לפני חודשיים בדיוק פתח צבא רוסיה במלחמה נגד אוקראינה. למלחמה קדמו חודשים ארוכים של ריכוזי כוחות רוסיים בגבול אוקראינה, והערכות מודיעין מערביות רבות בנוגע לכוונתו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין. נכון להיום, אוקראינה, המדינה הגדולה ביותר באירופה, עומדת בפני חורבן. עם זאת, הצבא הרוסי, שרבים העריכו לפני המלחמה ובתחילתה כי ישיג את יעדיו בתוך ימים ספורים, או לכל היותר כמה שבועות – נוחל כישלון אחר כישלון בשדה הקרב.

למרות האבדות הכבדות, העם האוקראיני בראשות הנשיא זלנסקי מפגין איתנות ורוח קרב מרשימה. מנגד, רוסיה בהובלתו של פוטין, שנחשב בעיני רבים למנהיג כל יכול, רושמת עשרות אלפי נפגעים מקרב חיילי הצבא, נתונה לסנקציות חסרות תקדים מצד המערב, וגם חופש הביטוי המסוים שעוד היה בה לפני המלחמה – נעלם כמעט לחלוטין.

וולודימיר זלנסקי, ולדימיר פוטין (צילום: ap)
"בובה יהודית של המערב". פוטין וזלנסקי|צילום: ap

סיקור נרחב של מלחמת רוסיה-אוקראינה ב-N12:

ב-24 בפברואר פלש צבא רוסיה לאוקראינה מ-3 חזיתות. בימים הראשונים רווחה התחושה בקרב רבים כי זמנה של אוקראינה כמדינה עצמאית קצר, ורבים העריכו כי כוחות הצבא הרוסי יכבשו את הבירה קייב במהרה ויצליחו גם לשים את ידיהם על הנשיא זלנסקי. במקביל, מדינות המערב הגיבו במהירות מרשימה, וביד אחת הטילו על רוסיה שורת סנקציות קשות, שהביאו לפגיעה של ממש בכלכלה הרוסית; וביד השנייה החלו בקמפיין נרחב לחימושה של אוקראינה וחיזוק צבאה במיטב הנשק המתקדם מהמערב. גם בסוף השבוע האחרון, כמעט חודשיים לתחילת המלחמה, הודיע נשיא ארה"ב ביידן על סיוע נוסף לצבא אוקראינה, בהיקף של 800 מיליון דולרים.

התוכנית הרוסית

עם התקדמות הלחימה וחלוף הימים התבררה תמונת המצב במלחמה, שלמרות שכבר עתה היא אחת המלחמות המתועדות ביותר היסטוריה – מנגד היא מתאפיינת גם בריבוי חדשות כזב ודיווחים שקריים או לא מאומתים. בתחילה היו כאלה שטענו כי הכול מתנהל על פי תוכנית המלחמה הרוסית של פוטין, אך לבסוף ניכר כי תמונת המצב שונה לחלוטין - צבא רוסיה מתקשה בלחימה באוקראינה ולא מצליח לעמוד במטרות שהוצבו בפניו בתחילת המלחמה: פירוז ו"דה-נאציפיקציה" (כלומר, החלפת הממשלה הנוכחית, הפרו-מערבית, בממשלה נוחה יותר עבור האינטרסים של מוסקווה) של אוקראינה.

טנקים של כוחות פרו רוסיים באוקראינה (צילום: Andrew Burton, Getty images)
צילום: Andrew Burton, Getty images

במקביל לכשלונות בהשגת מטרות אלו, בשבועות האחרונים ניכר כי רוסיה נחושה לעמוד לפחות במטרה אחת נוספת שהציבה לעצמה לפני המלחמה: הגנה על אזור דונבאס שבמזרח. בתחילת השבוע שעבר פתחה רוסיה במתקפה נרחבת על אזורי מזרח אוקראינה, וכעת המטרה היא לכבוש אותם, אולם אם להתרשם מדיווחי המודיעין הבריטי – רוסיה עוד רחוקה מאוד מלעשות זאת. בסוף השבוע עדכן משרד ההגנה הרוסי את המטרות וחשף מטרה נוספת של מוסקווה: כיבוש ושליטה על כל רצועת החוף האוקראינית, עד גבול מולדובה. לפי שעה נראה כי צפוי לרוסים אתגר של ממש בכיבוש עיר הנמל אודסה, אולם במולדובה הקטנה כבר חוששים שהם הבאים בתור, ובמיוחד החבל הבדלני טרנסניסטריה.

