אחרי שאיימה להחליף בני אדם כמעט בכל תחום, ממשפט ועד אקדמיה, הבינה המלאכותית מתחילה להשתלט יותר ויותר על תחום המשפיענים ברשתות החברתיות.
מיה זלו (Mia Zelu) היא משפיענית דיגיטלית שמופעלת באמצעות AI, וצברה כבר יותר מ-160 אלף עוקבים באינסטגרם, על ידי פרסום תמונות סקסיות שלה מאירועי טניס ומקומות נוספים, ועלתה לכותרות בימים האחרונים באמצעי התקשורת בעולם.
באחד הפוסטים האחרונים שלה, נראית הבלונדינית יושבת בצדי המגרש באול אינגלנד קלאב במהלך טורניר ווימבלדון, שהחל ב-23.6 ומסתיים היום, כשהיא לוגמת קוקטייל פימס (Pimm’s), משקה שמזוהה עם הטורניר.
"עדיין לא התגברתי על האירוע... אבל המסיבה זו ליגה אחרת לגמרי", כתבה מיה לצד התמונה, ושאלה את עוקביה: "איזה משחק ווימבלדון היה הפייבוריט שלכם?". הפוסט הפך לוויראלי עם 50 אלף לייקים, אולם אפשרות התגובות כובתה בו.
בפוסט אחר, נראית המשפיענית, שזהות היוצר או היוצרת שלה אינה ידועה, ביציע, צופה במשחק.
אבל לא רק התמונות של זלו נראות אמיתיות באופן מטריד – גם הפוסטים שהיא "מעלה" מפתיעים במידת הרגש והאנושיות שבהם.
"אתם יודעים מה מתיש?" כתבה באחד הפוסטים, לצד תמונה שלה בג'ינס קצר בבית קפה. "להעמיד פנים שהכול בסדר כשאת נשרפת לאט בפנים. לחייך בהודעות, להישאר 'פרודוקטיביים', לענות 'הכול טוב' כשהכול מרגיש לא בסדר".
היא הוסיפה: "כולנו עשינו את זה. חלקנו עדיין עושים את זה. כי להיות כנים מרגיש מסוכן. כי אנחנו לא רוצים להיתפס כחלשים או דרמטיים. כי זה פשוט קל יותר".
לזלו יש אפילו "אחות" בשם אנה - ברונטית שצברה 266 אלף עוקבים באינסטגרם, בזכות פוסטים נוצצים דומים.
למרות שזלו מציינת בבירור בפרופיל שלה שהיא מופעלת על ידי AI, אלפי מעריצים ממשיכים להגיב לה בתגובות נלהבות כמו "את מהממת" ו"התינשאי לי". חלקם אף שאלו על "שגרת הטיפוח" שלה, אם כי לא ברור כמה מהתגובות נכתבו בהומור.
עם זאת, עוקבים חדי עין שמו לב שכוכב הקריקט ההודי רישאב פנט (Rishabh Pant) סימן לייק על כמה מהפוסטים של זלו, וחשדו שהוא נפל קורבן לתרמית. "נראה שרישאב פנט חושב שהוא מתקשר עם בחורה אמיתית, ואין לו מושג שמדובר ב-AI", כתב אחד, ואחר הוסיף: "מישהו צריך לספר לו שזה חשבון בינה מלאכותית".
באופן לא מפתיע, הלייקים שפנט נתן לזלו נעלמו מהאינסטגרם, והוא טרם הגיב לביקורת, כך לפי דיווח של ה"דיילי מייל".
זלו היא רק אחת משורה מתארכת של משפיענים וירטואליים שמציפים את השוק, ומאיימים לגזול את פרנסת המשפיענים האנושיים. בשנה שעברה, לדוגמה, הפכה המשפיענית הווירטואלית Alba Renai לוויראלית, כשנבחרה לשמש כמנחה הלא-אנושית הראשונה של פינה שבועית בתוכנית "הישרדות" בספרד.
גם חברות שיווק כמו The Clueless, שממוקמת בברצלונה, מפתחות משפיעניות מבוססות AI. אחת מהן היא Aitana, דמות צעירה עם מראה מציאותי להפליא, שצברה כמעט 400 אלף עוקבים באינסטגרם – אף שציינה בביו שלה: "המשפיענית הראשונה שנוצרה בבינה מלאכותית".
חשוב לזכור כי מאחורי תופעת המשפיענים הווירטואליים, מסתתרים גם צדדים מטרידים. בינה מלאכותית וטכנולוגיות דיפ-פייק (Deepfake) הפכו בשנים האחרונות לכלים נפוצים להונאות מתוחכמות ברחבי העולם. האפשרות לייצר דמויות מזויפות בעלות מראה וקול אמינים עלולה לשמש להפצת דיסאינפורמציה, התחזויות וגניבת זהות.