פייסבוק אוהבת להצהיר כמה חשוב לה חופש הביטוי, אבל נראה שמאחורי הקלעים היא כבר לא באמת זוכרת מה זה אומר. הניו-יורק טיימס חשף אמש (ג') כי החברה פיתחה כלים מיוחדים כדי לאפשר לממשלת סין לצנזר את הרשת החברתית בכוחות עצמה, ללא צורך בהגשת בקשות לפייסבוק.
הרשת החברתית עושה זאת בשביל שתוכל לפעול בסין, שכן כרגע היא חסומה במדינה לסירוגין. מאמצי פייסבוק להיכנס לסין נמשכים כבר זמן רב. בשנתיים האחרונות טס צוקרברג לסין מספר פעמים ואף למד מנדרינית כדי לדבר בשפתם של הסינים.
לפי הטיימס, הפיתוח אינו חוסם תכנים באופן מוחלט, אלא רק גורם לאתר להפסיק להציג אותם לגולשים מגבולות סין. למעשה, מדובר ביכולת דומה לכוונון קהל יעד לפוסטים בפייסבוק, אלא שבמקום שכל מפעיל דף יבחר את ההגדרות לפיהן תציג פייסבוק לגולשים את הפוסטים שלו, תוכל ממשלת סין לבחור שלא להציג לגולשים במדינה תכנים של גולשים ודפים שאינם מוצאים חן בעיני השלטון.
שלושה עובדי פייסבוק בהווה ובעבר סיפרו לעיתון כי הפיתוח נעשה בעידוד, וכנראה אפילו ביוזמה, של מייסד ומנכ"ל החברה, מארק צוקרברג, שלדבריהם "תמך והגן על המאמצים". לדבריהם, לאחרונה חוותה החברה גל עזיבות של עובדים שלקחו חלק בפיתוח התוכנה, ככל הנראה במחאה על הכשרת צנזורה. הדיון בתוכנה הגיע גם לישיבת העובדים השבועית של יום שישי, בה נשאל צוקרברג מדוע פייסבוק משתפת פעולה עם הצנזורה הסינית וענה: "עדיף לפייסבוק לקחת חלק בהענקת מקום לשיחה, גם אם זו עדיין לא השיחה המלאה".
דוברת מטעם פייסבוק מסרה לעיתון כי "אנחנו אומרים כבר זמן רב שאנו מעוניינים בסין, ואנו משקיעים זמן בהבנת המדינה ולמידתה". העובדים שסיפרו על הפיתוח ציינו כי הוא עדיין בגדר ניסיון, עדיין לא הוצע לממשלת סין, וכי יש סיכוי שלעולם גם לא יוצע לה. אך עצם הניסיון מראה שהחברה בוחנת אמצעים דרסטיים כדי לרצות את המדינה המאוכלסת בעולם.
הניסיון הסיני מתפרסם על רקע גל חסימות מעוררות מחלוקת של ישראלים מהשבוע האחרון, שהשתמשו במילים כמו "פלסטינים מטומטמים", "קוקסינלים" ו"כושים". כל זה בלי אזהרה ובלי הסבר, וב-בזמן שהחברה מסרבת להסיר תכנים אנטי-ישראליים מובהקים בטענה שאינם מפרים את תנאי השימוש.