החשש מרובוטים שעתידיים להשתלט על העולם עדיין רחוק מלהתממש, אבל ההשפעות של כלי ה-AI על עולם התעסוקה כבר כאן. במאי 2024 חברת לינקדאין פרסמה את דוח הטרנדים בעבודה השנתי שלה, שעסק בעיקר בנושא שילוב כלי בינה מלאכותית בעבודה, ומצא שיותר מ-75% מהעובדים ב-31 מדינות משתמשים בכלי AI בעבודתם השוטפת, ו-90% מתוכם העידו שהיא תורמת להם לפרודוקטיביות. לא רק זה, אלא ש-66% מהמנהלים העידו שלא יגייסו עובד ללא ידע ב-AI, ו-71% מהמנהלים יעדיפו לגייס עובד עם פחות ניסיון תעסוקתי, כל עוד יש לו הבנה בעבודה עם בינה מלאכותית.
גם בארץ הקורסים לבינה מלאכותית צצים כפטריות אחרי גשם, כמו גם קבוצות בנושא בפייסבוק ובוואטסאפ. אייל מרקוס, יועץ, מדריך וחוקר בעולמות הבינה המלאכותית בארגונים. כעת הוא מעביר קורס דיגיטלי בנושא AI באתר "לימודים בישראל", שמרכז מידע לצעירים שמתעניינים בלימודים ועוזר להנגיש אותו לקהל הרחב.
"אנחנו נמצאים בנקודת רתיחה - בינה מלאכותית הולכת להשתלב בכמעט כל תחומי החיים והעבודה שלנו", אומר מרקוס, "כשהמטרה היא להעלות פרודוקטיביות בעשרות אחוזים, לשפר מאוד את התוצרים, ובעיקר – לעצב מחדש את התפקידים, המחלקות והארגון – למציאות ה-AI החדשה".
מאז תחילת 2022 שהבינה המלאכותית היוצרת פרצה לחיינו, מרקוס ליווה עשרות ארגונים בשילוב הכלים בחברות שלהם, מתחום השיווק והמכירות, וגם בתחום הרפואה ועריכת הדין. "אני מאמין כי הבנה עמוקה של בינה מלאכותית היא לא רק יתרון תחרותי אלא הכרח לכל מי שרוצה להישאר רלוונטי בשוק העבודה העתידי", הוא אומר. אלו הטיפים של מרקוס לעבודה טובה יותר עם כלי AI (כמו ChatGPT, קלוד וג'מיני).
עשרה טיפים לשימוש ב-AI בעבודה
1. תגדירו ל-AI תפקיד ספציפי (פרסונה)
אל תבקשו מ-AI "לעזור לי בכתיבת דוח", אלא תדאגו להגדיר אותו כמומחה בתחום. למשל: "אתה אנליסט פיננסי עם ניסיון של 10 שנים. כתוב לי דוח מסכם על המגמות בשוק ההון הרלוונטיות ל-2024". זה גורם לו להיצמד למידע רלוונטי ולהחזיר תשובות הרבה יותר ממוקדות.
2. תהפכו טקסטים יבשים לאנושיים ומעניינים
AI יכול לקחת מסמך משעמם ולהכניס בו חיים: "שכתב את הטקסט הבא כך שהוא יהיה נגיש יותר, עם דוגמאות מהחיים, פנייה ישירה לקורא, וטון קליל יותר". מתאים במיוחד למצגות, פוסטים ברשתות חברתיות ולדוחות שלא בא לכם לקרוא.
3. תבצעו בדיקה אנושית למידע (Human Review)
מודלים יכולים להמציא עובדות ("הזיות"). אם המידע הזה הולך להשפיע על החלטות שלכם בעבודה, תוודאו שאתם לא סומכים עליו בעיניים עצומות. תחפשו סימוכין, תבדקו מקורות ותשתמשו בו בתבונה.
4. תבקשו מה-AI לנסח תוכן בכמה סגנונות
לא בטוחים איך לנסח משהו? תנו לו להציע כמה גרסאות: "כתוב לי פסקה על השקת מוצר חדש בשלושה סגנונות: פורמלי, ידידותי ושיווקי". במקום לשבור את הראש, תקבלו כמה אופציות ותבחרו את מה שהכי מתאים.
5. תשתמשו ב-AI לתכנון משימות ולניהול זמנים
לפני שאתם צוללים למשימה מורכבת, תנו לו לארגן לכם את העבודה: "צור לי תוכנית עבודה מפורטת להשקת קמפיין שיווקי חדש, כולל שלבים, לוחות זמנים ואחריות לכל שלב". זה חוסך לכם זמן, שומר על סדר ומוודא שאתם מתקדמים בצורה חכמה.
6. תכתבו פרומפטים חכמים לניתוח נתונים
גם בלי להבין אקסל, תוכלו לבצע ניתוחים מורכבים: "תסביר לי מה אפשר ללמוד מהנתונים שבקובץ המצורף, ותציע ניתוחים אפשריים בטבלת Pivot". הצ'אט יוכל להציע נוסחאות מתאימות, לבצע חישובים, ולתת לכם תובנות על בסיס הנתונים.
7. תשתמשו ב-AI כדי להפוך מידע מורכב לטבלאות ברורות
במקום להתמודד עם בליל של נתונים, תנו לו לסדר לכם אותם בטבלה נוחה לקריאה: "תארגן לי את המידע הבא בטבלה עם שלוש עמודות: קטגוריה, נתונים מרכזיים והמלצות להמשך". זה יגרום לכל מסמך עמוס להיראות מסודר ומובן יותר.
8. תבקשו וריאציות על אותו תמונה כדי לחדד את התוצאה
אם יצרתם תמונה ולא יצאה בול כמו שרציתם, אל תתקעו עליה – שפרו את הפרומפט ושחקו עם הווריאציות. לדוגמה: "תיצור לי את אותה תמונה, אבל עם תאורה דרמטית יותר ורקע עירוני בלילה". או: "תן לי שלוש וריאציות על העיצוב הזה – אחת בסגנון פוטוריאליסטי, אחת בסגנון קומיקס ואחת בהשראת אמנות דיגיטלית מודרנית". AI ייצר לכם כמה אפשרויות, ואתם תבחרו את מה שהכי מתאים למסר שלכם.
9. תשלבו את חוקי הקומפוזיציה כדי ליצור תמונה ש"עובדת" טוב יותר
לא כל תמונה יוצרת את האימפקט הנכון. אם אתם רוצים תמונה שקל לעין לקלוט ושהמסר בה ברור, תשתמשו בעקרונות קומפוזיציה כמו "חוק השלישים", איזון צבעים, ונקודת מיקוד אחת חזקה.
למשל: "תיצור תמונה של מנכ"ל עומד מול צוות, כשהוא ממוקם בשליש הימני של התמונה, כדי לשמור על קומפוזיציה מעניינת ומקצועית". או: "אני רוצה דמות מרכזית בפרונט, עם עומק שדה שיוצר טשטוש רקע עדין – זה צריך להיראות כמו תמונת פורטרט מקצועית עם דגש על האדם".
10. תנו ל-AI לשפר לכם מצגות והצעות עסקיות
אם יש לכם פרזנטציה, דוח או הצעה עסקית, אל תתחילו מאפס – תנו ל-AI לעזור לכם לחדד את זה: "תן לי הצעות לשיפור במצגת שלי, כולל ניסוח ברור יותר של המסרים המרכזיים". ככה המצגת תהיה ברורה, ממוקדת ומשכנעת הרבה יותר.