בעוד שעל אדמת אוקראינה נמשכות כל העת התקיפות הרוסיות והתקפות הנגד האוקראיניות, עיני העולם נשואות היום (רביעי) אל עבר שתי פסגות שמתקיימות במקביל - פסגת מדינות נאט"ו שמתרחשת במדריד בירת ספרד, ואלפי קילומטרים משם, באשחבאד שבטורקמיניסטן מתקיימת פסגת הים הכספי. אף על פי שיש ניסיונות להכניס מתחת לאור הזרקורים נושאים נוספים, ברור לכל שהעניין המרכזי שמעסיק את המשתתפים בשתי הפסגות הוא המלחמה באוקראינה.
על רקע החשש שרוסיה תרחיב את התקיפות שלה גם מעבר לאוקראינה, בנאט"ו ממשיכים לדון בבקשה של שוודיה ופינלנד להצטרף לברית, בקשה שנעשתה בעקבות המלחמה באוקראינה. בפסגה שמתקיימת במדריד, נשיא פינלנד סאולי נייניסטו אמר כי טורקיה הסכימה לתמוך בהצעה להכניס את פינלנד ואת שוודיה לברית נאט"ו, וכי נחתם מזכר הבנות משותף בין שלוש המדינות. לדבריו, המסמך מדגיש את המחויבות של הלסינקי, שטוקהולם ואנקרה "להעניק את תמיכתן המלאה זו לזו" בעת איום על אחת המדינות.
ההסכמות בין הצדדים מגיעים אחרי התנגדות שהביעה טורקיה לצירוף שתי מדינות הצפוניות לברית, וזאת בגלל הקשרים שאנקרה מקיימת עם מוסקווה. אחרי שעברו את המשוכה הזו, הנשיא הפיני הוסיף כי הצעדים הקונקרטיים להצטרפות לנאט"ו יסוכמו ביומיים הקרובים. נזכיר כי אם חברתה של פינלנד בנאט"ו אכן תאושר, היא תהיה המדינה עם הגבול המשותף הארוך ביותר עם רוסיה מבין מדינות הברית הצבאית.
ועל רקע המשברים הכלכליים שנגרמים בגלל הקושי לייצא חיטה מאוקראינה והסנקציות על רוסיה שמייצאת גם גז ונפט, מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג הדגיש את הצורך של מדינות נאט"ו להישאר עצמאיות. "הדרך שבה רוסיה משתמשת באנרגיה שלה בתור נשק, מראה את הצורך להיגמל במהירות מהנפט והגז הרוסיים", אמר סטולטנברג. עוד הוסיף מזכ"ל נאטו: "אסור לנו להחליף תלות אחת בתלות אחרת".
עם זאת, סטולטנברג ניסה אף להציע חלופה אחרת: "הרבה טכנולוגיות ירוקות חדשות מגיעות מסין. יש צורך לגוון את מקורות האנרגיה ואת הספקים שלנו". מעבר לכך, הוא גם הדגיש כי הסנקציות שמוטלות על רוסיה הן "מחיר ששווה לשלם עבור החופש".
בעוד שבמדריד דנים מנהיגי הברית המערבית באופן שבו ניתן להגן על אוקראינה מפני התקיפות של הרוסים, במזרח הקרוב דנים דווקא באופן שבו ניתן להגן על הרוסים מפני האוקראינים. לבירת טורקמניסטן, אשחבאד, הגיעה אחר הצוהריים שורה של שרי חוץ, מרוסיה, איראן, קזחסטן, אזרבייג'ן וטורקמניסטן.
שר החוץ האיראני חוסיין-אמיר עבדאללהיאן הגיע לפסגה מטורקיה, שם נפגש עם עמיתו הטורקי, אחרי שהביקור הזה נדחה בעקבות האיומים על הישראלים באיסטנבול. הפעם הוא נפגש עם שרי החוץ של המדינות ששוכנות לחופי הים הכספי וגם עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב שהגיע ממוסקווה.
במסיבת עיתונאים שכינס, לברוב התייחס לפסגת ה-G7 שנערכה בגרמניה ואליה לא הוזמנו הרוסים בגלל התקיפות באוקראינה. לעומת זאת, רוסיה הודיעה השבוע כי היא תגיע לפסגת ה-G20 שתתקיים באינדונזיה, פסגה שצפויה להיות טעונה במיוחד.
לברוב אמר: "נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי יכול לפנות לכל פורום, אבל לרוסים כלל לא אכפת אם הוא ישתתף בפסגת ה-G20 באינדונזיה או שלא ישתתף בה". לברוב אף הקניט את ההופעות התקשורתיות החוזרות והנשנות של זלנסקי ואמר: "ככל הנראה, בזמן שהוא נח מקבלת ההוראות מוושינגטון, הוא ישמח לשאת נאומים בכל התכנסות".
היום יגיע לפסגת הים הכספי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, אך עוד לפני כן הוא הגיע לביקור בטג'יקיסטן. מדובר בפעם הראשונה שבה פוטין יוצא מחוץ לגבולותיה של רוסיה מאז פרצה המלחמה באוקראינה. פוטין נחת בשעות הצהריים בדושנבה, ולאחר מכן נסע לפגישה עם הנשיא הטג'קי אמומלי רחמון.
על רקע היחסים הקרובים בין רוסיה לבין טג'יקיסטן, שהייתה חברה בברית המועצות, מנהיגי שתי המדינות דנו במגוון תחומים, בין היתר בכלכלה, במחסר, בשיתוף הפעולה הצבאי שלהן וכן בקשרי התרבות. על פי סוכנות הידיעות הרוסית ריה, שני הנשיאים הקדישו תשומת לב מיוחדת למצב באפגניסטן.
ובאמצע בין שתי הפסגות הללו עדיין נמשכת המלחמה הגדולה ביותר שידעה אירופה מאז מלחמת העולם השנייה. הגברת הראשונה של אוקראינה, אולנה זלנסקה, סיפרה בראיון ל-CNN על הסבל של אזרחי מדינתה שלא מפסיק כבר מאז 24 בפברואר: "קשה מאוד להחזיק מעמד", אמרה זלנסקה, "אנחנו צריכים לצבור כוחות ולאגור אותם". לצערה, זלנסקה הוסיפה כי היא לא יודעת מתי המלחמה הזו צפויה להיגמר: "אנחנו לא יכולים לראות מתי הסבל יסתיים".