שר המשפטים הגרמני יצא בימים האחרונים במתקפה חריפה נגד פייסבוק, בטענה כי היא מפרה את החוק הגרמני נגד הכחשת שואה, כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס.
"הכחשת שואה והסתה לגזענות הן פשעים בגרמניה, ולא משנה אם הם מועלים לפייסבוק או נאמרים בכיכר השוק", אמר השר הייקו מאס בראיון לסוכנות. הדברים נאמרו בעקבות גל מחאה ימני-קיצוני נגד קליטת מהגרים ממדינות שונות בערי גרמניה. המחאה הגיע לשיא בעימות בין מפגינים ניאו-נצים שקראו "הייל היטלר" לשוטרים בעיר היידנאו בשבוע שעבר.
זיגמאר גבריאל, מנהיג המפלגה הסוציאל דמוקרטית (SPD) מטעמה מכהן מאס, גינה את התנהגות המפגינים ובתגובה ספגו הוא ומפלגתו תגובות חריפות ואיומים. SPD היא המפלגה השנייה בגודלה בגרמניה והשותפה הקואליציונית היחידה בממשלתה של אנגלה מרקל (שמנהיגה גוש של מפלגות נוצריות-ימניות).
מאס סיפר כי פנה במכתב חריף למנהל המדיניות של פייסבוק באירלנד, ריצ'ארד אלן. הוא קרא לו להיפגש איתו כדי לדון בטענתו כי דיווחים על פוסטים גזעניים ומכחישי-שואה בגרמניה זוכים להתעלמות. "אם פייסבוק רוצה לעשות עסקים בגרמניה - היא חייבת לציית לחוקים הגרמנים, וזה לא משנה אם לנו, מסיבות היסטוריות, יש פרשנות קפדנית יותר של חופש הביטוי מאשר ארצות הברית", אמר מאס בהתייחסו לכך שהתכנים המדוברים מוגנים בתיקון הראשון לחוקת ארה"ב (חופש הביטוי), בעוד בגרמניה הם לא נחשבים לביטויים מוגנים.
כזכור, בשבוע שעבר דיווחנו כאן כי פייסבוק סירבה להסיר תגובה אנטישמית שפורסמה על ידי גולש בעמוד של מכבי תל אביב. צירוף של שני המקרים עשוי לחזק את הרושם לפיו פייסבוק מעדיפה להתעלם מדיווחים על אנטישמיות ברשת החברתית ולקדש את חופש הדיבור על חשבון רגשות הציבור.
אך עיון בדוח השקיפות של פייסבוק מראה שהיא דווקא כן מנסה לציית לחוקים ולחסום תכנים אנטישמיים במדינות בהן הפצתם אינה חוקית. בישראל חסמה החברה ב-2014 את הגישה ל-30 פרטי תוכן בעקבות פניות ממשלתיות בהתאם לחוק האוסר על הכחשת שואה, וב-2013 חסמה 113 פרטי תוכן כאלה. בגרמניה, נחסמו בין 35 ל-94 פריטי תוכן מכחישי שואה ב-2014 ו-84 ב-2013.
דובר מטעם פייסבוק מסר כי החברה לוקחת את דבריו של מאס ברצינות ומתכוונת להיפגש איתו ולדון בדרישותיו להגברת האכיפה נגד הפצת הכחשת שואה ברשת החברתית.