עוד לפני שהתחיל את הסטאז' שלו, אלאור סעאת (30), המוכר יותר כ"הרופא מהטיקטוק", כבר הפך לתופעת רשת. הסטודנט לרפואה מעלה סרטונים לטיקטוק בהם הוא מצליח להסביר בעיות רפואיות מסובכות בצורה פשוטה, נגישה ומצחיקה - שגרמו ל-80 אלף עוקבים בטיקטוק ו-37 אלף עוקבים באינסטגרם להתאהב בו, עוד לפני שבכלל קיבל את תעודת הרופא שלו.
"אמא של חבר טוב שלי נפטרה מסרטן השד, רציתי להעביר מסר לנשים הקרובות אליי - מתי צריך להיבדק, מה חשוב לדעת וכו', אז פשוט העליתי סרטון לאינסטגרם", הוא מספר בשיחה עם mako על תחילת הדרך. "לא היו לי עוקבים או קהל, אבל הרגשתי צורך להגיד את זה. משם זה פשוט המשיך".
@elor.eliyahu.saat הטרנדים האלו זה לא צחוק!! תפיצו את המידע החשוב הזה לסביבה שלכם! טרנדים בטיקטוק עלולים להיות מסוכנים ולקחת חיים של אדם ברגע אחד! את טרנד הקרוסלות הכרנו לפני שנה, ולאחר כמה אסונות שכבה הטרנד הזה ראינו הבנה בציבור של ״סכנת הטרנדים והאתגרים״ לצערי הטרנד הזה חוזר אלינו כרגע וכל כך חשוב להפיץ את זה לסובבים אתכם שזה מסוכן!! ושאף ילד או נער לא ינסה לקחת חלק פעיל באתגר הזה. שמרו על עצמכם !! ♥️ צילום: תיעוד מבצעי מד״א #טרנד #קרוסלה #קריתאתא #הרופאמהטיקטוק ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound
המעבר לטיקטוק קרה רק שנה אחר כך, כשכבר היה בעיצומם של לימודי הרפואה. "שם זה פשוט התפוצץ", הוא אומר. "זה הגיע לממדים שלא דמיינתי שזה יגיע אליהם". היום הוא מעלה סרטונים בקביעות, חלקם מופנים לסטודנטים לרפואה, אבל רובם נוגעים דווקא בשאלות יומיומיות: למה העין קופצת? מהם בתי החולים הטובים בישראל? "דווקא הדברים הקטנים של היום-יום - הם אלה שמתפוצצים", הוא מצהיר.
מאיפה מגיעים הרעיונות?
"המון פעמים ממה שאני חווה בבית חולים, בסבבים קליניים או כשאני לומד משהו חדש. יש לי גם פעם בשבוע בסטורי שאני מעלה כזה שאלון שנקרא 'זהה את המחלה' - אני מעלה תמונה ורק על פי התמונה הם צריכים לזהות מה המחלה. גם דברים עם הקשרים אקטואליים, כמו הסבר מה זה בקע אחרי שביבי עבר ניתוח".
איך התגובות שאתה מקבל?
"בהתחלה זה היה מאוד קיצוני לרעה. אנשים לא הבינו מה רופא עושה ברשתות החברתיות, זה כאילו לא הלך ביחד. אני יכול לספר לך שבאחד מבתי החולים שבהם עשיתי סבבים קליניים בארץ, אחרי הלימודים בליטא, ממש לא אהבו את זה. אפילו העלו אותי לשיחה ואמרו לי במפורש - 'מי ירצה שרופא שמעלה סרטונים ברשת יטפל בו?'. התייחסו לזה בצורה מאוד שלילית".
עם הזמן זה השתנה?
