אתם עושים את זה לא נכון: איך לדבר באמת עם ה-ChatGPT
יש לנו חדשות חשובות עבורכם - השיטה הנכונה לדבר עם הצ'אטבוט השתנתה. עושים לו "רגשי"? מבקשים ממנו להיות מומחה בנושא מסוים? אתם מבזבזים את הזמן. המסקנות על כיצד כדאי לדבר עם ChatGPT יביאו לכם תוצאות טובות יותר
זוכרים את "שלום ChatGPT, תהיה רופא משפחה מומחה במחלות ויראליות/אתה טכנאי מקררים/הילרית מפרדס חנה"? השיטה הזו, שנועדה "למקד" את הבינה המלאכותית ולהיות יותר מקצועית - אז היא כבר לא חשובה. קוראים לטכניקה הזו "Role Prompting", והיא הייתה רלוונטית במודלים הישנים של ChatGPT ודומיו. המחקרים האחרונים מראים שזה לא משפיע בכלום, אז אפשר להפסיק עם זה.
"אם תצליח תקבל מיליון דולר, אם תיכשל אמא שלי תמות". טכניקת הסחיטה הרגשית, שלגביה נטען שעוזרת להוציא מהצ׳אט יותר "מאמץ", ויש פה אנשים שעודדו אתכם להשתמש בה - מסתבר שגם היא חסרת רגליים.
מה כן לבקש? אם רציתם מענה בסגנון כתיבה או פורמט מסוים - תבקשו את הסגנון הזה ותקבלו.
לספק דוגמאות: לצורך העניין, סיפקתי ל-ChatGPT כמה מהדורות של הניוזלטר שלי, כדי שיבין את הסגנון שלי. אפשר להשתמש בטכניקת "Few Shots", שבה מזינים יחד עם הפרומפט גם דוגמאות לשאלות ותשובות נכונות.
לפרק את המשימה לתתי משימות: אם אתם מבקשים ממנו משימה מורכבת מכמה החלטות והרבה מידע, כמו "תעזור לי לבחור רכב משפחתי", בקשו ממנו קודם לחשוב לאילו משימות קטנות אפשר לפרק את המשימה הגדולה. זה יעזור לו לדייק בכל תת-משימה, ועל הדרך גם לכם לדייק את הבקשה שלכם.
תקן את עצמך: אם רוצים לדייק, אפשר לבקש מהבינה לקרוא את המענה שסיפקה, לתת לעצמה ביקורת, ואז ליישם את הביקורת על המענה הקודם. אל תעשו את זה יותר מ-3 פעמים ברצף.
כמה שיותר קונטקסט: כדאי להוסיף לבקשה שלכם לבינה המלאכותית כמה שיותר מידע רלוונטי על ההקשר שמסביב. מה מטרת הבקשה שלכם, מה הוא מידע אמין לדעתכם וכולי. התוצאות משתפרות פלאים. אל תתביישו לחפור.
אל המסקנות האלה - חלקן חדשות, חלקן מוכרות - נחשפתי בפודקאסט שבו התראיין סאנדר שולהוף, כנראה מהנדס הפרומפטים הראשון והיסטוריון בינה מלאכותית. אליו, אגב, הגעתי בזכות אמיתי בונה, מנהל מוצר ומומחה לא קטן בזכות עצמו, שאני עוקב אחריו וממליץ לכם גם. אגב, ייתכן שנעשה משהו יחד. סטיי טיונד :)
מתוך הניוזלטר של דרור גלוברמן Skip Intro. עוד טוריםכאן
לשאלת השאלות, האם פרומפט בעברית כבר עובד כמו אנגלית או לא, לא מצאתי מחקר הולם (ואתם יודעים בדיוק איך חיפשתי). מה שכן, אני עורך מחקר מעמיק מתוקף ומדעי בין חבריי לרשתות. מוזמנים להצטרף עם דעתכם המלומדת.
פרומפט בעברית
— Dror Globerman | דרור גלוברמן (@DrorGloberman) June 26, 2025
זה ציפור? זה מטוס? לא, זה הבוריטו המעופף שלכם
אפליקציית המשלוחים האמריקאית DoorDash (והבעלים של וולט) הולכת להפעיל שירות משלוחים ברחפנים בעזרת פלייטרקס - סטארט-אפ ישראלי בהובלת יריב בש. אחרי 1,000 משלוחים מוצלחים של מזון ברחפן בדאלאס טקסס, עכשיו השירות הופך למסחרי.
