מיקרוסופט תחדול מחר (14 בינואר) באופן רשמי לספק תמיכה למערכת ההפעלה ווינדוס 7 (Windows 7). גרסה זו למערכת ההפעלה, שנחשבת אחת הפופולריות והמוצלחות בתולדות מיקרוסופט, יצאה לשוק לפני עשר שנים ונחשבת ליורשת של ווינדוס XP (לאחר הכישלון של ויסטה). בעקבותיה יצאו שתי גרסאות נוספות: ווינדוס 8 הכושלת, ואחריה ווינדוס 10 - הגרסה העדכנית והחדשה ביותר של מערכת ההפעלה. הנה כל מה שצריך לדעת לקראת השינוי.
גם אחרי מועד סיום התמיכה הרשמי, מחשבים עם מערכת הפעלה ווינדוס 7 ימשיכו לפעול כרגיל. המחשב, מערכת ההפעלה, הפונקציות והתוכנות השונות ימשיכו לפעול. להפסקת התמיכה יש משמעות אחת: מיקרוסופט תפסיק לספק עדכונים, תיקוני באגים, עדכוני אבטחה ותמיכה טכנית לווינדוס 7. הפסקת התמיכה מגיעה בהמשך להפסקת התמיכה הבסיסית במערכת ב-2015, מאז מיקרוסופט הפסיקה להוציא פיצ'רים חדשים לווינדוס 7.
מה המשמעות של הפסקת עדכונים ועדכוני אבטחה?
מיקרוסופט, כמו כל יצרנית מערכות הפעלה, מוציאה מפעם לפעם עדכוני אבטחה שנועדו לסגור ולתקן פרצות אבטחה שהתגלו, או עדכונים שמתקנים באגים ותקלות במערכת. כאשר היא מפסיקה לעשות זאת, המשמעות היא שהמחשב פחות מוגן, וההגנות שלו פוחתות ככל שהזמן חולף. הפסקת עדכוני האבטחה גורמת לכך שפרצות אבטחה חדשות שייחשפו לא יתוקנו - דבר שיאפשר להאקרים לנצל אותן כדי לתקוף ולפגוע במחשבים בדרכים שונות, כמו וירוסים ותוכנות זדוניות.
סכנה נוספת היא שתקלות ובאגים קיימים או עתידיים לא יתוקנו, מה שלאורך זמן עלול ליצור בעיות בתפקוד מערכת הפעלה ובתוכנות מסוימות.
האם מיקרוסופט תודיע לי על כך אישית?
החל ב-15 בינואר, מיקרוסופט תציג הודעות בולטות, על פני מסך שלם, בפני בעלי מחשבים עם ווינדוס 7. ההודעה תזהיר את המשתמשים שהמחשב שלהם פגיע כעת יותר לוירוסים ותוכנות זדוניות ותקרא להם לרכוש מחשב חדש או לעדכן את מערכת ההפעלה.
אז מה אפשר לעשות?
יש שלוש אפשרויות: להשלים עם רוע הגזרה ולהישאר עם המערכת הנוכחית; לרכוש מחשב חדש שיגיע עם מערכת הפעלה חדשה; או לשדרג את המחשב הקיים לווינדוס 10 העדכנית.
מי שמחליט להישאר עם ווינדוס 7, עליו לכל הפחות לוודא שהוא מתקין תוכנת אנטי־וירוס עדכנית, ולהיזהר שבעתיים בכל הקשור לאבטחת מידע: לא להוריד תוכנות חשודות או להקליק על לינקים ולפתוח קבצים שמגיעים מכתובות מייל שאינן מוכרות לו.
אם בוחרים לשדרג, הדרך הפשוטה והעדיפה היא לקנות מחשב חדש שמותקנת בו מערכת ההפעלה ווינדוס 10. זה עדיף במיוחד אם המחשב שלכם ישן ומקרטע.
אפשרות נוספת היא לרכוש ולהתקין ווינדוס 10 על המחשב הישן (בהנחה שהוא חזק מספיק כדי להריץ אותה). זה לא זול: גרסה בסיסית של ווינדוס 10 Home תעלה 700 שקל (רישיון למחשב בודד); גרסת PRO תעלה 1,000 שקל; וגרסת PRO for Workstations, המיועדת לעסקים קטנים, תעלה 1,500 שקל.
