וואטסאפ צפויה להיחסם ברוסיה ולהיכנס לרשימת התוכנות האסורות, לאחר שבכיר במדינה אמר בסוף השבוע האחרון כי החברה צריכה להיערך לעזוב את השוק הרוסי. אבל הרוסים לא רק עומדים לחסום את וואטסאפ, הם גם השיקו את האפליקציה MAX, שפותחה כמובן על ידי המדינה, ועשויה לצבור נתח שוק גדול אם וואטסאפ, שבה משתמשים 68% מהרוסים, תחסם.
הבכיר בפרלמנט הוסיף כי מטא נחשבת כחברה קיצונית ברוסיה, ו-וואטסאפ הולכת להצטרף לפייסבוק ואינסטגרם שכבר חסומות במדינה, מאז פרצה המלחמה מול אוקראינה ב-2022. המחוקקים הרוסים אישרו השבוע תיקונים גורפים בחוק, והציעו להטיל קנסות של עד 5,000 רובל (63 דולר) לכל מי שמחפש תוכן באינטרנט שהממשלה מגדירה כקיצוני.

הנשיא ולדימיר פוטין חתם בחודש שעבר על חוק המאשר פיתוח אפליקציית מסרים בתמיכת המדינה המשולבת עם שירותים ממשלתיים, כחלק מהניסיון להפחית את תלותה בפלטפורמות כמו וואטסאפ וטלגרם. אנטון גורלקין, סגן יו"ר של הוועדה הטכנולוגית של הפרלמנט, אמר כי גורלה של וואטסאפ ברוסיה נקבע מראש. "נוכחותו של שירות כזה במרחב הדיגיטלי של רוסיה היא, למעשה, הפרה חוקית של הביטחון הלאומי".
המהלך ספג ביקורת, כולל מצד כמה תומכי הקרמלין כמו מרגריטה סימוניאן, בכירה בתקשורת הממלכתית. לטענתה, עיתונאים לא יוכלו לחקור את פעילותן של קבוצות אופוזיציה כמו הקרן למאבק בשחיתות של פעיל האופוזיציה, שמת אלכסיי נבלני. בנוסף, עלה חשש כי אפליקציית המסרים החדשה של רוסיה עשויה לעקוב אחר פעילות המשתמשים שלה.
לדברי המבקרים, רוסיה אף יכולה להאט את מהירות הגלישה בוואטסאפ כדי לעודד את ההורדות של האפליקציה שפותחה ע"י המדינה. מקרה דומה קרה ליוטיוב שספגה ירידה חדה בקהל שלה ברוסיה בשנה האחרונה, מ-40 מיליון משתמשים יומיים באמצע 2024, ל-10 מיליון בלבד לאחר שהמהירות של האפליקציה והאתר הופחתה משמעותית.