"כן, היום אני מקבל הודעות ממנהלי בתי חולים שאומרים לי 'פתחנו טיקטוק לבית החולים בזכותך'. הם מבינים שאני מנגיש את המידע הרפואי לציבור, משהו שמשרד הבריאות ניסה לעשות במשך שנים ולא ממש הצליח. אפילו פנו אליי מההסתדרות הרפואית לשיתופי פעולה, זה עדיין בחיתולים, אבל אני מאמין שזה יקרה בקרוב".
יש לדבר הזה מודל כלכלי? אתה מרוויח מזה?
"כן. בהתחלה זה היה נטו כדי להפיץ מידע וכזה, אבל היום אני עובד עם כל מיני חברות. פעם חברות חיפשו משפיען או יוצר תוכן, היום חברות מבינות שבגלל שיש כל כך הרבה פייק וכל כך הרבה בולשיט ברשתות החברתיות, הם חייבים מישהו מקצועי. הם חייבים את הבן אדם שהקהל יכול לסמוך עליו".
אבל למרות ההצעות הכספיות, סעאת מתעקש שהאמינות קודמת לכל. "חברה גדולה בתחום הקוסמטיקה רצתה שאני אעבוד איתה. ביקשתי מהם את הרכיבים לקרם שרצו שאפרסם, ופתאום אני רואה שהרכיבים זה לא מה שהם מבטיחים לקהל ולא משהו בריא - אז ביטלתי את החוזה. אין סיכוי שאני אפרסם משהו לא בריא כמו סיגריות. גם ממשקאות אנרגיה פנו אלי לפרסם וסירבתי כי זה לא בריא".
ההתמודדות עם פייק ניוז הפכה לחלק בלתי נפרד מהפעילות שלו. הוא לא מגדיר את עצמו כ"לוחם בפייק", אבל אם יש תוכן שהוא מזהה כמסוכן או שגוי - הוא מגיב. כך למשל, עם משפיענית שטענה שה-BMI הומצא על ידי רופאים שמנופובים. "היא מעודדת אנשים לשים פס על בריאות", הוא אומר. "ברור ש־BMI זה לא המדד היחיד, יש גם אחוזי שומן ומדדים אחרים, אבל צריך להסביר למה היא טועה. יש ילדה בת 12 שצופה בזה וחושבת שזה נכון".

את האחריות הזו הוא לוקח ברצינות. "כשאני מעלה תוכן, אני בודק את עצמי שוב. אפילו שלוש פעמים קרה שהורדתי סרטון כי לא הייתי שלם איתו", הוא אומר. "הבעיה היא שאנשים לא מבינים את האחריות שיש בתור יוצרים ברשתות החברתיות - וזה בדיוק למה צריך יותר רופאים ואחיות שידברו שם".
בין הסרטונים, העבודה בבית החולים והתוכן הרפואי - סעאת גם מצא את הקול האישי שלו. בחודש הגאווה האחרון הוא פרסם פוסט ובו מתייחס ליציאה שלו מהארון. "הקבלה בתוך המשפחה גרמה לי להרגיש יותר חופשי לבוא ולדבר על זה פתאום. ואני חושב שגם הייתה איזו נקודת מבט כזאת, של להסתכל על זה בפרספקטיבה לאחור - כל מה שעברתי. יש המון דברים מורכבים בתהליך של יציאה מהארון. אם זה עם המשפחה, אם זה עם חברים, אם זה דברים שעברתי עם עצמי בילדות", הוא מסביר.
@elor.eliyahu.saat ילד, תיהיה גאה במי שאתה #גאווה2025 #גאווה ♬ Ordinary (Wedding Version) - Alex Warren
סעאת ממשיך: "פתאום הגעתי לאיזשהו מקום שאני מאוד גאה במי שאני, מאוד גאה לאן שהגעתי, כנגד כל הסיכויים. כי אם אני לוקח את זה אחורה לתלמיד בתיכון, שחווה את כל הקשיים עם הקבלה של עצמו, בכלל לא מעוניין ללמוד, מה זה לימודים? לא רוצה. אתה יודע, כל התסביכים שאתה עובר. להגיע ובסוף לסיים גם את הלימודים בהצלחה - אז היה רגע שאמרתי לעצמי: ׳וואו, אני רוצה לכתוב על זה׳. להעלות פוסט, ולאחל לעצמי גם חודש גאווה שמח".
