האם הפוליטיקאים יפסיקו לחסום בלי סיבה אזרחים שמגיבים להם בפייסבוק? מבקר המדינה יוסף שפירא (ביושבו כנציב תלונות הציבור), יבחן את העניין ויגבש כללים.
בחודשים האחרונים הגיעו למשרדו של המבקר קובלנות של אזרחים, על כך שנחסמו בדפים של אנשי ציבור. צוות במשרד המבקר בחן בחודשים האחרונים את הסוגיה, והמבקר גיבש לבסוף את עמדתו שאותה אנו חושפים לראשונה: לדעתו, ככל שמדובר בדף פייסבוק ציבורי הממומן בכסף ציבורי, יש פגיעה בחופש הביטוי בעצם החסימה. פעולה זו, לדברי המבקר, מותרת רק אם היא מידתית לפי חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, כגון מתן התראה טרם חסימה או חסימה לזמן מוגבל.
העיתונאי תומר אביטל, ממאה ימים של שקיפות, אסף יחד איתנו מידע על פוליטקאים שחוסמים אזרחים בעמודי הפייסבוק שלהם. במקרים רבים ללא אזהרה מראש, וללא כל סיבה מוצדקת נראית לעין. כלומר מדובר במגיבים שלא התבטאו באלימות, אלא רק העבירו ביקורת על הפוליטיקאים. אביטל חשף בתוכנית צינור לילה את הנתונים שלפיהם ראש הממשלה נתניהו חוסם הכי הרבה גולשים, ובמקום השני יאיר לפיד, אך גם חברי האופוזיציה חוסמים אזרחים מלהגיב אצלם. את הנתונים המלאים וגרף שיצרה אסתי סגל אפשר לראות כאן.
אביטל פנה בעניינו של לפיד לוועדת האתיקה של הכנסת, בתחילת השנה, וזו השיבה לו שלא מדובר בעבירת אתיקה. כאשר פנינו אז ללשכתו של לפיד לראשונה, אנשיו סירבו להגיב.
המבקר ימליץ על גיבוש כללים
בימים אלו בוחנים במשרד המבקר לשלב את עמדתו העקרונית בדוח השנתי הקרוב של נציב תלונות הציבור. בעוד שחסימות בדף האישי של אנשי ציבור יכול להיות מוצדק, המבקר מוטרד מחסימות שרירותיות בדפיהם הציבוריים שאף ממומנים על ידי הציבור.המשך הבדיקה נמשך במשרד המבקר כדי להמליץ לחברי הכנסת על קביעת כללים ברורים ושקופים טרם חסימת אזרחים.
לדברי אביטל, דריסת הרגל של מבקר המדינה בסוגיית החסימות חשובה. "היא נותנת תוקף למה שאזרחים רבים כבר הבינו- השיג ושיח בפייסבוק עם פוליטיקאים חייב להתנהל ללא צנזורה פוליטית. חסימה שרירותית של פוסטים מכבדים אך ביקורתיים הם התנהלות מביישת שאין לה מקום בדמוקרטיה".
"התבטאות המבקר מראה שכדאי לרוץ למרחקים ארוכים, ואסור לוותר. הצעד הבא הוא לשכנע את הח"כים עצמם בהתקנת כללי אתיקה דיגיטליים. ועדת ארבל שדנה כעת בסוגיות חופש הביטוי ברשת יכולה להכתיב את הכללים המדויקים בנושא, וכך גם המלצתי לחבריה".