מאז שקמה לפני כ-15 שנה, חברת פייבר (Fiverr) נותנת לפרילנסרים ועצמאים פלטפורמה להציע את שירותיהם ללקוחות ברחבי העולם. מאז הצליחו לצמוח בפלטפורמה לא רק עסקים קטנים של יחידים, אלא גם חברות שלמות, שפועלות בתוכה ומשתמשות בכלים שלה כדי להגיע להישגים משמעותיים. היום (7 ביולי) תעניק פייבר בפעם השנייה פרס מיוחד למשתמשים שהגיעו להכנסות של מעל מיליון דולר בפלטפורמה בלבד, במסגרת תכנית ההוקרה Breakthrough Achievement.

התוכנית שהושקה לראשונה בשנה שעברה נועדה לציין הישגים יוצאי דופן של משתמשים בפלטפורמה. אחת לשנה משתמשים שיגיעו להכנסות של מיליון דולר בפייבר יקבלו פסלון מוזהב, ולאלו שיעפילו להכנסות של חמישה מיליון דולר יוענק פסלון פלטינה. "ההישגים של הפרילנסרים שאנחנו מציינים מראים שפייבר היא כלי אסטרטגי להרחבת עסקים יציבים וצומחים בקנה מידה עולמי", אומרת שרון שטיינר, Chief Freelancers בחברה.

הפרס של פייבר
הפרס של פייבר

בין בעלי העסקים שיקבלו השנה את הפרס נמצאת גם יעל רוזנס-חן, מייסדת, מנכ"לית ומנהלת הקריאייטיב של סטודיו UL-UX לעיצוב מותגים וחוויית משתמש. את דרכה העצמאית היא החלה ב-2017, לאחר שהתפטרה מעבודתה כמנהלת מוצר ומאפיינת חוויית משתמש בסטארטאפ, וחיפשה כיוון חדש.

כך היא נחשפה לראשונה לפייבר: "זה היה עולם שלם חדש של אפשרויות שלא נחשפתי אליהן קודם", מספרת רוזנס-חן ל-mako, ואחרי שחקרה אינספור פרופילים באתר החליטה לנסות בעצמה. את השירות הראשון שהציעה תמחרה ב-100 דולר, ותוך שבוע הגיעה הזמנה ראשונה: "לא היה לי מה להפסיד, וזה היה מאוד מלהיב. זאת הייתה דריסת הרגל הראשונה שלי בתור עצמאית, וזה פתח לי את הראש, פתאום הבנתי שלאו דווקא חייבים להתקבל לעבודה בחברה, יש עוד דרכים".

תוך זמן קצר ההזמנות הצטברו, העסק שלה החל לצבור תאוצה, ואחרי חצי שנה היא התקבלה לתוכנית פייבר Pro, שמציעה שירותים של פרילנסרים מובילים שאושרו על ידי פייבר ללקוחות שמחפשים "מקצוענים ברמה גבוהה במיוחד". "זאת הייתה הנקודה שבה הכל השתנה", היא אומרת. היא קיבלה ליווי עסקי מטעם הפלטפורמה, הרחיבה את העבודות שהציעה לכדי שירות מקיף, החלה לעבוד עם לקוחות גדולים ומשמעותיים יותר, מה שאפשר לה להעלות תעריפים באופן ניכר.

רוזנס-חן עבדה בעסק לבדה כשנה, אך כשהיקף הלקוחות הלך וגדל, היא החליטה להעסיק מעצבת נוספת, ותוך זמן קצר המשיכה להרחיב את העסק עוד. כיום הסטודיו שלה פועל בתור סוכנות בתוך פייבר, שבו מועסקים לצידה תשעה עובדים, שביחד מעניקים שירותים מגוונים מעיצוב, אסטרטגיה, חוויית משתמש, פיתוח ועד עיצוב אפליקציות ואתרים וחנויות אונליין.

יעל רוזנס (צילום: מרין קויפמן)
יעל רוזנס|צילום: מרין קויפמן

דלת אל העולם הגלובלי

בניגוד לרוזנס-חן, סטאס סורוסקין, שיקבל היום גם הוא את הפרס של פייבר, תמיד ידע שיום אחד יפתח עסק משלו. אחרי כ-15 שנה בעולמות פיתוח התוכנה, הוא החליט לפתוח אותו לפני שלוש שנים במקביל לתפקידו כ-CTO בחברת תכנה, והחל להעניק פתרונות תכנה בפייבר.

העסק שלו הלך והתפתח והפך לחברה בשם Bles Software, שהעסיקה עוד ועוד עובדים. כשהרווחים שלו בפלטפורמה עברו את גובה המשכורת שלו כשכיר, החליט לעזוב ולהתמסר לעסק שהקים. מאז, החברה שלו מעסיקה כבר חמישים עובדים בכל העולם, ובונה עבור לקוחותיה מערכות תפעול מבוססות דאטה ובינה מלאכותית.

מבחינתו, היתרון המרכזי של פייבר הוא המעטפת המקיפה שהיא מעניקה לפרילנסרים ולעסקים שפועלים בתוכה, מבחינת נוחות השימוש, איכות הלקוחות, מערכת הפרסום ועוד. המעטפת הזאת, הוא מסביר, היא זאת שאפשרה לחברה שלו להתפרס לתחומים משיקים, וכך להעניק ללקוחות שלו פתרונות מקיפים יותר: "הבנו שבאים אלינו לקוחות שרוצים לבנות עסק. לא מעניין אותם לבנות רק מערכת אחת. אנחנו נותנים להם את כל התהליך של פיתוח התוכנה, ובן אדם שהיום אין לו שום נגיעה בתחום, בעוד שלושה חודשים יכול להיות לו סטארטאפ של 50 מיליון דולר".