התגובות הפתיעו אותו לטובה. "לא היו תגובות רעות. לפני עשר שנים פרסמתי משהו, וקיבלתי תגובות כמו 'תתאבד', 'צריך לשרוף אותך'. והפעם - כלום. רק פרגון". התלבטות אחת כן ליוותה אותו - איך יגיב הקהל. "אני מקבל הרבה הודעות מבחורות - יש לי מישהי להכיר לך, אתה רווק? - רואים אותי עם כיפה כי אני ממשפחה מסורתית, מניחים שאני דתי, ישר חושבים על שידוך. פחדתי איך יגיבו לזה שאני יוצא מהארון. אבל זה עבר חלק".
@elor.eliyahu.saat זה חייב להיות ויראלי! מידע מציל חיים תשלחו לחברים משפחה ואל תשכחו לפרגן בלייק אם אהבתם ❤️ #פפילומה #ביתחולים #רפואה #פוריו #פוריוישראל #ויראלי #לומדים_עם_טיקטוק #רופא #דניאל_יונה⚽️ #חיסון #סרטן ♬ צליל מקורי - elor.eliyahu.saat
כשהוא מסתכל קדימה, הוא יודע שהסטאז' ישנה הכל בשבילו. "המרכז שלי יהיה הסטאז'. היום אני מעלה שלושה סרטונים ביום - זה בטח ירד", הוא אומר. "אני מקווה שאהיה בבית חולים שיאפשר לי, בגבולות החיסיון הרפואי כמובן, גם להמשיך ליצור".
הרגשת שאתה צריך להוכיח את עצמך יותר מסטודנטים אחרים בגלל העניין עם הטיקטוק?
"כן. בסבבים הקליניים הייתי צריך ללמוד יותר, לדעת מעבר. תמיד הרגשתי שמתייחסים אליי אחרת - הטיקטוקר, זה שצריך להוכיח את עצמו כל הזמן. אולי זה מה שעשה אותי יותר טוב. בסוף זו המטרה שלי. להפיץ מידע רפואי. זה מה שהתחלתי בגללו וזה מה שאני עושה גם עכשיו".
המודל שסעאת שואב ממנו השראה כבר שנים נמצא מעבר לים - בארצות הברית. "שם זו סצנה אחרת לגמרי", הוא מסביר. "רופאים שנמצאים ברשתות החברתיות הם מצרך מבוקש. בתי חולים ממש נלחמים עליהם, רוצים שהם יעבדו אצלם. הם מבינים שזה לא רק טוב תדמיתית, זה גם כלכלי. זה כלי אדיר להעברת מסרים רפואיים, להנגשת מידע לציבור. בסוף, זה מייצר אמון ומביא אנשים למערכת הבריאות".
לדבריו, בארצות הברית זה כבר מזמן לא רק טיקטוק או אינסטגרם. "תסתכל על ד"ר מייק, אחד הרופאים הכי מוכרים בטיקטוק בארצות הברית, שהפך לסוג של סלב. תראה את ד"ר פיל, שמוביל תוכנית טלוויזיה בפריים טיים - זו דוגמה קלאסית לאיך הרפואה והמדיה משתלבות. זה כיוון שאני חושב שהעולם הולך אליו וזה יקרה גם אצלנו בסוף".
לא מפחיד אותך שיבחרו בך בגלל הטיקטוק ולא בגלל היכולות?
"תראה, זה תמיד יושב לי בראש. בסוף אני רוצה שאנשים יבחרו בי כרופא בגלל המקצועיות שלי, לא בגלל שאני מוכר ברשת. חובת ההוכחה היא עליי. אם אני לא אהיה מקצועי - הם לא יחזרו".