פייסבוק, אינסטגרם (צילום: Photo illustration by Chesnot, getty images)
פייסבוק, אינסטגרם|צילום: Photo illustration by Chesnot, getty images

מטא הודיעה אתמול כי תנקוט צעדים נוספים לפעול נגד חשבונות שמשתפים תוכן "לא מקורי" בפייסבוק, כלומר כאלה שמשתמשים שוב ושוב בטקסט, תמונות או סרטונים של משתמש אחר. השנה, מטא כבר הסירה כ-10 מיליון פרופילים שהתחזו ליוצרי תוכן גדולים, כך לדבריה. בנוסף, היא נקטה פעולות נגד 500,000 חשבונות שהיו מעורבים ב"הפצת ספאם או מעורבות מזויפת". פעולות אלה כללו צעדים כמו הורדת דירוג התגובות של החשבונות והפחתת הפצת התוכן שלהם כדי למנוע מהם לייצר רווחים. העדכון ממטא מגיע ימים ספורים לאחר שיוטיוב הודיעה כי היא גם מסדירה את המדיניות שלה בנוגע לתוכן לא מקורי, כולל סרטונים שחוזרים על עצמם, ז'אנר שהפך לקל במיוחד לייצור בעזרת בינה מלאכותית.

שינויים בנושא העתקת תוכן במטא (צילום: מטא)
שינויים בנושא העתקת תוכן במטא|צילום: מטא

כמו יוטיוב, מטא טוענת כי לא תעניש משתמשים שמתקשרים עם תוכן של אחרים, כמו יצירת סרטוני תגובה, השתתפות בטרנד או הוספת פרשנויות משלהם. במקום זאת, המיקוד של מטא הוא בשיתוף מחדש של תוכן של אחרים, בין אם בחשבונות ספאם ובין אם בחשבונות שמתחזים ליוצר המקורי.

חשבונות שמנצלים את המערכת על ידי שימוש חוזר בתוכן של אחרים יאבדו גישה לתוכניות המונטיזציה של פייסבוק לפרק זמן מסוים ויסבלו מירידה בהפצת הפוסטים שלהם, כך אמרה החברה. כאשר פייסבוק מזהה סרטונים כפולים, היא גם תפחית את ההפצה של השכפולים כדי להבטיח שהיוצר המקורי יקבל את הצפיות והקרדיט. בנוסף, החברה אמרה כי היא בודקת מערכת שמוסיפה קישורים על סרטונים כפולים שמפנים את הצופים לתוכן המקורי.

העדכון מגיע בעוד מטא מתמודדת עם ביקורת ממשתמשים בפלטפורמות שלה, כולל אינסטגרם, על אכיפה לא נכונה ומוגזמת של המדיניות שלה באמצעים אוטומטיים. עצומה עם כמעט 30,000 חתימות מבקשת ממטא לתקן את הבעיה עם חשבונות שנחסמו בטעות ואת היעדר התמיכה האנושית, שגורמת למשתמשים להרגיש שאין עם מי לדבר ופוגעת בעסקים קטנים רבים, אבל גם במשתמשים רגילים. מטא עדיין לא התייחסה לנושא בפומבי.

בעוד שהפעולה החדשה של מטא מתמקדת יותר בחשבונות שגונבים תוכן של אחרים למטרות רווח, הבעיות סביב תוכן לא מקורי הולכות וגדלות. עם עליית ה-AI, פלטפורמות מוצפות בתוכן לא איכותי המיוצר באמצעות בינה מלאכותית גנרטיבית, המוכר כ-"AI slop". ביוטיוב, למשל, קל למצוא סרטונים עם קריינות בינה מלאכותית מוטמעת על גבי תמונות, קטעי וידאו או תוכן ממוחזר אחר, הודות לכלי בינה מלאכותית מטקסט לווידאו. כפי שהסביר ג'ון אוליבר לפני פחות מחודש, ה-AI slop משתלט על כל פינה באינטרנט בימינו.

העדכון של מטא לכאורה מתמקד רק בתוכן משומש מחדש, אך הפוסט שלה מרמז כי היא עשויה לקחת בחשבון גם את תופעת ה-AI slop. בסעיף שבו החברה מציעה "טיפים" ליצירת תוכן מקורי, מטא מציינת כי יוצרים לא צריכים רק "לשלב קטעים" או להוסיף סימן מים כאשר משתמשים בתוכן ממקורות אחרים, הם גם צריכים להתמקד ב"סיפור אותנטי", ולא בסרטונים קצרים שלא מציעים ערך משל עצמם.

בפוסט, מטא גם מזהירה יוצרים לא לעשות שימוש חוזר בתוכן מאפליקציות או מקורות אחרים, כלל לא חדש. היא גם מציינת כי כתוביות וידאו צריכות להיות באיכות גבוהה, מה שיכול לרמוז על צמצום השימוש בכתוביות אוטומטיות של בינה מלאכותית שאינן נערכות על ידי היוצר. מטא אומרת כי השינויים ייושמו בהדרגה בחודשים הקרובים, כך שיוצרי פייסבוק יוכלו להתאים את עצמם. אם יוצרים חושבים שהתוכן שלהם לא מקבלים מספיק חשיפה, הם יכולים לבדוק את התובנות ברמת הפוסט בדאשבורד מיוחד של פייסבוק כדי להבין מדוע. יוצרים יוכלו גם לראות אם הם בסיכון לקבלת עונשים על המלצות תוכן או מונטיזציה במסך התמיכה מתפריט הראשי של הדף או הפרופיל המקצועי שלהם.

שינויים בנושא העתקת תוכן במטא (צילום: מטא)
שינויים בנושא העתקת תוכן במטא|צילום: מטא

מטא בדרך כלל משתפת מידע על הסרות תוכן בדוחות השקיפות הרבעוניים שלה. ברבעון האחרון, מטא אמרה כי 3% מהמשתמשים הפעילים החודשיים שלה בפייסבוק בעולם היו חשבונות מזויפים, והיא נקטה פעולה נגד מיליארד חשבונות מזויפים מינואר עד מרץ 2025.