מועמדת המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב קמלה האריס צפויה להודיע ביממה הקרובה על בחירתה לסגן הנשיא המיועד מטעמה. אתמול (ראשון) האריס ראיינה שלושה מועמדים לתפקיד, ובארה"ב דווח שהם בעלי הסיכוי הגבוה ביותר להיבחר: מושל פנסילבניה ג'וש שפירו, הסנאטור מאריזונה מארק קלי ומושל מינסוטה טים וולז. שלושת המועמדים המובילים מגיעים ממרכז המפלגה הדמוקרטית, אך הם מציעים לסגנית הנשיא יתרונות שונים בנוגע למרוץ שלה נגד הנשיא לשעבר טראמפ.
ג'וש שפירו
שפירו בן ה-51 מכהן כמושל פנסילבניה, מדינה מתנדנדת, מאז 2023, ולפני כן כיהן כתובע הכללי של פנסילבניה במשך שש שנים. שפירו הוא יהודי, ואם ייבחר לסגן הנשיא הוא יהפוך ליהודי הבכיר ביותר בממשל האמריקני מאז ומעולם.
מועמדותו של שפירו זכתה להתנגדות עזה במפלגה הדמוקרטית, בעיקר סביב תמיכתו בישראל. פעילים במפלגה הקימו את ארגון "לא לג'נוסייד ג'וש" וגייסו אלפי תומכים. "המטרה שלנו היא פשוטה: לשלוח מסר לסגנית הנשיא האריס והמפלגה הדמוקרטית שהבחירה בשפירו לסגן תהיה שגויה, הוא לא מייצג את הערכים של הבייס הדמוקרטי. הוא השווה את המפגינים באוניברסיטאות לתומכים בקו-קלוקס-קלאן (KKK). הוא מסכן את המומנטום והאחדות של המפלגה הדמוקרטית", מסרו בארגון ל-N12.
מנגד, רבים בארה"ב יצאו נגד ההתנגדות למועמדותו של שפירו, וטענו שהיא אנטישמית, במיוחד מכיוון שגם יתר המועמדים לסגנות הביעו תמיכה בישראל. "העמדות של שפירו לגבי ישראל דומות לעמדות של יתר המועמדים לסגנות, אבל הוא היחיד שכונה 'ג'וש רוצח העם'. צריך לבקר אותו על המדיניות שלו, אבל כשרק המועמד היהודי זוכה למתקפות אישיות בקשר לישראל - צריך להבהיר כמה זה מסוכן", אמרה ל-N12 איימי ספיטלניק, מנכ"לית המועצה היהודית לעניינים ציבוריים.
"מרתיח שיש מי שרואה בביטויי תמיכה בישראל, הידידה החשובה ביותר של ארה"ב במזרח התיכון, עילה לפסילה מתפקיד ציבורי", הוסיף דן מריאסצ'ין, יו"ר ארגון בני ברית, והדגיש שזו עמדה חריגה בציבוריות האמריקנית. גם חבר הקונגרס היהודי אדם שיף כינה את ההתנגדות לשפירו "אנטישמית" ואמר שהמתנגדים מחילים "מוסר כפול".
לאורך הקריירה הפוליטית שלו הביע שפירו עמדות פרו-ישראליות באופן עקבי. לאחר 7 באוקטובר אמר" "על חמאס להחזיר את החטופים מיד - וזה חייב לקרות לפני שיושג שלום". הוא ביקר בחריפות חלק מההפגנות נגד ישראל, אמר שהמפגינים "צריכים ללמוד קצת היסטוריה", וכינה הפגנה מחוץ למסעדה יהודית-ישראלית בפילדלפיה "אנטישמיות בוטה". כתובע כללי, הוא הביע תמיכה בנקיטת צעדים משפטיים נגד רשתות שהחרימו את ישראל.
שפירו חי אורח חיים יהודי - הוא שמר כשרות באחוזת המושל בפנסילבניה, חגג את ליל הסדר ובילדותו הלך לבתי ספר יהודיים. בהשבעתו למושל, שפירו בחר להישבע עם ספר תנ"ך שחולץ מהתקיפה הקטלנית בבית כנסת "עץ חיים" באוקטובר 2018 בפיטסבורג, פנסילבניה, שגבתה את חייהם 11 יהודים. בנעוריו התנדב שפירו בבסיס צה"ל ובקיבוץ בישראל במשך חודשים מספר.
שפירו זוכה לפופולריות רבה בפנסילבניה, מדינה שעשויה להכריע בבחירות. הוא הביע תמיכה חזקה בזכותן של נשים להפלות, בלגליזציה של מריחואנה ובשוברים לבתי ספר פרטיים. שפירו הוא מבקר חריף של טראמפ, ובעבר גם ביקר את נתניהו וכינה אותו "מנהיג נורא".
