עידן חדש בממלכה: מאז כניסתו לתפקיד מנהיג מפלגת הלייבור בשנת 2020, החליט קיר סטארמר, מנהיג מפלגת הלייבור שנכנס אתמול (שישי) לתפקיד ראש הממשלה, לשים את שיקום היחסים עם הקהילה היהודית בבריטניה בראש סדר העדיפויות שלו. ההחלטה האסטרטגית הזאת הוכיחה את עצמה כבעל ערך אדיר בבחירות האחרונות, שם זכתה המפלגה לתמיכה משמעותית מצד מצביעים יהודים רבים.
ה"ניו יורק טיימס" פרסם כתבה נרחבת שעסקה ביחסים החדשים בין מפלגת הלייבור לקהילה היהודית הגדולה בממלכה. לפי סקר שנערך לפני הבחירות ופורסם בכתבה, כמעט מחצית מהמצביעים היהודים התכוונו להצביע עבור הלייבור. ניצחונות משמעותיים במעוזים יהודיים בצפון לונדון, כמו פינצ'לי וגולדרס גרין, שם כמעט אחד מכל חמישה מצביעים הוא יהודי, מדגיש עד כמה חזר האמון במפלגה.
ניקה את המפלגה מאנטישמים, נשוי לאישה יהודייה
ההבראה ביחסים המורכבים הללו מיוחסת במידה רבה לגישתו הנחרצת של סטארמר כלפי האנטישמיות שהייתה מושרשת במפלגה תחת קודמו, ג'רמי קורבין. סטארמר לא היסס להדיח את קורבין מהמפלגה לאחר פרסום דוח מחמיר שהאשים את הלייבור ב"מעשים בלתי חוקיים של הטרדה ואפליה" נגד חברים יהודים.
"השינוי במערכת היחסים בין מפלגת הלייבור לקהילה היהודית בבריטניה הוא יוצא דופן", אמר לניו יורק טיימס ג'וש סימונס, פוליטיקאי יהודי מהלייבור שנבחר אתמול לפרלמנט תוך שהוא מדגיש את נכונותו של מר סטארמר לטפח את היחסים עם הקהילה היהודית ולצאת חוצץ נגד אמירות אנטישמיות. "הקהילה היהודית ראתה את המהלכים שהוא עשה, וזה לאט-לאט התחיל לבנות מחדש את האמון".
סטארמר, המגדיר את עצמו כאתאיסט, נשוי לאישה יהודייה ומשפחתו מבקרת באופן קבוע בבית כנסת ליברלי. הוא הדגיש את מחויבותו האישית לדת היהודית, ואף ציין שהוא מסיים את עבודתו מוקדם בלילות שישי. צעדים אלו, לצד גישתו העקרונית נגד אנטישמיות, סייעו רבות בבניית אמון בקרב הקהילה היהודית בבריטניה.
עם זאת, חשוב לציין שעליית התמיכה היהודית במפלגה הלייבור באה על חשבון ירידה בתמיכה מצד מצביעים מוסלמים. גורמים מסוימים בקהילה המוסלמית מותחים ביקורת חריפה על סטארמר בשל עיכוב בהתחייבותו להכיר במדינה פלסטינית עצמאית. פער אידיאולוגי זה מצביע על אתגר משמעותי שעמו תצטרך להתמודד המפלגה בעתיד.