הקשר בין בינה מלאכותית לספרים הוא סבוך. בינה מלאכותית יכולה לכתוב ספרים (מה שמוביל לגל תביעות של פגיעה בזכויות יוצרים, כי היא הרי מתאמנת על טקסטים של אחרים) וגם לתמצת אותם, אבל האם היא יכולה להיות הספר עצמו, כך שתוכלו לדבר איתו ולשאול שאלות על התוכן שלו, במקום קריאה רגילה פסיבית? זה מה שמציע כעת מורד שטרן, Head of Engineering Branding בחברת Wix, שאימן את ChatGPT על ספר מקצועי שכתב.

שטרן, שהתפרסם לאחרונה סביב מפת השריפות המתעדכנת שהכין בערב יום העצמאות, כתב את הספר "שובר שוויון: על כוחם של רשתות הקשרים, הקהילות והמיתוג האישי" בשנת 2021.

כעת, לדבריו החליט שבמקום שהספר "יעלה אבק" על מדפים בחנויות הספרים, הוא יעבור טרנספורמציה ו"ידבר" עם מי שרוצה להתייעץ איתו. הוא לקח את הקובץ המלא של הספר, הוסיף עוד כמה מדריכים מעודכנים שכתב על נושאי מיתוג אישי ומיתוג ונראות מול מנועי בינה מלאכותית (חומרים שלא היו רלוונטיים ב-2021) ויצר GPTs חדש (גרסה מותאמת של הצ'אט) על בסיס ChatGPT.

לצ'אט הספציפי הוא קרא "ברנד־בוסטר: לבנות מותג אישי בעולם הבינה המלאכותית", אתם יכולים לשאול אותו שאלות שכבר מוכנות לכם מראש, כמו איך אני יכול לבלוט יותר בלינקדאין, או פשוט לכתוב שאלות בשפה חופשית על הנושאים.

"התוסף למד את הספר והמדריכים - והוא מסתמך עליהם כמוקד הידע הראשי שלו", מספר שטרן. "זה לא לקח המון זמן, רוב העבודה הייתה בדיקות, לוודא שהתוסף עונה בדיוק כמו שאני הייתי עונה, כשלפעמים הוא אפילו יותר חכם ומשלב כל מיני נקודות שונות לתשובה חכמה אחת. מבחינת זכויות יוצרים, הייתי צריך גם לוודא שלא מצליחים לעבוד עליו ולשכנע אותו לתת להוריד את קובץ הספר המלא שיושב אצלו במערכת".

מדובר בגרסה חינמית שתישאר פתוחה עבור כל מי שרוצה לשוחח עם הצ'אט בנושאים שבהם הספר עוסק, כך לדברי שטרן.

התוסף שוחרר השבוע, ועד כה מעל 100 אנשים שוחחו והתייעצו איתו, "בלי יותר מידי הפצה".

"התוסף כוונן לנהל את השיחה, כך שגם ללא שאלות מוכנות מראש הוא ינחה את המשתמש לשיחה על נושאי הספר: מיתוג אישי, נטוורקינג וקהילות ואיך לעבוד מול מנועי בינה מלאכותית בשביל לקבל נוכחות גם שם", אומר שטרן.

עד כמה הוא נצמד לניסוחים שלך וכמה הוא מוסיף משלו? 

"מהשיחות והבדיקות שלי איתו - הוא נצמד למושגים מקצועיים שאני השתמשתי בהם בספר ולכן התחושה היא ממש שהספר 'קם לחיים'. האם יכול להיות שהוא יתחיל לפתח כיוונים משל עצמו? מאוד יכול להיות. זה בהחלט יהיה מעניין לראות".

שטרן לא מרוויח כסף מכך שהנגיש את הספר שלו בחינם, אז למה בעצם הוא עושה את זה? "אני מרוויח התנסות בכיוון שמאוד יכול להיות שהוא העתיד של עולם הספרים והכתיבה - להפוך ספר דומם למשהו שאפשר להתייעץ איתו בכל רגע נתון. אם פעם היינו קוראים ספרים - עכשיו אפשר גם לדבר איתם", הוא עונה. "השימוש הפתוח בספר בתוך ChatGPT גם גורם לאנשים להכיר אותו - ואולי גם לרצות לקרוא את הגרסה 'הרגילה' שלו".