מארק קלי
מארק קלי, סנאטור מאריזונה, זכה לתשומת לב בארה"ב בעיקר בזכות סיפור חייו עוד לפני שנכנס לפוליטיקה. קלי שירת כטייס קרב בצבא ארה"ב ולאחר מכן עבד כאסטרונאוט בנאס"א - במסגרת התפקיד הוא מילא מספר משימות בתחנת החלל. אשתו של קלי, גבריאל גיפורדס, כיהנה כחברת קונגרס – עד שנורתה בראשה בניסיון התנקשות, ונאלצה לפרוש מהתפקיד.
קלי נבחר לסנאט מטעם מדינת אריזונה ב-2020, והוא מכהן בתפקיד ציבורי פחות מ-4 שנים. גם אריזונה היא מדינה מתנדנדת שעשויה להכריע את גורל הבחירות, והאריס עשויה לקוות שבחירה בו תסייע לה לזכות במדינה.
קלי נחשב לקול מתון במיוחד במפלגה הדמוקרטית, והוא ביקר את ממשל ביידן על ההתמודדות עם משבר ההגירה בגבול בארה"ב. הוא הביע תמיכה חזקה בזכות של נשים להפלות, במה שהפך לדיון ציבורי סוער באריזונה, והוא גם תומך בולט בהגבלת הזכות לשאת נשק בארה"ב.
טים וולז
טים וולז בן ה-60 מכהן כמושל מינסוטה מאז 2018, והוא נבחר שוב ב-2022. הוא עבד כמורה בתיכון וכמאמן פוטבול במשך עשרות שנים, ושירת בצבא ארה"ב במשך 24 שנים. את צעדיו הראשונים בפוליטיקה עשה ב-2006, כשהתמודד ונבחר לבית הנבחרים.
וולז ידוע בישירות שלו ובקידום מדיניות ההולמת את עמדות המפלגה הדמוקרטית, כגון תמיכה בזכות להפלות, תמיכה בשירותי בריאות ורווחה נרחבים וצמצום הזכות לנשיאת נשק. לאחר 7 באוקטובר הורה וולז להוריד את הדגלים במדינת מינסוטה לחצי התורן וגינה את המתקפה ואת אלו שסירבו לבקר את חמאס. "אם אין לך בהירות מוסרית ב-7 באוקטובר, אתה צריך לבחון מחדש את העמדות שלך", הוא אמר. וולז יצא מספר פעמים נגד אנטישמיות במינסוטה, אם כי הוא הביע סובלנות מסוימת כלפי הביקורת על ישראל.
שלושה מועמדים נוספים שבארה"ב דווח שהם בעלי סיכוי להיבחר, אם כי הם לא רואיינו בידי האריס אתמול, הם ג'יי-בי פריצקר, אנדי בישיר ופיט בוטיג'ג'. פריצקר מכהן כמושל אילינוי ובעברו היה איש עסקים. ובבעלות משפחתו רשת מלונות היוקרה היאט. הוא ידוע בעמדותיו הליברליות בנוגע להפלות, זכויות להט"ב, רישיון נשק והגירה.
מושל קנטקי בישיר בן ה-46 זכה לתשומת לב ציבורית לאחר שזכה בשתי כהונות כמושל בקנטקי, מדינה שרוב בוחריה רפובליקנים. בישיר נחשב למועמד מתון, והוא אחד מהמושלים הצעירים בארה"ב. בוטיג'ג' מכהן כשר התחבורה בממשל ביידן, והוא כיהן כראש עיר במדינת אינדיאנה וניסה להתמודד על הנשיאות לפני שהצטרף לממשל ביידן.
"הם מוזרים": הקמפיין שמשגע את טראמפ
בשבועיים האחרונים החל הקמפיין של האריס להדהד מסר אחר ושונה לגבי הנשיא לשעבר טראמפ וסגנו ואנס. התקיפות סביב המדיניות של הנשיא לשעבר והסכנה שהוא מציב לדמוקרטיה נמהלו בביקורת בטון אחר: "טראמפ וּואנס פשוט מוזרים", אמר מושל מינסוטה וולז לפני שבועיים, ומאז חזר הקמפיין של האריס על המסר שוב ושוב.
I’m telling you: these guys are weird. pic.twitter.com/fvNRNf7T7T
— Tim Walz (@Tim_Walz) July 24, 2024
It’s getting weird... pic.twitter.com/r5MJ7m8AEo
— Kamala HQ (@KamalaHQ) July 24, 2024
דמוקרטים רבים אחרים חזרו אף הם על המסר החדש של הקמפיין: טראמפ ותומכיו הם "מוזרים". המילה חזרה באופן עקבי בהצהרות לתקשורת ובפרסומים ברשתות החברתיות של האריס. באחת ההצהרות נכתב שוואנס "בילה את כל השבוע בכותרות בגלל הרעיונות המנותקים והמוזרים שלו".
הקו החדש של הקמפיין זכה גם להתייחסות יוצאת דופן מטראמפ עצמו. "הם המוזרים. איש מעולם לא קרא לי 'מוזר'. אני הרבה דברים, אבל מוזר אני לא. וגם ואנס בכלל לא מוזר. הם מוזרים", אמר טראמפ בריאיון ברדיו.