בפוסט שפורסם היום (ג') משתפת בכירה בפייסבוק בהרחבה את המדיניות והכללים לפיהם פועלת החברה בחסימת משתמשים ו/או הסרת תכנים מהרשת החברתית. הפוסט פורסם על ידי מוניקה ביקרט, סגנית נשיא לניהול מדיניות גלובלית בפייסבוק, והוא מפנה למסמך הוותיק שבו שישה סעיפים מפורטים של "עשה ואל תעשה" ברשת החברתית כשלצידם מגיע טקסט ארוך שמסביר על המהלך.
ניתן לומר שהביקורת הציבורית החריפה שסופגת פייסבוק בתקופה האחרונה וכללי הפרטיות החדשים באירופה, הם אלו שהביאו לשינויים בפעול. מדובר בשינוי בהתנהלות של פייסבוק כלפי משתמשיה שכן במשך שנים סירבו בפייסבוק להסביר את הסיבות המדויקות לחסימת משתמשים, הסרת תמונות מהרשת או סימון תוכן כפוגעני. הכללים המדויקים יותר נחשפו בכתבות תחקיר שקיבלו מידע מתדריכים שמועברים לאנשים שמסננים את התוכן בפועל.
כך למשל נחשף כי ברשת החברתית חוסמים תוכן מכחיש שואה רק בארבע מדינות. מה לגבי תמונות מהמחנות? תלוי בגיל המצולמים. עוד נחשף כי איומים שמכוונים לאדם ספציפי צריכים להימחק אבל איומים כלליים אך אלימין יותר יכולים להישאר. “שמישהו ירה בטראמפ” - יימחק. “כדי לשבור צוואר של כלבה יש להקפיד להפעיל את כל הלחץ על הגרון שלה” - מותר.
כבר כתבנו כאן בהרחבה בעבר על חשש מיום בו כבר לא יהיה ניתן לדבר עם אף אחד בפייסבוק, זאת לאחר שבשנת 2016 החלו ברשת בגל של חסימות משתמשים שכלל דברים מטופשים כמו שהעלו את הכיתוב "עוגה כושית", המילה "קוקסינל", גם בהקשר לא מעליב, או אנשים שעשו לייק לפוסט בעל תוכן מיני בוטה.
פייסבוק מסבירה דברים מאוד כלליים שמעניקים לה בסופו של דבר הרבה גמישות להחליט מה בסדר ומה לא בסדר - כך שבנוגע לשקיפות אין התקדמות משמעותית. פייסבוק מתחייבת להסיר תוכן שמעודד פגיעה באחר, מעודדת השמעת דעות מגוונות ותוכן שיש לו חשיבות חדשותית גם אם הוא לא עונה לכללי השימוש. פייסבוק מבהירה: "לעיתים נקבל החלטה על פי רוח התקנון ולא הסעיפים עצמם". במילים אחרות – משאירים את שיקול הדעת לעובד שיש לו שניות בודדות להחליט אם להסיר פוסט או לא.
עוד משהו שפייסבוק מבהירה – אם דיווחו עליכם, היא לא מסתכלת על הפוסט הספציפי אלא על ההסטוריה שלכם – אבל בשום מקום אין מדרג ענישה מסודר – כמה אזהרות צריך לקבל, מתי ישעו אתכם לשבוע, מתי לחודש, ומתי ישביתו לכם לחלוטין את החשבון. כך למשל, לא היה ברור אז, ולא ברור עם כללי הקהילה החדשים, למה חן טל שעשתה שיימינג לגבר שהטריד אותה, חטפה השעיה של 30 יום מהאתר.
חשוב לומר כי פייסבוק לעתים מצנזרת תכנים לגיטימיים, ולעתים לא מסירה תכנים מסיתים עד שהתקשורת מתערבת. בכל פעם ששאלנו למה חשבון נחסם או הושבת, או למה פוסט מסויים לא הוסר, לא נמסרה תגובה בכלל, או שלכל היותר נמסרה תגובה לקונית שאומרת שנעשתה טעות. בשנה הקרובה יוסיפו בהדרגה אפשרויות לערער על תוכן שהסירו לכם. אבל בשלב הראשון מדובר בתהליך שכולל רק לחיצה על כפתור ערעור, בלי שקיפות על התהליך או אפשרות לקיים דיון על התוכן.
הכללים החדשים אולי יעזרו לפייסבוק להבהיר מה מותר ומה אסור ברשת החברתית, אבל לא ישפרו את המצב כלפי מי שנחסם סתם. בהודעה לעיתונות שהוציאה החברה מצורפים דבריו של מארק צוקרברג מתחילת השנה שכנראה כבר מכינים את השטח לתלונות שעוד עלולות לבוא בהמשך: "אנחנו לא נצליח למנוע את כל הטעויות או הניצול לרעה, אך נכון לעכשיו אנו עושים יותר מדי טעויות באכיפת המדיניות שלנו ובמניעת ניצול לרעה של הכלים שלנו".
צוקרברג גם הודה בעת החקירה שלו בקונגרס שלשאלה מה מותר ומה אסור אין תשובה חד משמעית שלפיה אפשר לקבוע כללים, כיוון שזה דבר שמשתנה בהתאם למקום ולרוח הזמן.