ארה"ב מגבירה את קצב החימוש לאוקראינה: וושינגטון מתכוונת לספק לקייב מל"טים התקפיים מתקדמים מסוג MQ-1C Grey Eagle, שמסוגל לשאת טילים מסוג Hellfire, כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס. הדיווח מגיע על רקע ההחלטה של ממשל ביידן לספק 4 משגרי רקטות וטילים מתקדמים מסוג Himars.
בכיר בפנטגון מסר אתמול (רביעי) כי אוקראינה תקבל כבר בימים הקרובים 4 סוללות של הנשק המתקדם, לאחר שבתחילה הביעו חשש גדול מפני הכוונה להעביר אותו לשדה הקרב. בשלב הראשון צפויים האמריקנים לאמן צוותים אוקראינים על אדמת אירופה בהפעלת הנשק המתקדם, שיעיל לטווח של מאות ק"מ ונחשב נשק שובר שוויון, לפני שיישלח לשדה הקרב.
עוד מסרו בפנטגון כי הנשיא זלנסקי נתן לנשיא ביידן הבטחה אישית כי לא ייעשה במשגרים המתקדמים שימוש כדי לתקוף טריטוריות רוסיות, אלא רק כדי לפגוע בכוחות הרוסיים על אדמת אוקראינה. "ארה"ב מאמינה כי לאוקראינה זכות מלאה לעשות כל שניתן כדי להגן על שטחיה". עוד הוסיפו בפנטגון על מצב הלחימה: יותר משלושה חודשים לאחר שהחלה המערכה – רוסיה רחוקה מאוד מתוכנית המלחמה שלה, זאת לאחר שציפתה להכריע את אוקראינה בתוך ימים בודדים.
מנגד, משרד ההגנה הרוסי עדכן אתמול כי "כוחות הגרעין" של צבא רוסיה פתחו תרגיל במחוז איוונובו שמצפון למוסקווה. בתרגיל משתתפים כאלף אנשי שירות, מאות כלי רכב, כלי טיס בלתי מאויישים, רכבים להסרת מוקשים ומשגרי טילים בליסטיים בין-יבשתיים.
עיתוי התרגיל אינו מקרי, על רקע ההכרזה של הנשיא ג'ו ביידן כי ארה"ב תספק לאוקראינה תחמושת ומערכות טילים מתקדמות, כחלק מחבילת סיוע ביטחוני בסך 700 מיליון דולר, שתכלול גם מכ"מים למעקב אווירי, טילים נגד שריון, מסוקים, כלי רכב וחלקי חילוף. החבילה תהיה הסיוע ה-11 במספר שמגיע מהמעצמה.
"ארה"ב לא מעודדת את אוקראינה או מאפשרת לה לתקוף מעבר לגבולותיה, ואינה מבקשת להאריך את המלחמה", אמרו גורמים רשמיים בממשל האמריקני. עם זאת, הם הדגישו כי הסיוע האמריקני יותאם לאופן התפתחות המלחמה ולצרכים המידיים של אוקראינה, וציינו כי "ארה"ב לא תלחץ על ממשלת אוקראינה, בפומבי או בחשאיות, לבצע ויתורים טריטוריאליים כלשהם".
הלחימה העזה בחבל דונבאס נמשכת, והמכון לחקר המלחמה (ISW) מעריך הבוקר כי הכוחות הרוסיים מנסים להתקדם באזור הכפר לישנסק כדי להימנע מחציה של נהר סיברסקי דונייץ, שם איבדו לפני כמה שבועות גדוד שלם (485 חיילים) בהפצצה אוקראינית. כל זאת, למרות "הישגים מועטים והתקדמות איטית באזור".
במקביל, נמשכים הקרבות האינטנסיביים באזור העיר סברודונייצק, שם על פי ההערכות רובה כבר נמצא בשליטה רוסית וצ'צ'נית. על פי הדיווחים, לפחות 70% מהעיר נשלטת על ידי צבא רוסיה ושלוחיו. אתמול הופצץ אחד המפעלים הגדולים באזור התעשייה בעיר, המייצר דשנים, וגובר החשש לאסון סביבתי בשל דליפה כימית. מעבר לכוחות הלוחמים, בעיר נמצאים עוד עשרות אלפי אזרחים.
בכיר בפנטגון מעריך: צבא רוסיה איבד 20% מהכוח שלו
לאחר 3 חודשי מלחמה, הצבא הרוסי שחוק ומוכה, וחייליו איבדו את רוח הלחימה. זו הסיבה העיקרית שאילצה את רוסיה לנטוש את השאיפה לכיבוש אוקראינה כולה, כך אומרים בכירים בממשל האמריקני. בכיר בפנטגון מוסיף כי כוח הלחימה הכולל של הצבא הרוסי ירד בכ-20%, וכי במהלך המלחמה רוסיה איבדה לפחות 1,000 טנקים. כמו כן, חלק מהאזורים שנכבשו על ידי הרוסים במזרח אוקראינה נכבשו בתוך זמן קצר חזרה על ידי כוחות אוקראינים.
כחלק מההתמודדות של הרוסים עם כישלון התוכנית המקורית, הנשיא ולדימיר פוטין מינה בחודש שעבר את גנרל אלכסנדר דבורניקוב למפקד הכוחות הרוסיים באוקראינה. דבורניקוב ניסה לייצר תיאום טקטי בין חילות האוויר והיבשה, אך הטייסים הרוסים ממשיכים לפעול באותה הטקטיקה של הימנעות מסיכונים שבה השתמשו בימיה הראשונים של המלחמה. הם חוצים את הגבול כדי לתקוף וחוזרים במהירות לשטח רוסיה, במקום להישאר במרחב האווירי של אוקראינה ולהילחם במטוסי האויב. זו ככל הנראה הסיבה שבגינה לא הצליחו הרוסים להשיג עליונות אוויריות בשמי אוקראינה, כך אומרים גורמים רשמיים בארה"ב. חלק אף מעריכים כי מינויו של דבורניקוב בוטל.
כעת הצבא הרוסי מרוכז במזרח אוקראינה, ששם נמצאים קווי האספקה העיקריים מרוסיה. הכיבוש הארוך של מריופול שהושלם בחודש שעבר אפשר לרוסים לייצר מסדרון יבשתי מחצי האי קרים דרומה.
גם הצבא האוקראיני נחל אבדות כבדות במהלך המלחמה. אתמול אמר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי שייתכן כי כ-100 חיילים אוקראינים מתים מדי יום. בביקור שערך נשיא אוקראינה זלנסקי בעיר חארקוב מוקדם יותר השבוע, הוא אמר כי סברודונייצק היא העיר האחרונה במחוז לוגנסק שהשליטה עליה נחשבת קריטית לכל הצדדים. לדבריו, כ-90% מהבתים בעיר ניזוקו במלחמה.