המלחמה הקרה החדשה: רוסיה ובלארוס מתכננות לפתח יחד מערכת בינה מלאכותית המבוססת על מה שפקידים שלה מתארים כ"ערכים מסורתיים", כך דווח בסוכנות הידיעות הבלארוסית הממלכתית BelTA. "המטרה היא לפתח מערכת בינה מלאכותית ריבונית, שניתן לסמוך עליה, להסתמך עליה, ושהיא מספקת מידע אובייקטיבי", אמר סרגיי גלאזייב, מזכיר הברית של "המדינה המאוחדת", ישות על-לאומית הכוללת את הפדרציה הרוסית ואת בלארוס.

גלאזייב הזהיר כי הדורות הצעירים נעשים יותר ויותר "פגיעים למניפולציות" מצד מודלים זרים של בינה מלאכותית, בעיקר כאלה שפותחו בארה"ב ובסין. "במהלך בדיקות מעמיקות שנעשו לאחרונה למערכות בינה מלאכותית מערביות, התגלה שאחד מהצ'אטבוטים הידועים הפגין מגמות גזעניות וקיצוניות, כולל האדרת הפשיזם", אמר גלאזייב - מבלי לספק דוגמאות קונקרטיות או ראיות. לדבריו, המטרה היא לתמוך ביזמות וחדשנות תוך שמירה על "ערכים בסיסיים ומסורתיים". אמנם הוא לא פירט מהם הערכים הללו, אך טען כי יזמות ללא ערכים מסורתיים הופכת ל"הרסנית, חסרת משמעות ומזיקה".

ההכרזה מגיעה על רקע מאמצים גוברים של מוסקבה ומינסק לבסס עצמאות טכנולוגית ואידאולוגית מהמערב. מאז הפלישה לאוקראינה והטלת הסנקציות הנרחבות, רוסיה האיצה במיוחד את מאמציה להשגת ריבונות דיגיטלית.

במקביל, חוקרים עצמאיים מעלים שאלות לגבי השקיפות והפתיחות של מערכות הבינה המלאכותית שפותחו ברוסיה. מחקר עדכני של אוניברסיטת גנט בבלגיה מצא כי מודלי השפה הגדולים ביותר ברוסיה, YandexGPT ו-GigaChat, הציגו את רמות הצנזורה הפוליטית הגבוהות ביותר מבין 14 מודלים מובילים ברחבי העולם - כולל כאלה שמקורם בסין. החוקרים גילו כי המודלים הרוסיים נמנעו בעקביות מלהשיב על שאלות רגישות פוליטית, ולעיתים קרובות ענו שאינם יכולים לדון בנושא או המליצו למשתמשים לפנות למקורות אחרים.