איך זה עובד? מזמינים אוכל באפליקציה, ולפני התשלום מקבלים אפשרות לבחור משלוח ברחפן. מה היתרון? האוכל יגיע אליך בתוך דקות עם רחפן שמגיע אליך לחצר, מרחף מעליה ומשלשל למטה את ההזמנה שלך עם כבל. המשמעות עשויה להיות הפחתת תנועה בערים, זמני משלוח מהירים ולא רק לאוכל, אלא תרופות, קניות, הכל.
השירות לא רק יותר מהיר ממשלוח קרקעי רגיל, הוא גם יותר זול. חלק מהעלות הנמוכה יותר מגולגלת גם לצרכן, שנפטר מהצורך להעניק טיפ לשליח. 60% מהאמריקאים, אומר בש, רגילים לתת לו טיפ של כ-5 דולר. כשאין שליח, אין טיפ.
פלייטרקס היא לא היחידה בשוק. גם אמזון מפעילה שירות כזה (על אף שנתקל בקשיים לאחרונה) וגם גוגל מנסה להרחיב אותו. האם השותפות תיגמר באקזיט? בש לא מופתע מהשאלה, נאמר זאת כך. זו בהחלט אפשרות. ומה לגבי ישראל? "לצערי הפתרון שבנינו מתאים לפרברים האמריקאים ופחות לערים הישראליות. יותר קל להוריד שקית עם אוכל לחצר הענקית של לקוח בטקסס מאשר לאיזה גג עם אנטנות ודודי שמש בתל אביב". בקיצור, לאופניים החשמליים של השליחים עוד יש קילומטראז׳ לעשות כאן לפני שנקבל את הבוריטו המעופף שלנו. שזו, אגב, אחלה להקה.
שיעור פרטי משר החינוך
שר החינוך נתן לכולנו שיעור פרטי השבוע. שיעור חשוב באזרחות מודרנית. בואו נבין אותו יחד.
זוכרים את עצמכם לפני הבגרויות? המדד לסיכויי ההצלחה בחיים? הלחץ אטומי. והשבוע, אלפי תיכוניסטים היו בחרדה כפולה כי מי הצליח ללמוד בממ"ד. אז יהיו בחינות או לא? ידחו? יבטלו?
אז מה עושה שר החינוך?
הודעה מסודרת בערוצים רשמיים? בוררררינג. למה לא לנצל חרדה כזו כדי לגרוף טראפיק ועוקבים ליוזר הפרטי שלך בטיקטוק, משל היית משפיענית איפור?
אם נתניהו עושה לעצמו פרומו ("אמסור הודעה חשובה מחר בשמונה בערב") וטראמפ עושה פרומו ("אחליט בשבועיים הקרובים אם לתקוף") גם קיש נכנס לפרומואים עצמיים: רוצים לדעת אם יהיו בחינות בבגרות? טום-טום-טום! מחר בארבע - בטיקטוק לייב! רק פרסומת זהב אחת ותדעו מה יעלה בגורלכם.
למה זה מעצבן? כי קיש מנצל חרדה כנה של צעירים ואת תפקידו הציבורי, כדי לגרוף מלא צופים ליוזר הפרטי שלו, לא לזה של המדינה, וככה לשכנע את האלגוריתם של טיקטוק שהיוזר של יואב קיש מבוקש במיוחד.
היום הוא שר חינוך והם תלמידים, מחר הוא מתמודד בבחירות והם מצביעים.
אז מה השיעור שקיבלנו מיואב קיש? שבשביל פוליטיקאי, מדינת ישראל ואזרחיה הם בגדול ערימה של משאבים שצריך לשאוב לטובת קידום אישי.
ההחלטה אכן דווחה בטיקטוק: לבטל את הבחינות למי שמעוניין ולהישען על המגן. זו החלטה טובה ומקצועית, גם לדעת אנשי המקצוע ומנהלי בתי הספר. גם התלמידים אהבו אותה. איך אני יודע? כי ככה נראה הטיקטוק של יואב קיש: טיקטוקים של דברי שבח והלל מתיכוניסטים מרוצים, איזה גבר אתה שר החינוך, והורים (טוב, אחד) שמצלצלים ומבקשים לדאוג שהוא ימונה שוב לשר החינוך. בקיצור, הטיקטוק של שר החינוך עוסק כרגע לא בחינוך, גם לא בתלמידים, לא במצב ולא בחומרי הלימוד. אלא ביואב קיש.