253 הפגנות שונות התקיימו אתמול (שבת) ברחבי העולם נגד חברת טסלה, הסיבה כמובן היא לא המכונית עצמה, אלא תפקידו של מנכ"ל החברה, אילון מאסק, בממשל טראמפ. 

כחלק מקמפיין "Tesla Takedown", התקיימו הפגנות לא אלימות ברחבי ארה"ב, קנדה ואירופה, במה שהמארגנים כינו "יום פעולה עולמי". במשך שבועות מארגני התנועה עודדו אנשים להחרים את יצרנית הרכב החשמלי על ידי מכירת הרכבים שלהם או המניות של החברה. 

בעצרת בלוס אנג'לס ביום שבת, פיל אנסל, בן 65, אמר שהוא חש חובה להצטרף משום שהוא מאמין שנשיא ארה"ב טראמפ ומאסק מהווים איום על הדמוקרטיה: "אני רוצה לעשות כל שביכולתי כדי להגן על הדמוקרטיה במדינה הזו. טראמפ ומאסק מתנהגים כמו מלכים".

רבים מהמפגינים בלוס אנג'לס הביעו דאגה מההשפעה ההרסנית שעלולה להיות לקיצוצים ולשינויים המוצעים ע"י ממשל טראמפ על הביטוח הלאומי. פרנסין קויטו, בת 72, שגם השתתפה במחאה בלוס אנג'לס, אמרה שהגיעה כי לבתה בת ה-37 יש צרכים מיוחדים והיא תלויה בקצבאות הביטוח הלאומי: "זה מה שמאפשר לה לחיות באופן עצמאי, לשלם שכר דירה ולרכוש אוכל, היא פשוט מתקיימת וחיה בזכות הביטוח הלאומי".

בכביש סואן במחוז סנט לואיס, מיזורי, מפגינים הניפו שלטים שעליהם נכתב "אף אחד לא בחר במאסק" ו-"לגרש את טסלה מהעסק", כך דיווח FOX 2. בניו יורק, ליד אולם תצוגה של טסלה, קהל עצום קרא בקול: "אילון מאסק, תתבייש! גם לנו מגיע עתיד", על פי סרטון שפורסם ברשתות החברתיות.

איך התחילה תנועת "Tesla Takedown"

המארגנים אומרים כי תנועת "Tesla Takedown" מונעת מזעם על קיצוצי הממשלה שעורך מאסק, וכי מטרתה היא לפגוע במקום שהכי יכאב למיליארדר – חברת הרכב החשמלי שהפכה למקור העושר המרכזי שלו.

ג'ואל לבה, שמוביל את ההפגנות של Tesla Takedown בלוס אנג'לס, אומר שהמאמצים של מאסק לפרק סוכנויות ממשלתיות וכוח עבודה דרך DOGE (הסוכנות ליעילות ממשלתית שמאסק עומד בראשה) הם המניע העיקרי של חברי התנועה: "DOGE אחראית להרס המדינה שלנו - פשוטו כמשמעו, הרס התשתיות של ארצנו", אומר לבה. "לכן אנחנו מכוונים ישירות למה שנותן לו כוח וכסף - טסלה".

הפגנות נגד טסלה, ניו יורק, 1.3.2025 (צילום: LEONARDO MUNOZ/AFP via Getty Images)
הפגנות נגד טסלה, ניו יורק, 1.3.2025|צילום: LEONARDO MUNOZ/AFP via Getty Images

תגובתו של מאסק להתנגדות לטסלה

מאז החבירה לטראמפ, מכירות טסלה צנחו, ומשקיעים החלו לחשוש, אך אנליסטים שוקלים עד כמה ניתן לייחס את הירידה שלהן למעשיו של מאסק. טסלה מאבדת נתח שוק למתחרים בתחום הרכב החשמלי כבר שנים, ומחיר המניה ירד בעקבות ציפיות להטלת מכסים על רכבים מיובאים. עם זאת, המכסים החדשים בגובה 25% שהטיל ממשל טראמפ על רכבים מתוצרת חוץ עשויים דווקא להועיל לטסלה, שכן אנליסטים אומרים שהיא תהיה היצרנית האמריקאית שתושפע הכי פחות מהמהלך.

