משרד פרסום, משרד (צילום: Gorodenkoff, shutterstock)
משרד פרסום, משרד|צילום: Gorodenkoff, shutterstock

יש לכם רעיון לסטארטאפ? גם בלי רקע טכנולוגי, יזמי או משאבים פיננסיים, אתם יכולים להציע אותו – ואם הוא בסופו של דבר ייצא לפועל, תקבלו 10% ממנו, בלי שתצטרכו לעשות שום דבר.

IdeaFUND (קרן רעיונות) הוא מיזם ישראלי חדש, שבשגרה מחבר בין רעיונות מהציבור למאגר פאונדרים ייעודי, אשר יוצא בימים אלו לאיתור רעיונות שצמחו במבצע "עם כלביא" מהמקלטים ומהחזית האזרחית - ומלווה אותם בדרך להפוך לסטארטאפים.

IdeaFUND מזמינה כל אחת ואחד לשלוח רעיון, שעלה מהשטח - מתוך המקלטים, הממ"דים, חדרי המדרגות או במהלך משמרת מילואים, הטסת הרחפן או הפעלת מערכות חירום - ולהפוך אותו, אולי, לסטארטאפ של ממש.

כל שנדרש הוא לנסח שורת רעיון אחת בטופס באתר - ולהתחיל תהליך שעשוי להפוך את הרעיון למיזם חברתי־טכנולוגי בליווי יזם ייעודי, מנטורים בכירים - ותקציב ראשוני של עד 100,000 דולר לפיתוח ההתחלתי.

"יש יותר רעיונות שישנו את העולם במגירות של אנשים שלא יכולים להקים סטארטאפ - מאשר בכל חברות החדשנות וההון סיכון יחד", מצטטים במיזם את העתידן פרופ' דוד פסיג, חבר הוועדה המייעצת של IdeaFUND. בין החברים הנוספים בבורד: יועז הנדל - לשעבר שר התקשורת, מג"ד במיל' ויו"ר תנועת "המילואימניקים", אלוף במיל' יצחק ג'רי גרשון - לשעבר יו"ר רשות שדות התעופה, תא"ל במיל' צביקה חיימוביץ' - לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית ואל"מ במיל' שרון נקש - לשעבר מפקד בתחום הלוגיסטיקה והטכנולוגיה.

איך זה עובד?

בשלב הראשון, כל אזרח מוזמן לשלוח שורת רעיון אחת בלבד, דרך טופס פשוט באתר. הרעיונות שיגיעו יעברו מערכת דירוג מבוססת משחק, בה משתתפים אנליסטים ומתנדבים שמדרגים את הפוטנציאל.

100 הרעיונות המובילים יוזמנו ל"פסגה" – מעין שילוב בין ספיד-דייטינג לתכנית "הכרישים" – בה ייבחנו מול מנטורים בכירים מעולמות הביטחון, החינוך, הרווחה והטכנולוגיה. מבין אלה ייבחרו 10 רעיונות -  שלכל אחד מהם יוצמד פאונדר (יזם) שיגויס דרך חברת ההשמה Hunter, מ"פול" הפאונדרים, על בסיס כישורים אישיים בלבד: יכולת הובלה, כריזמה, תשוקה לרעיון - ולאו דווקא ניסיון ביזמות או תואר אקדמי.

כל פאונדר יקבל 30% מהמיזם, ומגיש הרעיון - 10%. שאר האחוזים שמורים לקרן ולמנטורים. אם תוך חצי שנה יצליח היזם לגייס סבב סיד (סבב השקעה ראשוני) - המיזם יוצא לדרך. אם לא - IdeaFUND סופגת את ההשקעה הראשונית בגובה של עד 100,000 דולר. ההרשמה פתוחה בחודשיים הקרובים, וחודש לאחר מכן יתבצע הסינון והבחירה של המיזמים הזוכים.

IdeaFUND (צילום: IdeaFUND)
IdeaFUND|צילום: IdeaFUND

"מחכים ל-10,000 רעיונות"

גיל גולדשטיין, מייסד IdeaFUND, הוא בעל עסק שמלווה סטרטאפים וקמפיינים פוליטיים. הוא החל לעבוד על רעיון הקרן בשנת 2022, כאשר ההשקה הרשמית תוכננה ל-8 באוקטובר 2023, אבל בשל פרוץ המלחמה נדחתה כמובן. בסופו של דבר, הקרן הושקה במאי 2025 אחרי תקופת היערכות מחודשת, וכעת פתוחה כאמור לקבל רעיונות מהציבור שצמחו מתוך מציאות החירום.

גולדשטיין מספר כי כבר התקבלו עשרות רעיונות שצמחו ישירות מהמציאות הביטחונית שיצרה המלחמה עם איראן, בין היתר פתרונות לניהול התרעות מותאמות אישית, שמסבירות בזמן אמת כמה זמן נמשך הסיכון והאם צפויה אזעקה נוספת כדי להפחית חרדה בלילות; פלטפורמות חינמיות לשיעורי הרגעה ויוגה בזום לאנשים במקלטים; יוזמות להקים רשתות אירוח בין משפחות ערביות שאין להן מרחב מוגן לבין משפחות יהודיות שיש להן ממ"ד; שירותי תרגום אונליין בחירום בשפות שונות; וגם רעיונות להתארגנויות קהילתיות שמספקות סיוע מיידי לקשישים, נכים, נשות מילואים וחד-הוריות.

"לצד הרעיונות הפרקטיים הגיעו גם הצעות גדולות ומורכבות יותר, כמו פיתוח מערכות לוויינים ליירוט טילים מחוץ לאטמוספירה ושיקום מהיר של מבנים. הרעיונות מגיעים מאנשים פרטיים שאין להם בהכרח ניסיון ביזמות, וזה מראה למה המודל הזה קיים - כדי לתת לכל הברקה סיכוי להתממש גם בלי לעזוב עבודה או להשקיע הון ראשוני", אומר גולדשטיין.

IdeaFUND, גיל גולדשטיין (צילום: IdeaFUND)
IdeaFUND, גיל גולדשטיין|צילום: IdeaFUND

"Ideafund הוקמה כך שמי שמגיש רעיון לא צריך לעשות כמעט כלום: מספיק לכתוב שורת רעיון אחת – One-liner. אין שום דרישה לעזוב עבודה או להעמיד את החיים בהמתנה", מוסיף גולדשטיין. "משם, אנחנו לוקחים את זה הלאה – סינון, חיבור לפאונדרים מנוסים, השקעה ראשונית וליווי מלא. המטרה הייתה בדיוק זה: לאפשר לאנשים שאין להם אפשרות להיות יזמים במשרה מלאה, אבל יש להם הברקות עם פוטנציאל גדול, לראות את הרעיון שלהם הופך למשהו אמיתי".

וכמה רעיונות הם מקווים לקבל? "המערכת שלנו נבנתה מראש כך שתוכל לקלוט אלפי רעיונות במקביל. השאיפה היא להגיע לנפח של 10,000 רעיונות, מתוך אמונה שככל שהמאגר רחב יותר – כך גדל הסיכוי למצוא הברקות אמיתיות", אומר גולדשטיין.