סטאס סורוסקין
סטאס סורוסקין

העסקים של רוזנס-חן וסורוסקין כבר התרחבו מזמן אל מעבר לפייבר, אבל הרוב הגדול של פעילותם עדיין מתקיים בתוכה. לדברי רוזנס-חן, היתרון הגדול ביותר בפלטפורמה הוא הדלת שהיא פותחת לבעלי העסקים אל העולם הגלובלי: "זה משמעותי בעיקר לישראלים, כי אנחנו מגיעים ממדינה קטנה. רציתי לעשות הכל בגדול, ותמיד הרגשתי שהאפשרויות בארץ נורא מוגבלות. היום אני עובדת עם לקוחות מכל העולם, ובתחומים כל כך שונים ומגוונים. יכול להיות שגם בחוץ הייתי מצליחה לעשות את זה, אבל זה כנראה היה יותר איטי וקשה".

מאז פרוץ המלחמה הקשרים עם העולם הפכו רגישים ומורכבים יותר, וישראלים רבים שפועלים מול לקוחות מחו"ל נאלצו להתמודד לא פעם עם ריחוק ואפילו עוינות. רוזנס-חן, שחששה מירידה בפניות, מעידה שדווקא הופתעה לטובה: "אחרי השבעה באוקטובר הייתי בטוחה שהעסקים ייפגעו ושנראה מגמה שלילית, אבל כל הפניות שקיבלתי, גם מלקוחות קיימים וגם ממתעניינים חדשים, היו מאוד חמות ודואגות. כולם הביעו אהדה והיו אפילו כמה לקוחות שרצו לעבוד איתי דווקא כי אני ישראלית".

לדבריה, פייבר גם סייעה לעסק שלה לצמוח מהר יותר: "ברגע שיש מרקט פלייס כזה עם המון נותני שירות, הלקוחות שנכנסים לשם הם מראש לידים חמים יותר, הם יודעים מה הם מחפשים, כל לקוח שנכנס הוא אופציה לעוד הכנסה, וזה מאוד עוזר לצמיחת העסק", היא אומרת, ומוסיפה שהכלים שהפלטפורמה מציעה עזרו לה להצליח להתבלט, ולא רק בתוכה: "לקוחות לא תמיד יודעים עם מי כדאי לעבוד. החותמת של פייבר Pro והדירוגים הגבוהים נותנים יתרון תחרותי בפלטפורמה וגם מחוץ לה, כי הם מוצגים גם באתר ובלינקדאין שלי. זאת חותמת איכות על רמת השירות, הניסיון ותיק העבודות שלי, שמאוד עוזרת לצמיחה".

"הערך המוסף הוא מה שעושה את ההבדל"

בעולם שבו הבינה המלאכותית משנה כל פינה בשוק העבודה, פייבר נמצאת בצומת דרכים. כלי ה-AI מהווים איום לא קטן על הפרילנסרים, ויכולים לבצע כיום משימות שבעבר היו נחלתם הבלעדית, אבל החברה מנסה להפוך את האיום להזדמנות, משקיעה בשילוב כלי AI משלה, ומעודדת את משתמשיה להשתמש בבינה מלאכותית כדי לייעל את עבודתם ולהציע שירותים מבוססי AI. רוזנס-חן מודעת לקושי אך לא חשה מאוימת, ומאמינה שהפתרון הוא לשלב את ה-AI בעבודה.

"יכול להיות שלסוגים מסוימים של לקוחות פתרונות של AI יתאימו יותר מהפתרונות שאנחנו נותנים. דווקא ללקוחות שאנחנו פונים אליהם היום, שהם חברות ומותגים גדולים יותר, אני חושבת שזה יהיה פחות רלוונטי, בגלל ההיבט של הקריאייטיב. היצירתיות זה ערך מוסף שיהיה מאוד קשה לקחת מאיתנו בתור בני אדם", היא אומרת, "אני לא תמימה, אני יודעת שהכלים האלה לחלוטין משנים ועוד ישנו את דרך העבודה, אבל אני לא חושבת שהם ייתרו אותנו".

בעיני רוזנס-חן, הגורם הכי משמעותי להצלחה בפייבר הוא הערך המוסף שבעל העסק מביא איתו: "זאת פלטפורמה עם המון משתמשים והמון שירותים, חלקם דומים זה לזה. הערך המוסף שתביא איתך, זה מה שיעשה את ההבדל. זה יכול להיות כל דבר - הניסיון שלך, הדרך שבה אתה מציג את השירותים שלך, מודל התמחור שלך. צריך לדעת למצוא את הדבר שיבדל אותך ולבלוט בפלטפורמה".

סורוסקין מצטרף וממליץ להתמקד באיכות. ולייצר קרקע יציבה של הצלחות: "זה לא קורה במקרה, אלא מגיע מתוך תכנון", הוא מדגיש, "צריך לוודא שכל תוצר שמגישים הוא מעולה כדי לקבל פידבק גבוה, לבנות קשרים עם הלקוחות לעתיד, ולייצר הצלחה אחרי הצלחה".

לבעלי עסק בפייבר בתחילת דרכם ממליצה רוזנס-חן פשוט להתחיל: "עדיף משהו קיים מאשר משהו מושלם", היא אומרת, "לא לדחות את פתיחת החשבון או השירות הראשון שמציעים, ולא לחכות לרגע הכי מתאים יותר - פשוט להיות נוכחים שם. כשמתחילים איזושהי תנועה, כשרואים שהחשבון שלכם קיים, לאט לאט דברים יתחילו לזוז", היא אומרת, וסורוסקין מצטרף וממליץ ללמוד מהטובים ביותר: "לפני שאתם מתחילים, תבדקו מה אלה שהכי מצליחים בפלטפורמה עושים, תראו מה עובד להם".