הרס, חורבן ופגיעה באזרחים

הצד המכוער ביותר של המלחמה נחשף במעשי הזוועה והטבח שביצע הצבא הרוסי בשטחים הנתונים לשליטתו. חשיפת תמונות האסון מהטבח שערכו החיילים הרוסים בבוצ'ה, פרוור יוקרתי של קייב עד לפרוץ המלחמה, הן רק חלק מהמעשים האכזריים של הרוסים. בעוד ועוד מקומות ברחבי אוקראינה נחשפים מעשים מחרידים שביצעו החיילים הרוסים באוכלוסייה האזרחית, כולל הוצאות המוניות להורג, מעשי אונס קשים של נשים וילדות, ופגיעה של ממש בכל אורחות החיים.

העיר שהפכה אולי יותר מכל לסמל ההרס והחורבן היא מריופול, שעל פי ההערכות עשרות אלפים מאזרחיה נהרגו ומאות אלפים נמלטו ממנה. מימי המלחמה הראשונים צרים הכוחות הרוסיים על העיר, וכעת מתרכז המצור במפעל הפלדה "אזובסטל" שבאזור התעשייה בעיר, זאת על רקע הודעתו של שר ההגנה הרוסי שויגו לנשיא פוטין ביום חמישי על השלמת כיבוש העיר. בימים האחרונים החלו להיחשף קברי אחים בעיר וסביבותיה, ולפי הרשויות באוקראינה, רק לאחר נסיגת הכוחות הרוסיים מהעיר ניתן יהיה להבין באמת את גודל האסון שפקד אותה. כבר עכשיו, ההערכה היא כי כמעט 100 אחוזים מהבניינים בעיר נחרבו מן היסוד.

גופות אזרחים בבוצ'ה ואירפין, אוקראינה
גופות אזרחים בבוצ'ה ואירפין, אוקראינה
בוצ'ה אוקראינה (צילום: AP Photo/Rodrigo Abd)
בוצ'ה אוקראינה|צילום: AP Photo/Rodrigo Abd

סנקציות ותקשורת מוטה

האוקראינים אינם היחידים שנפגעו מהמלחמה – גם האזרחים הרוסים ספגו מכה של ממש – בעיקר מהבחינה הכלכלית והחברתית. במשך החודשיים האחרונים מטילות מדינות המערב סנקציות קשות וחריפות בזו אחר זו על רוסיה וכלכלתה. חשבונות בנק ונכסים בשווי מאות מיליארדי דולרים שנמצאים בבעלות רוסית במדינות מערביות הוחרמו, ורמת החיים הכללית ברוסיה הידרדרה מאוד. הכלכלה הרוסית נפגעה באופן קשה, ולמרות התייצבות הרובל (כתוצאה משורת פעולות התערבות של הממשלה הרוסית בכלכלה), חווה רוסיה נזקים חמורים. אחת התוצאות הישירות לכך, שרבות מהן עוד ייראו במשך זמן רב בעתיד, היא העובדה שרוסיה הפכה לחדלת פירעון במטבע זר, עם חוסר יכולתה לעמוד בהתחייבויות למדינות זרות שנועדו להתקבל בדולרים.

מחאה נגד המלחמה באוקראינה, רוסיה (צילום: Getty Images)
צילום: Getty Images

השפעה נוספת של המלחמה על האוכלוסייה הרוסית היא הפגיעה הקשה והדרמטית בחופש הביטוי במדינה. אומנם גם לפני המלחמה לא הייתה ידועה רוסיה בחופש הביטוי הנרחב שלה, אולם עם הפלישה לאוקראינה נחקק החוק נגד פרסום "דיסאינפורמציה", לצד סילוקן של רשתות שידור זרות מתחומה של רוסיה, וכן סגירתן של הרשתות החברתיות הגדולות ברוסיה. תמונת המלחמה המתקבלת מאוקראינה במערב היא שונה מאוד מזו המתקבלת על ידי האזרחים הרוסים, ודוגמה לכך ניתן ללמוד מהעמימות הגדולה שמשדרים הרוסים סביב גורלם של רבים מאנשי הצוות בספינת המלחמה "מוסקווה", שטבעה לפני שבוע וחצי לאחר שככל הנראה ספגה פגיעה ישירה מטילים אוקראיניים.

