אם מישהו מקלל אתכם בפייסבוק, יתכן מאוד שתמחקו את התגובות ותחסמו אותו. וזה לגטימי. אבל מה קורה כשמדובר בפוליטיקאי שחוסם אזרחים?
"יש איחולים למוות בדפים של פוליטקאים. הבעיה היא שזה לא מה שהם חוסמים", מסביר תומר אביטל ממאה ימים של שקיפות שנלחם בחסימות של פוליטקאים. "הבעיה שלי אינה עם חסימות של מגדפים, אלא ביקורות מוצדקות", אמר הבוקר אביטל, "אני חסום אצל יאיר לפיד ומיקי זוהר, ובסך הכל שאלתי למה הם לא עונים לביקורת. יש עוד אלפי אנשים בישראל שחסומים. ראש הממשלה בראש החוסמים, אבל גם משמאל - זהבה גלאון ושלי יחימוביץ' חוסמות מגיבים".
"בשנה שעברה הוצאנו לפחות מיליון שקל על הדפים של הפוליטקאים. זהו שליש מתקציב קשר עם הבוחר", חשף אביטל. מראש הממשלה ועד אורן חזן יש יועץ שאחראי על הרשתות החברתיות, מסביר אביטל.
מבקר המדינה: להתריע ולתעד
אביטל אסף בעזרתנו דוגמאות ונתונים לחסימות בלתי מוצדקות. אביטל פנה לוועדת האתיקה של הכנסת, שלא ראתה פסול בחסימות, ואחר כך גם למבקר המדינה, שם קיבל תשובה אופטימית יותר.
ב-NEXTER דיווחנו כי במשרד המבקר בוחנים אפשרות לשלב את עמדתו העקרונית בדוח השנתי הקרוב של נציב תלונות הציבור. חסימות בדף האישי של אנשי ציבור יכול להיות מוצדק, אך המבקר מוטרד מחסימות שרירותיות בדפיהם הציבוריים שאף ממומנים על ידי הציבור. המשך הבדיקה נמשך במשרד המבקר כדי להמליץ לחברי הכנסת על קביעת כללים ברורים ושקופים טרם חסימת אזרחים.
בנוסף, המבקר המליץ על כללים לחסימה, במקרה שהיא מוצדקת. הוא אומר שאם מישהו מקלל, צריך להתריע בפניו, ואפשר לחסום אותו אבל לתעד את החסימה כדי שיוכל להסביר למה אותו אזרח נחסם.
הפסיקו לחסום
אביטל פנה לפני חמישה ימים במכתב לכלל חברי הכנסת, וביקש שיפעלו לפי כללי מבקר המדינה, או שיפנה לבית המשפט. לדבריו 10 חברי כנסת כבר הספיקו להגיב לו. אורן חזן, הוא אומר, אמר שאינו חוסם איש ברשתות החברתיות. זהבה גלאון התחילה להסיר חסימות ואמרה שתקבע קריטריונים לחסימה - כמוה גם בוז'י הרצוג ויואל חסון שיפרסמו תקנון בעמודים שלהם.