מדינות מתנדנדות, אלקטורים, אסיפות בוחרים - שיטת הבחירות האמריקנית נראית מסובכת למי שרגילים לשיטת הבחירות הפרלמנטרית הישראלית. פחות משבוע לפני הבחירות, איך בעצם נבחר נשיא ארצות הברית? ומי מהמועמדים מוביל?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ארה"ב מורכבת מ-50 מדינות. בכל מדינה ביום הבחירות נספרים הקולות, והמועמד לנשיאות שמקבל את רוב הקולות הוא המנצח באותה מדינה. לכמות הקולות שכל מועמד מקבל ברמה הלאומית אין משמעות - הרוב לא קובע: בבחירות בשנת 2000 גור קיבל יותר קולות מבוש, הפסיד לו במניין האלקטורים, ובוש נכנס לבית הלבן. כך, לסקרים הלאומיים - אין משמעות של ממש.
לכל אחת מ-50 המדינות יש מספר נציגים - אלקטורים - שהוא יחסי לגודל האוכלוסייה שלה. כך למשל, לניו ג'רזי הקטנה אך המאוכלסת בצפיפות יש 15 אלקטורים, ולמונטנה הגדולה אך דלילת האוכלוסייה יש שלושה אלקטורים - המספר המינימלי למדינה.
מספר הזהב: 270 אלקטורים
לכל המדינות ביחד יש 538 אלקטורים. המנצח צריך רוב - 270 אלקטורים. לכן, נכון יותר לעקוב אחר התוצאות בכל אחת מהמדינות, ולעקוב אחר מספר האלקטורים שיש לכל אחד מהמועמדים. ברגע שלרומני או אובמה יהיו 270 אלקטורים, ניתן יהיה להכריז על המנצח.
המנצח בכל מדינה זוכה בכל האלקטורים שלה, לא משנה הפער בו הוא ניצח. ברוב מדינות ארה"ב יש מנצח בטוח, ובמדינות אלו לא מתקיים כלל קמפיין. על פי הסקרים, לרומני יש 191 אלקטורים ממדינות שמצביעות בוודאות לרפובליקנים, רובן מדינות בדרום ארה"ב ובמרכזה. לאובמה יש 201 אלקטורים בטוחים, רובם ממדינות צפון מזרח ארה"ב ומהמדינות ששוכנות לחוף האוקיינוס השקט.
המדינות המתנדנדות, שלא בטוח למי הן יצביעו - הן אלו שיקבעו את המנצח. לפי הסקרים, שתי המדינות שיקבעו בסוף את הנשיאות הן אוהיו ופלורידה: אם רומני ינצח בשתיהן הוא יקבל 275 אלקטורים ויבחר לנשיא ארה"ב הבא. אם אובמה ינצח באוהיו או בפלורידה הוא ינצח בבחירות. עם עוד כמה מדינות בהן המירוץ צמוד, התוצאה יכולה להשתנות בליל הבחירות לכאן או לכאן, והכל פתוח.