איחוד שורות בנאט"ו וחימוש מחודש באירופה

גם יבשת אירופה בפרט ומדינות המערב בכלל חוות השפעה של ממש בעקבות המלחמה באוקראינה. אם לפני המלחמה היה ארגון נאט"ו מפוזר, לא מאורגן ולא מאוחד – המלחמה הרוסית בהובלת פוטין והאימה שהוא מטיל על שאר יבשת אירופה הביאו לאיחוד השורות בברית. כעת, מדינות רבות שאינן חברות בה עושות את מירב המאמצים כדי להצטרף אליה, והבולטות ברשימה כעת הן פינלנד ושוודיה. בנוסף, לימדה המלחמה את מדינות המערב את הבעייתיות שבתלות הגדולה שלהן במוצרי האנרגיה הרוסיים, ובעיקר הגז הרוסי – שאחראי לחלק ניכר מהחשמל של הגדולות שבמדינות היבשת. כעת, נחושה אירופה להתנתק מהתלות ברוסיה.

מלחמת רוסיה אוקראינה: בוריס ג'ונסון בדרך לפסגת נאט (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בבריסל בדרך לפסגת מנהיגי נאט"ו|צילום: רויטרס

במקביל, האיצה המלחמה תהליך חימוש מחודש ביבשת, שבשנים האחרונות נרדמה על זרי הדפנה והשלום. כעת, הופכות מדינות רבות, ובראשן גרמניה, את הביטחון לאחת מההשקעות המרכזיות של הממשלה, וכדאי יהיה לעקוב אחר התפתחות זו בשנים הקרובות – שעלולה להיות פתח לצרות נוספות.

הדי המלחמה

תמונת המצב כעת מצביעה על ריכוז מאמצי המלחמה הרוסיים במזרח אוקראינה ובדרומה, אך ההערכות הן כי המכות שספג הצבא הרוסי עד כה במלחמה השפיעו באופן ניכר על יכולתו. במקביל, בימים האחרונים שבו הרוסים להפציץ מן האוויר ערים גדולות בעומק אוקראינה - אזורים שמהם כבר נסוגו - כמו קייב, לבוב ואודסה.

המספרים הרשמיים משתנים מעת לעת, וניכר פער גדול בין הערכות האוקראינים, הרוסים ומדינות המערב, אך כבר עתה ניתן לקבוע שעשרות אלפי אזרחים וחיילים אוקראינים נהרגו, ומנגד נהרגו, נפצעו ונפלו בשבי עוד עשרות אלפי חיילים רוסים. לכך חשוב להוסיף גם את מיליוני הפליטים האוקראינים שהצליחו להימלט מהמדינה בחודשיים האחרונים, בטורי ענק שהפכו לתמונות קורעות לב. מבחינה חומרית, סביר שייקח עוד זמן רב עד שמישהו יוכל להעריך בצורה מציאותית את היקף הנזק שגרמה הפלישה הרוסית לאוקראינה – ושעוד צפוי להימשך ולגדול ככל שתימשך המלחמה. עד עתה העריכו האוקראינים באופן גס כי עלות הנזק מוערכת ביותר מטריליון דולרים.

מלחמת רוסיה אוקראינה: פליטים שהגיעו לפולין (צילום: רויטרס)
מרכז ספורט בעיר הרוביישוב בפולין שהפך למרכז לקליטת פליטים אוקראינים|צילום: רויטרס
אזרחים אוקראינים שהגיעו לנתב
צילום: תומר נויברג, פלאש 90

ניכר כי המלחמה עוד רחוקה מאוד מלהסתיים, וסביר שרבים עוד ייהרגו בשני הצדדים ונזק רב עוד צפוי גם כן. יחד עם זאת, חודשיים לאחר שפרצה, ועם כל הניסיונות להימנע מקלישאות מיותרות, אפשר לומר כמעט בוודאות כי העולם כעת הוא לא העולם שהיה ב-23 בפברואר. המלחמה רחוקה מלהשפיע רק על אוקראינה ורוסיה, וסביר שגם לאחר שתסתיים נמשיך לראות את השפעותיה במשך שנים ארוכות.