במהלך החודשים האלה חלק מההתנגדות למאסק הפכה לאלימה. רכבי טסלה, סוכנויות ותחנות טעינה ברחבי ארה"ב ואירופה היו יעד להצתות, זריקת בקבוקי תבערה ולוונדליזם. חלקם אף ריססו צלבי קרס על מכוניות טסלה וסייברטראקים.

מארגני Tesla Takedown מדגישים כי המשתתפים מממשים את זכותם להפגין בדרכי שלום וכי הם מתנגדים לאלימות ולהשחתת רכוש, אך מאסק לא עשה את ההבחנה הזו כאשר תקף את ולרי קוסטה, פעילה קהילתית שסייעה בארגון הפגנות שקטות באזור סיאטל כחלק מהמחאה.

בפוסט ברשת X (לשעבר טוויטר) מוקדם יותר החודש, האשים מאסק את קוסטה ב"ביצוע פשעים" מבלי לספק ראיות או פירוט. זאת לאחר שטען שקבוצה סביבתית שהקימה נתמכת על ידי ActBlue, פלטפורמת גיוס תרומות לדמוקרטים. קוסטה אמרה ל-NPR שההאשמות שקריות, וכי תומכיו של מאסק החלו לשלוח לה הודעות עם איומים באלימות פיזית: "כאשר אחד האנשים החזקים ביותר בעולם, אם לא החזק ביותר, אומר שביצעת פשע – האמת כבר לא משנה," אמרה קוסטה.

בריאיון ששודר ביום שישי בפוקס ניוז, מאסק התייחס לפעולות האלימות נגד טסלה: "זה למעשה חיסרון עבורי להיות חלק מהממשלה, לא יתרון. החברות שלי סובלות בגלל המעורבות שלי בממשלה". מאסק ציין באופן ספציפי כיצד מעשי הוונדליזם פגעו בהכנסות טסלה. "אתה חושב שזה עוזר למכירות אם מציתים סוכנויות של טסלה? ברור שלא," אמר מאסק. מניית טסלה (TSLA) צנחה ב-45% מאז 17 בדצמבר.

מארגני Tesla Takedown אומרים שהם שואפים לשחוק את כוחו של מאסק, והצעד הראשון הוא לפגוע בתדמית המותג של טסלה: "טראמפ אוהב את מאסק רק בגלל שהוא עשיר", אמר לבה, המארגן מלוס אנג'לס. "אם פתאום מאסק יהפוך לעוד מיליארדר אפרורי ומשעמם, טראמפ יזרוק אותו גם כן – וזה גם יוכיח את הכוח שלנו כעם להשפיע על שינוי".

גם מנהל ה-FBI, קאאש פאטל, וגם התובעת הכללית פאם בונדי התייחסו לפעולות האלימות נגד טסלה כ"טרור פנים-ארצי". ה-FBI הודיע ביום שני על הקמת כוח משימה מיוחד שמטרתו "לדכא תקיפות אלימות נגד טסלה". כוח המשימה החדש יעבוד בשיתוף פעולה עם הלשכה לאלכוהול, טבק, כלי נשק וחומרי נפץ (ATF) כדי לחקור את ההתקפות נגד טסלה, כך מסר עוזר מנהל ה-FBI לענייני ציבור, בן וויליאמסון, בפוסט ברשת X.

על פי ה-FBI, תקריות נגד טסלה התרחשו בלפחות תשע מדינות בסוף השבוע האחרון, כאשר הדפוס החוזר הוא שהן מתרחשות בשעות הלילה ומבוצעות על ידי תוקפים בודדים, אך המפגינים מאירועי אמש מנסים לבדל את עצמם מאותם אירועים: "אני חוששת שאנחנו מערבבים בין שורה של מעשי אלימות אקראיים לבין מה שהוא ניסיון כן מצד אנשים רבים, שלא באמת היו מעורבים בעבר בהפגנות רחוב, אך חשים צורך לפעול", אמרה ג'ואן דונובן, עוזרת פרופסור ללימודי עיתונאות ומדיה באוניברסיטת בוסטון, שסייעה בארגון מחאות.