באתר שלה, מיקרוסופט מציעה הדרכות, כלים וסיוע הקשורים לשדרוג, ומאפשרת לבדוק אם המחשב שלכם חזק מספיק ואם התוכנות המותקנות בו מותאמות לווינדוס 10, כמו גם מדריך לגיבוי קבצים. למרות המחיר הגבוה של ווינדוס 10 - לא מומלץ לשדרג לווינדוס 8 המיושנת ולא מוצלחת.
האם מיקרוסופט רק מנסה לסחוט כסף מהלקוחות?
יש שטוענים שהפסקת העדכונים והקפצת הודעות בפני המשתמשים נובעות מרצונה של מיקרוסופט להרוויח עוד כסף. עם זאת, הגיוני שחברה תפסיק לתמוך במערכת הפעלה בת עשור - נצח במונחי עולם הטכנולוגיה.
איזו השפעה תהיה להפסקת התמיכה בווינדוס 7 על לקוחות מיקרוסופט בישראל?
רוב הארגונים והלקוחות הפרטיים בישראל כבר עובדים עם ווינדוס 10 ולא צריכים להיות מודאגים. ווינדוס 10 הושקה ב-2015, ומיקרוסופט העניקה בשנה הראשונה שדרוג חינם ממערכות קודמות.
עם זאת, לפי Statcounter, נתח לא מבוטל של כ-20% מהמחשבים בארץ עדיין עובדים עם ווינדוס 7 (אם כי קשה לאמת את הנתון הזה).
עוד ב-TheMarker
האם תסכימו להצמיד חיישנים לתינוקכם? הסיכונים וההבטחות של התערוכה בווגאס
תחקיר TheMarker: הסטארט־אפ המבטיח טייח תלונות על הטרדות מיניות
הפסקת העדכונים תיצור בעיה גם עבור לקוחות פרטיים עם מחשב ישן ופחות אוריינטציה טכנולוגית, כמו משתמשים מבוגרים, ואף תקשה על בתי עסק קטנים, שאינם מודעים לסיכונים ולא מעוניינים או לא יודעים איך לשדרג את מערכת ההפעלה.
בעיה נוספת נוגעת לארגונים שבהם יש מאות ואלפי עמדות מחשב, ותיקות בדרך כלל, שעדיין לא עידכנו את כל המחשבים או חלקם לגרסה החדשה. ארגונים הם תמיד נקודה רגישה ובעייתית כשמדובר בעדכונים מהסוג הזה. הם נוטים להיות איטיים מאוד בשדרוגים, במיוחד בגלל העלויות והסיבוכים של שדרוג כל המחשבים בארגון.
עדכון מערכת הפעלה הוא נושא מסובך - גם בגלל העדכון עצמו והצורך להדריך את העובדים כיצד לעבוד עם הממשק החדש; אבל במיוחד בשל הצורך להתאים את כל התוכנות הארגוניות הקיימות למערכת ההפעלה החדשה (למשל, תוכנת ERP לתכנון משאבים ו-CRM לניהול לקוחות). התאמה כזו דורשת זמן ומשאבים, ועלותה עלולה להגיע למיליוני שקלים לארגון בינוני המעסיק 1,000–1,500 עובדים. מסיבה זו, ארגונים רבים נוהגים לדחות את המעבר לגרסאות חדשות של מערכת ההפעלה ומבצעים אותו על פני כמה שנים בהדרגה. כך צפוי לקרות גם הפעם.
ארגונים יכולים לשלם למיקרוסופט כדי להאריך את תקופת התמיכה וקבלת העדכונים. ארגונים רבים אף דואגים להטמיע שכבות נוספות של אבטחת מידע שיכולות "לפצות" על היעדר העדכונים. ואולם בטווח הארוך, המשך העבודה עם ווינדוס 7 תהיה נקודת תורפה של אבטחת מידע. גם בגופים פיננסיים גדולים בארץ, העוסקים במערכות ומידע רגישים, טרם עדכנו את המחשבים של העובדים לווינדוס 10. כל אלה יהיו מעתה חשופים יותר לסיכוני אבטחת מידע.
לפי בדיקה של חברת אבטחת המידע קספרסקי, כ-40% מהארגונים הקטנים ו-48% מהארגונים הקטנים־בינוניים מסביב לעולם עדיין משתמשים בגרסאות ווינדוס שתוקפן פג - ווינדוס 7 ו-XP. הם לא לבד: באחרונה פורסמה תמונה של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, יושב במשרדו בקרמלין, כשעל שולחנו מסך מחשב. מבט מעמיק גילה שמערכת ההפעלה המותקנת על המחשב שלו היא ווינדוס XP, שיצאה ב-2001.