המשתייך באופן רשמי למשמר הלאומי באוקראינה, וגובה אבדות כבדות מצבא רוסיה. היחידה הוקמה לראשונה בשנת 2014, והשתתפה בלחימה בזמן הכיבוש מחדש של מריופול מידי כוחות הבדלנים הפרו-רוסים שהשתלטו גם על המחוזות דונייצק ולוהנסק. כוחו של גדוד אזוב מונה בין כמה מאות לאלפים בודדים של לוחמים, אבל רוסיה, ובמיוחד כלי התקשורת שבה, מרבים להדגיש את השפעתו על המלחמה. על רקע הלחימה בקבוצה זו, ולצד הרטוריקה הרוסית במלחמה להביא ל"דה-נאציפיקציה" של אוקראינה, רואים הרוסים הזדמנות להצדיק את הלחימה האגרסיבית במריופול ואף להביא לכתישתה בפועל.

רגימנט אזוב (צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP/GettyImages)
רגימנט אזוב|צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP/GettyImages
לוחמי היחידה (צילום: GENYA SAVILOV/AFP/GettyImages)
צעדה של לוחמי "אזוב", לפני השינויים שנעשו בגדוד|צילום: GENYA SAVILOV/AFP/GettyImages

ואולם, לא רק במריופול מפציצים הרוסים אתרים אזרחיים ללא הפסקה. אתמול הופצץ ונחרב בבירה קייב מרכז מסחרי גדול, וגם כמה בנייני דירות סמוכים נפגעו. גם במקרה זה, כמו במקרים קודמים, כמו למשל בתקיפת מחסן נשק גדול באזור העיר איוונו-פרנקיבסק שבמערב אוקראינה לפני 3 ימים, בוצע שימוש בטיל היפר-סוני. דבריו של ביידן הלילה מצטרפים לדברים שאמר על פוטין בשבוע שעבר: "אני חושב שהוא פושע מלחמה". האמירה הזו גרמה למשרד החוץ הרוסי לזמן אתמול את השגריר האמריקני במוסקווה לשיחת נזיפה, ולעדכן אותו כי היא מביאה את היחסים בין ארה"ב ורוסיה ל"סכנת התמוטטות".

המרכז המסחרי שהופצץ בקייב - לפני ואחרי (צילום: לפי סעיף 27 א')
המרכז המסחרי שהופצץ בקייב - לפני ואחרי|צילום: לפי סעיף 27 א'

ככל שמתקדמת המלחמה ניכר כי רוסיה מסמנת מטרות בשל חשיבות גיאוגרפית, מבלי להתחשב כלל במכשולים האזרחיים שבדרך. בשל כך, נדמה שגורלה של העיר מריופול נחרץ, שכן היא שוכנת במיקום אסטרטגי מכריע מבחינת הרוסים. מדובר באחת הערים הגדולות הקרובות ביותר לגבול הרוסי מצד אחד, ומנגד לעיר נמל חשובה לחופי הים השחור.

פרופסור אלכס בלאמי, חוקר קונפליקטים, אמר לרשת ABC שמריופול נמצאת בין כמה קבוצות חיילים רוסים המתקדמות מכמה כיוונים שונים. "נראה שהמטרה הרוסית היא לחבר בין כוחותיה הנעים מחצי האי קרים בכיוונים צפון ומזרח עם אלה הנעים מערבה מדונבאס, במטרה ליצור טריטוריה רציפה בשליטה רוסית לאורך החוף הדרום מזרחי של אוקראינה", אמר.

התיאטרון במריופול שהופצץ עם הכיתוב
יומיים לפני שהופצץ: התיאטרון במריופול כשמצדדיו הכיתוב "ילדים" כדי לסמן לטייסים שלא להפציצו|צילום: maxar
התיאטרון שהופצץ במריופול

"מריופול בבירור עומדת בדרכה של המטרה הזו", אומר פרופסור גרהאם גיל מאוניברסיטת סידני, מומחה לפוליטיקה רוסית. לדבריו, מריופול נמצאת בליבו של נתיב יבשתי מרוסיה לכיוון חצי האי קרים. "אם יוקם ויישמר מסדרון שכזה, הוא ישפר מאוד את הגישה הרוסית לחצי האי קרים, שכרגע מוגבלת לדרך הים וגשר יבשתי אחד צר", הוסיף.